Π.Ο.ΣΙ.Π.Υ. Αυτοαξιολόγηση Ιδιωτικών Διαγνωστικών Εργαστηρίων

Προς

ποσιπυΠρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Κοινοποίηση

Υπουργό Υγείας, κ. Αδ. Γεωργιάδη

Π.Ι.Σ.

Όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Στις 20-05-2013 εκδώσατε μία σειρά «κριτηρίων ποιότητας» για τα Βιοπαθαλογικά και Ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια βάσει των οποίων μας καλέσατε να «αυτοαξιολογηθούμε» με καταληκτική ημερομηνία την 20/07/2013.

Επειδή:

1) Η επιλογή αυτών των κριτηρίων ΔΕΝ εναρμονίζεται με την εφαρμογή του Ν. 4025/2011 (Άρθρο 34) αναφορικά με τον «Ποιοτικό έλεγχο ιδιωτικών Φορέων Υγείας», όπου η υπάρχουσα νομοθεσία είναι ξεκάθαρη στο ότι το προαπαιτούμενο ορθής λειτουργίας ενός Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου είναι η εφαρμογή εσωτερικού και εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου και ότι ΜΟΝΟ για τα «εργαστήρια επεξεργασίας βιολογικών δειγμάτων για λογαριασμό άλλων φορέων υγείας υποχρεούνται εντός διετίας από την έναρξη ισχύος του παρόντος να διαπιστευτούν για τις εξετάσεις που εκτελούν με ISO 15189 ή οποιαδήποτε νεότερη έκδοσή του». Οποιαδήποτε απαίτηση πέραν των ήδη νομοθετημένων διατάξεων δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

2) Δεν είναι δυνατόν η εφαρμογή «κριτηρίων ποιότητας» να αφορά μόνο τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια που θα συμβληθούν με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όχι και τις δημόσιες δομές στις οποίες εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μονάδες υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ, νοσοκομεία κ.τ.λ.). Οι ασφαλισμένοι εάν έχουν το δικαίωμα στην ποιοτική τους εξυπηρέτηση και στην ποιότητα των υπηρεσιών τους από τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, την ίδια απαίτηση έχουν και από τις δημόσιες δομές του ΕΣΥ.

3) Το χρονικό περιθώριο προσαρμογής των εργαστηρίων που θα ήθελαν να ακολουθήσουν τις απαιτήσεις αυτές είναι υπερβολικά μικρό, το δε κόστος για την πιστοποίηση είναι δυσβάστακτο συνυπολογίζοντας την οικονομική συγκυρία και τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων προς τους παρόχους επί σειρά ετών

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε αναγκαίο και εν όψει της αδειοδότησης των εργαστηρίων μας από τους οικείους Ιατρικούς Συλλόγους, την ενσωμάτωση οποιονδήποτε κριτηρίων ποιότητας σαν προαπαιτούμενο στην άδεια λειτουργίας προκειμένου οποιοδήποτε εργαστήριο αδειοδοτείται να τηρεί και τις προϋποθέσεις για υπογραφή ισότιμης σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Τέλος σας καλούμε να αναστείλετε την κατάθεση της «αυτοαξιολόγησης ώστε να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του θέματος της ποιότητας της ΠΦΥ από το Υπουργείο Υγείας, βάσει του Ν 4025/11, κάτι που είναι και δικός μας στόχος.

 

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Θ. Χατζηπαναγιώτου Ι. Κλεινάκης

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *