Βρετανία: Επιτρέπει την εξωσωματική με «τρίτο» βοηθητικό ωάριο

artificial insemination of human female eggΤο Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να είναι η πρώτη χώρα η οποία θα επιτρέψει τη «δημιουργία» μωρών χρησιμοποιώντας DNA από τρία άτομα, με τη βρετανική κυβέρνηση να έχει ήδη υποστηρίξει την τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης με χρήση «βοηθητικού» ωαρίου από τρίτο πρόσωπο.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συγκεκριμένη επαναστατική τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης έχει τη μοναδική δυνατότητα να εξαλείψει πλήρως τις τυχόν μιτοχονδριακές ασθένειες που θα μπορούσαν να κληροδοτηθούν από τη μητέρα στο παιδί, με μοιραία αποτελέσματα ακόμη και για την ίδια του τη ζωή.

 

Το νομικό και θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα διέπει τη συγκεκριμένη διαδικασία πρόκειται να καθοριστεί μέσα στο 2013, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστούν μέχρι και δύο χρόνια για την ολοκλήρωσή του.

Φυσικά, όπως και από κάθε ανάλογη ρηξικέλευθη λογική, έτσι και από αυτή δεν λείπουν και οι φανατικοί πολέμιοι, οι οποίοι, όταν δεν επικαλούνται το… τέλος του κόσμου, προτάσσουν θέματα ηθικής, συγχέοντας -ή ακόμη χειρότερα, ταυτίζοντας- το περιεχόμενο της συγκεκριμένης λέξης με τα προσωπικά τους στερεότυπα. Δεν είναι καθόλου λίγοι, λοιπόν, και σε αυτήν την περίπτωση όσοι μιλούν για μια Βρετανία που «έχει πάρει τον κατήφορο».

 

Υπενθυμίζεται πως τα μιτοχόνδρια είναι οι μικροσκοπικοί σταθμοί βιολογικής ενέργειας που, περνώντας από τη μητέρα στο παιδί, επιτρέπουν στον νέο οργανισμό που δημιουργείται να έχει την απαιτούμενη γι’ αυτό τροφή. Ελαττωματικά μιτοχόνδρια αφήνουν το μωρό με μειωμένα αποθέματα, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα αδυναμία των μυών, τύφλωση, καρδιακή ανεπάρκεια και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τον θάνατο του εμβρύου.

Σημειώνεται πως από τη νέα μέθοδο εξωσωματικής προβλέπεται να ωφελούνται περισσότερα από 10 ζευγάρια κάθε χρόνο τα οποία έχουν χάσει τα παιδιά τους από τον συγκεκριμένο λόγο, με χαρακτηριστική την περίπτωση εκείνη της Sharon Bernardi, η οποία έχασε συνολικά επτά παιδιά από μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες που μετέφεραν σε αυτά μια σπάνια γενετική ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η άτυχη γυναίκα έχασε τρία από τα παιδιά της λίγες ώρες μετά τη γέννησή τους. Τα υπόλοιπα πέθαναν μερικά χρόνια μετά, ενώ εκείνο που κατάφερε να ζήσει περισσότερο έφυγε από τη ζωή στα 21 του χρόνια.

 

Παύλος Κιρκασίδης

http://www.zougla.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *