ΠΙΣ. Δελτίο τύπου.

ΠΙΣΣυνάντηση του Προεδρείου του Π.Ι.Σ. με τις Ενώσεις των Εργαστηριακών Ιατρών, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013 και συζητήθηκαν λεπτομερώς όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαστηριακούς ιατρούς.

Αποφασίσθηκε συχνή επικοινωνία των Ενώσεων με τον Π.Ι.Σ. και ανάληψη κοινών δράσεων για όλα τα προβλήματα που έχουν σχέση με την λειτουργία των εργαστηρίων, την εξόφληση των δεδουλευμένων και την περίθαλψη των ασθενών.

Η λειτουργία των εργαστηρίων ευρίσκεται σε οριακή κατάσταση λειτουργίας, αρκετά κλείνουν λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις, άλλα δε συνεχίζουν με δυσβάσταχτες συνθήκες, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε ανεργία πάρα πολλοί συνάδελφοί μας και να πλήττονται ολόκληρες ιατρικές οικογένειες.

Ζητάμε από τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας να σταματήσει άμεσα η αυτοαξιολόγηση των εργαστηρίων, η οποία δημιουργεί αναστάτωση στο χώρο των εργαστηριακών ιατρών, εξυπηρετεί κατά την άποψή μας σχέδια άσχετα με την λειτουργία τους και ζητούμε παραγωγική συζήτηση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τις Ενώσεις, προκειμένου να βρεθεί λύση στην κατεύθυνση ποιοτικής λειτουργίας όλων των εργαστηρίων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

 

Η βιωσιμότητα των εργαστηρίων απαιτεί την επιβολή πλαφόν στις εξετάσεις με κατάργηση των ασφαλιστικών τιμών, το είδος και ο τρόπος εφαρμογής του οποίου πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου μεταξύ Π.Ι.Σ., Ιατρικών Φορέων και ΕΟΠΥΥ.

 

Συζητήθηκαν επίσης όλα τα προβλήματα που αφορούν καθυστερήσεις πληρωμών, μειώσεις τιμών, επιχειρηματοποίηση της υγείας, αδειοδότηση εργαστηρίων, ιατρικής διαφήμισης, κατοχύρωση της ειδικότητας βιοπαθολογίας κ.λπ. και τονίσθηκε και από τις δύο πλευρές (Π.Ι.Σ και Ενώσεων) η ανάγκη διατήρησης αραγούς μετώπου, προκειμένου οι ενέργειες να έχουν αποτελέσματα.

 

Ζητήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ η αναστολή της εφαρμογής της λειτουργίας, στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, της κατάταξης των διαγνώσεων κατά ICD-10, προκειμένου να καταστεί δυνατόν η εξεύρεση λειτουργίας αυτόματης μετατροπής της διάγνωσης σε ICD-10, και να μην ανατρέχει με χρονοβόρες διαδικασίες κάθε ιατρός, σε πίνακες αναζήτησης της κατάταξης.

 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του Π.Ι.Σ. με τον Υπουργό Υγείας κ.Αδωνι Γεωργιάδη ζητήθηκε άμεση συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα θέματα και να δοθούν λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα της ιατρικής λειτουργίας και της περίθαλψης του ελληνικού λαού.

 

Η συνάντηση καθορίστηκε για την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013.

 

Αναμένεται συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοιν. Ασφάλισης κ.Ι. Βρούτση, προκειμένου να συζητήσουμε εκ νέου και να βρούμε από κοινού λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν το Ταμείο μας (ΤΣΑΥ).

 

Σε επικοινωνία με τον νέο Διοικητή του ΕΟΠΥΥ κ.Δ.Κοντό, ο οποίος έχει ανακοινωθεί, αλλά δεν έχει αναλάβει καθήκοντα ακόμη, διατυπώθη η κοινή διάθεση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να εξευρεθούν αμοιβαίες αποδεκτά λύσεις.

 

Η συνάντηση των Προέδρων το Σάββατο 6 Ιουλίου 2013 θα καθορίσει δράσεις και ενέργειες, προκειμένου να σταματήσει η κρίση του συστήματος υγείας που έχει σοβαρό αντίκτυπο στη λειτουργία μας, αλλά προπάντων στην υγεία του λαού.

 

Το Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου θα εντείνει τις προσπάθειές του και θα αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία στις πάρα πάνω κατευθύνσεις.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *