Νέα συνδυαστική θεραπεία με ασπιρίνη θα προλαμβάνει το εγκεφαλικό

Μια νέα συaspirini_0νδυαστική θεραπεία, η οποία είναι πολύ απλή και οικονομική, φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου πρόκλησης εγκεφαλικού στα άτομα με προδιάθεση ή που έχουν υποστεί ήδη ένα επεισόδιο.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στην Κίνα και στις ΗΠΑ, η ουσία κλοπιδογρέλη, ένα κοινό αντιπηκτικό που χορηγείται για την αποτροπή πρόκλησης ή υποτροπής καρδιαγγειακών προβλημάτων όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο, μειώνει τις πιθανότητες πρόκλησης εγκεφαλικού όταν χορηγείται μαζί με ασπιρίνη.

 

Την έρευνα διεξήγαγαν επιστήμονες από την Κίνα σε συνεργασία με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας που εργάζονταν παράλληλα κάνοντας τις δικές τους δοκιμές, ενώ συμμετείχαν 5.170 άτομα που είχαν νοσηλευθεί έπειτα από μικρά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, από τους συμμετέχοντες οι μισοί λάμβαναν ασπιρίνη για διάστημα τριών μηνών, ενώ οι υπόλοιποι ασπιρίνη μαζί με κλοπιδογρέλη.

 

«Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο δρ Claiborne Johnston, καθηγητής νευρολογίας και βασικός συντάκτης της έκθεσης. «Αν η κινεζική μελέτη επιβεβαιώσει την αμερικανική, ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων θα γίνει η νέα ευρέως χορηγούμενη θεραπεία». Οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται ήδη στην τρίτη φάση και τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η νέα συνδυαστική θεραπεία θα ωφελήσει εκατομμύρια ασθενείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *