Νέα από Αρκαδία. Θα στηρίξουμε ένα χώρο πολιτισμού;

ARKADIA18-150x150Το Μαλλιαροπούλειο θέατρο έχει ολοκληρωθεί και ανήκει πλέον στο παρόν και το μέλλον της πόλης μας. Δεν είναι μόνο το μέγεθος του έργου ούτε η σοβαρότητα και η συστηματικότητα με την οποία ολοκληρώθηκε. Είναι ότι το όλο εγχείρημα μοιάζει με μεταμόσχευση ζωτικού οργάνου σε πάσχοντα οργανισμό. Μπορεί να δώσει ζωή, αλλά μπορεί και ο οργανισμός να το αποβάλει. Αυτή η σημαντική επένδυση στην κοινωνία και τον πολιτισμό της σύγχρονης Τρίπολης δεν περιλαμβάνει μόνο την κτιριακή υποδομή. Επιδιώκει μέσω αυτής να χαράξει μια διαδρομή στο μέλλον, με γνώμονα τον άνθρωπο, προβάλλοντας ως κινητήρια δύναμη τη συνεργασία και την καινοτομία.

 

Το έργο συμβολοποιεί αυτό που θα θέλαμε να είναι η πόλη. Το επιθυμητό. Αγαστή συνεργασία δημοτικού και ιδιωτικού τομέα, ο πολιτισμός στο επίκεντρο της ζωής και της κοινωνίας. Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το επικίνδυνο σταυροδρόμι: θα συντονιστούν η κοινωνία και η τοπική εξουσία ώστε να αναπτυχθεί και αποδώσει τα αναμενόμενα ο πολιτιστικός αυτός χώρος ή θα χωρίσουν οι δρόμοι τους; Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε και να στηρίξουμε έναν φιλικό αλλά και απαιτητικό ως προς τη λειτουργία του χώρο; Ή θα μαραζώσει και θα μετατραπεί σε ερείπιο;

 

Η ως τώρα πορεία του δεν συνηγορεί για τα παραπάνω. Το θέατρο παραμένει ακόμα χωρίς ηγετική ομάδα και καταστατικό λειτουργίας. Η οικονομική συγκυρία μπορεί να θεωρηθεί ως βασικός λόγος ολιγωρίας και αναβλητικότητας για να βάλουν μπροστά τις μηχανές του. Όμως από την άλλη οικονομικές ενισχύσεις χορηγούνται αφειδώλευτα σε πάσης φύσεως συλλόγους για πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις χωρίς ουσία, που βρίθουν μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Καιρός αυτά να σταματήσουν και να γίνει αντιληπτό από όλους πως τα καθαρά πολιτιστικά σωματεία είναι δεδομένα στην πόλη μας και καλόν είναι να ενισχυθούν με παραχωρήσεις ακινήτων για στέγαση, όπως το Πετροπούλειο ή το κτήριο Τσιχριτζή. Το παλαιό δημαρχείο πρέπει να παραμείνει έδρα του δημάρχου και μόνο.

 

Δεν έχουμε άλλη επιλογή από την ενίσχυση των παραγόντων του πολιτισμού. Η επιτυχία τους πρέπει να είναι μονόδρομος. Ή θα καταφύγουμε στο μέλλον ή θα τους εγκαταλείψουμε μαζί με το θαυμάσιο οικοδόμημα του Μαλλιαροπουλείου στην τύχη τους, στραγγαλίζοντας έτσι μνήμη και προοπτική. Στο περιβάλλον κρίσης που βρισκόμαστε τα πολιτιστικά σωματεία πρέπει να είναι μοχλός ανάτασης της πόλης.

 

 

 

 

 

 

 

Παραιτείται

 

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη στα μέλη και τους φίλους της παράταξής του «Συνεργασία για την Τρίπολη Πρωτεύουσα πόλη», ο κ. Νίκος Δελφάκης, σε εκδήλωσε που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο, Πέρα από το απολογιστικό μέρος της εκδήλωσης ο κ. Δελφάκης ευχαρίστησε όλους για τη συνεργασία που είχε μαζί τους και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι δημότες τον τίμησαν σε πλείστες όσες εκλογικές αναμετρήσεις. Στην παράταξή του συνέστησε αυτόνομη παρουσία στο ΔΣ ενώ προέτρεψε τη δημοτική αρχή να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην καθημερινότητα των πολιτών, κατηγορώντας την παράλληλα για ολιγωρία στο θέμα των σκουπιδιών όπως και για τρομερά λάθη κατά την ενάσκηση της εξουσίας της που έχουν να κάνουν με την μετακόμιση στο νέο δημαρχείο και την αβελτηρία της στην εξαφάνιση του πρασίνου της βίλας Τουρκοβασίλη, παρόλη την εύνοια της τύχης που είχε καθώς παρέλαβε άμα τη ενάρξει της θητείας της χρήματα και έτοιμες μελέτες για υλοποίηση σημαντικότατων έργων στην πόλη. Τη θέση του κ. Δελφάκη στο ΔΣ θα καταλάβει, όταν υποβληθεί η παραίτηση ο κ. Ηλίας Κούρος, ενώ οι «4» της παράταξης (Τζιούμης, Κούρος, Αλεξάκης και Πεπόνης) θα πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα τεθεί επί κεφαλής στο δημοτικό συμβούλιο, για τον υπόλοιπο χρόνο ως τις εκλογές.

 

Θα λείψει

 

Από τις πλέον συνετές και αξιόπιστες παρουσίες στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Δελφάκης, ως επί κεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας σήμερα και ως Πρόεδρος της ΔΣ παλαιότερα, αφήνει σημαντικό κενό με την αποχώρησή του. Χαμηλών τόνων, χωρίς εντάσεις και ακρότητες υπερασπίστηκε με σθένος το συμφέρον της πόλης οσάκις απερίσκεπτες ενέργειες της πλειοψηφίας οδηγούσαν εξόφθαλμα σε ακραίες καταστάσεις (βλ. βίλα Τουρκοβασίλη και μετακόμιση δημαρχείου), προτείνοντας, στο μέτρο του δυνατού, τη λογική και το ρεαλισμό σε κάθε απόφαση. Η απουσία του θα είναι αισθητή καθημερινά.

 

Προσφορές

 

Δεκαήμερο προσφορών ξεκίνησε από χθες στην πόλη μας υπό τις ευλογίες του Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης και θα διαρκέσει ως τις 14 Ιουλίου. Η γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου μίλησε για ευμενή αποδοχή που έτυχε πέρσι ανάλογη κίνηση από τον κοινό της πόλης, γι αυτό και φέτος επαναλαμβάνεται με την ευχή να τύχει της ίδιας ή και μεγαλύτερης αποδοχής, σε μια συγκυρία που η κρίση έχει τσακίσει τα οικονομικά όλων.

 

Ιατρική ενημέρωση

 

Μην ξεχνάτε αύριο Σάββατο την Ημερίδα Ενημέρωσης του κοινού για την κακοήθεια του Μαστού από διαπρεπείς Επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού, στις 10.30 το πρωί στο Πανταζοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Βυτίνας. Θα ακολουθήσει Δωρεάν Κλινικός έλεγχος σε όσες γυναίκες το επιθυμούν και αν καταστεί αναγκαίο και Δωρεάν Μαστογραφία.

 

Ακινητοποίηση λεωφορείου

 

Ξέμεινε από πετρέλαιο το Ψυχιατρείο με αποτέλεσμα να μην κινηθεί για δυο μέρες 2 και 3 Ιουλίου 2013 το λεωφορείο του νοσοκομείου. Τούτο καταγγέλλει ο Σύλλογος προσωπικού του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης το οποίο χαρακτηρίζει σαν «πρωτοφανές » γεγονός που «φέρνει το νοσοκομείο και επίσημα στην πλήρη διάλυση».

Ποιοτικό τραγούδι

 

Ο Σωκράτης Μάλαμας κουρδίζει την κιθάρα του για ένα ακόμα on the road καλοκαίρι σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Με ένα πρόγραμμα εφ’ όλης της ύλης, που ανακατεύει τραγούδια από την προσωπική του πλούσια δισκογραφία με αγαπημένες του συνθέσεις άλλων τραγουδοποιών, από παλιά λαϊκά μέχρι ροκ και με διάθεση διονυσιασμού, θα έχει μαζί του μια παρέα δεξιοτεχνών μουσικών που τον συντροφεύουν τα τελευταία χρόνια. Στα μέρη μας θα δώσει το «παρών» Σάββατο 17 Αυγούστου στη Δημητσάνα.

 

Ξέρατε ότι:

 

Έτσι ανταμείβει η Ελλάδα τους πολίτες που άφησαν στα χώματά της το σώμα και το πνεύμα τους:

 

Πυθαγόρας, φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης: 500 π.Χ. ετών 80 πέθανε στην εξορία από πείνα.

Μιλτιάδης, ο νικητής της μάχης του Μαραθώνα: 489 π.Χ. πέθανε ετών 65 στη φυλακή.

Αριστείδης ο Δίκαιος: 468 π.Χ. πέθανε ετών 72 στην εξορία από πείνα.

Θεμιστοκλής, ο νικητής της ναυμαχίας της Σαλαμίνας: 461 π.Χ. πέθανε ετών 66 στην εξορία

Αισχύλος, κορυφαίος τραγικός ποιητής: 456 π.Χ. πέθανε ετών 69 στην εξορία.

Περικλής, ο πολιτικός του χρυσού αιώνα: 429 π.Χ. πέθανε ετών 66 παραιτήθηκε λόγω κατηγορίας.

Φειδίας, κορυφαίος γλύπτης: 429 π.Χ. πέθανε ετών 66 στη φυλακή.

Αναξαγόρας, φιλόσοφος και αστρονόμος: 428 π.Χ. πέθανε ετών 72 στην εξορία.

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Θα στηρίξουμε ένα χώρο πολιτισμού;”

  1. Α ,εσεις εχετε μεγαλη πλακα !

    Αν θελατε ενα κτηριο που να τυχει τεραστιας αποδοχης απο την τοπικη κοινωνια ,η οποια θα στηριξει ενα φιλικο και απαιτητικο στη λειτουργια του χωρο ,γιατι δεν ανακαινισατε ενα σκυλαδικο ;;;

    Με το πολιτιστικο υποβαθρο που διαθετει η τοπικη και γενικοτερα η Ελληνικη κοινωνια μονο τετοιου ειδους εγκαταστασεις ειναι ικανη να στηριξει …

    Ακου θεατρα και μουσεια ;

    Για σοβαρευτειτε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *