Σε έναν φορέα τέσσερα Ταμεία

Σε αλλαγή του συνταγολογίου τους πρέπει να προχωρήσουν έως το τέλος του μήνα οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, το Δημόσιο και τον ΟΓΑ. Από την 1η Οκτωβρίου θα καλύπτονται (μαζί με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ) από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Με απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού, τα 9,5 εκατομμύρια των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα χρησιμοποιούν πλέον τα συνταγολόγια του ΙΚΑ. Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στα βιβλιάρια υγείας.

Εως το τέλος Νοεμβρίου, οι ασφαλισμένοι των τεσσάρων Ταμείων θα έχουν τις ίδιες παροχές εξωνοσοκομειακής φροντίδας. Θα καλύπτονται από 22.000 συμβεβλημένους γιατρούς, αλλά και τα 230 Κέντρα Υγείας, στα οποία εντάσσεται το προσωπικό των κοντινών μονάδων του ΙΚΑ και θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ως “νοσοκομεία πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας”.

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νέου συστήματος παρουσίασαν χθες οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης, επισημαίνοντας ότι από την αρχή του 2012 ο ΕΟΠΠΥ θα λειτουργεί πλήρως. Οι υπουργοί έδωσαν στη δημοσιότητα και τη νέα (βελτιωμένη) κυβερνητική πρόταση για τους μισθούς των γιατρών, οι οποίοι θα συμβληθούν με τον Οργανισμό. Οι μισθοί κυμαίνονται από 1.000 έως 2.800 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των ασφαλισμένων που θα καλύπτουν.

Οι γιατροί, πάντως, αντιδρούν και πραγματοποιούν 48ωρη απεργία, θεωρώντας ότι οι μισθοί θίγουν την αξιοπρέπεια των γιατρών. Η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) απέρριψε χθες τον ΕΟΠΥΥ, εκτιμώντας ότι οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η κυβερνητική πλευρά κάνει λόγο για εξίσωση των παροχών προς τα πάνω. Στα επιχειρήματά της περιλαμβάνεται και το ότι τα Κέντρα Υγείας αναβαθμίζονται σταδιακά και τίθενται στη διάθεση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Το εγχείρημα ξεκινά από τον Οκτώβριο και 50 Κέντρα Υγείας θα παρέχουν όλο το φάσμα της εξωνοσοκομειακής φροντίδας, ενώ θα εφημερεύουν.

Σε αυτά περιλαμβάνονται μεγάλα Κέντρα Υγείας της Αττικής (Βύρωνα, Καπανδριτίου, Κορωπίου, Λαυρίου, Μαρκόπουλου, Νέας Μάκρης, Σπάτων, Μεγάρων, Βάρης, Ελευσίνας, Σαλαμίνας) και της Θεσσαλονίκης (Αρχαγγέλου, Διαβατών, Ευόσμου, Κουφαλίων, Λαγκαδά και Πύργου).

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμος Βουδούρης, επεσήμανε ότι καμία μονάδα του ΙΚΑ δεν θα καταργηθεί, αλλά θα συγχωνευθεί με τα Κέντρα Υγείας, ώστε να υπάρξει καλύτερη στελέχωση και εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Ο ΕΟΠΥΥ θα κάνει συμβάσεις και με διαγνωστικά κέντρα, ενώ ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνεργασία του Οργανισμού με νοσοκομεία ειδικού καθεστώτος, όπως το “Ωνάσειο”, το “Παπαγεωργίου” Θεσσαλονίκης και “Ερρίκος Ντυνάν”.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63369129

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *