Νέα από Αρκαδία. Η γυναίκα του Καίσαρα

ARKADIA18-150x150

Αχ, αυτή η γυναίκα του καίσαρα, πως τον παιδεύει! Την ξέρετε δα την ιστορία: Η κυρία ήταν ζωηρούλα. Κι οι κακές γλώσσες στην Αυλή, τι δεν της έσερναν! Πότε για τον ένα και πότε για τον άλλον. Τάκουσαν και κάτι γεροσυγκλητικοί, στενόκαρ­δοι, και τάπανε χαρτί και καλαμάρι, στον καίσαρα. Αυτοί βέβαια τάπαν για την καλή του φήμη. Για να διαφυλάξουν το βασιλικό γόητρο από τις κακογλωσσιές. Μα βρέ­θηκαν, αργότερα, και κάτι αυλοκόλακες που ισχυρίστηκαν πως όλη η ιστορία δεν ήταν παρά μια ακόμη αντιπολιτευτική κακοπιστία που την διόγκωσε ο ανεύθυνος κιτρινισμός του Τύπου. Όπως και νάχει το πράμα, βέβαιο είναι πως ο καίσαρας κιτρίνισε οπωσδήποτε. «Α, την άτιμη», φρύαξε από μέσα του. Μα, δυνατά, μάλωσε τους γεροσυγκλητικούς: «Τι είναι αυτά που λέτε κύριοι! Η γυναίκα μου είναι πάνω από κάθε υποψία. Υπόδειγμα ενάρετης συζύγου και αφοσιωμένης μητέρας!». Πά­γωσαν οι συγκλητικοί. Κατάλαβαν το ολίσθημα τους. Κινδύνευε το κεφάλι τους για περιύβριση δημόσιας αρχής. Τώρα, θα μου πείτε, από που κι ως που τα κάλλη της κυρίας του καίσαρα ήταν δημόσια αρχή! Μην τα πολυσκαλίζετε αυτά. Ακόμη και σήμερα δεν είναι εντελώς ξεκαθαρισμένα. Όμως, ένας ασυλλόγιστος γεροσυγκλητικός ακούστηκε να μουρμουρίζει πως η γυναίκα του καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται πως είναι. Τάπε, κάπως μασημένα. Γιαυτό κι η ιστορία δεν κατάφερε να αποσαφηνίσει αν τάπε έτσι ακριβώς ή λίγο διαφορετικά. Γιατί, στις μέρες μας, είναι μερικοί που πιστεύουν πως κάπως διαφορετικά τα είπε ο γεροσυγκλητικός: «Η γυναίκα του καίσαρα δε χρειάζεται να είναι τίμια. Αρκεί να φαίνεται πως είναι»!

Την παραπάνω γλαφυρή περιγραφή, δια γραφίδος Κ. Μπέη, στην εφημερίδα Πρωινή, 19 Μάρτη 1980, αναζητήσαμε προ ημερών, μετά την αναφορά που  έκανε στη «γυναίκα του Καίσαρα»  ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κακλαμάνος κατά τη μεγάλη συζήτηση και αναταραχή που επήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τις καταγγελίες Σαμαρτζή περί απευθείας αναθέσεων και εξόφθαλμων εξυπηρετήσεων εταιρειών φίλα προσκείμενων στη δημοτική αρχή της πόλης μας.  

Την είχαμε πρωτακούσει στο σχολείο, μετά στο Πανεπιστήμιο, εξακολουθεί όμως να επαναλαμβάνεται και σήμερα ύστερα από αποφάσεις κυρίως δικαστηρίων ή πράξεις πολιτικών προσώπων: Τα δικαστήρια πρέπει να είναι και να φαίνονται αμερόληπτα. Το ίδιο ισχύει και για πολιτικά πρόσωπα του δημόσιου βίου.

Ότι δηλ.  τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να είναι υπεράνω πάσης υποψίας, ο βίος τους όχι απλώς ανεπίληπτος, αλλά ούτε καν να δίνει λαβή στον κακόπιστο και καχύποπτο. Βέβαια, αυτό είναι ένα ιδανικό που σπανιότατα επαληθεύεται εξολοκλήρου, αλλά στη σημερινή Ελλάδα, με τους υπουργούς που υποστηρίζουν ανενδοίαστα  πως «ηθικό είναι το νόμιμο», που έχουν πολεοδομικές παραβάσεις στα εξοχικά τους και απασχολούν αδήλωτους αλλοδαπούς στη μαύρη, θα λέγαμε ότι η συλλογική συμβολική γυναίκα του συλλογικού Καίσαρα των πολιτικών μας ανδρών (και γυναικών) όχι απλώς δεν φαίνεται ή δεν είναι τίμια, αλλά ζητάει και τα ρέστα από πάνω αν πεις κάτι γι αυτήν…

Γι αυτό μένουμε εδώ με την προτροπή οι εκτοξεύοντες καταγγελίες εναντίον πολιτικών προσώπων να τις έχουν επαρκώς αιτιολογημένες γιατί πολλές φορές επιστρέφουν ως μπούμεραγκ κατά των ιδίων.

 

 

Παραμέληση ανηλίκων

Τέσσερις νέοι δικηγόροι της Τρίπολης οι: Γιάννης Μπόζος, Παναγιώτης Γιαννίκος, Γεώργιος Σμυρνιώτης και Γιάννης Αγγελάκος  κατέθεσαν χθες μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών  για τα ανεξέλεγκτα φαινόμενα παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων, που καθημερινά παρατηρούνται και αυξανόμενο με ρυθμό στην πόλη μας.

Όλα νόμιμα

Απάντηση στην προ ημερών επίθεση του κ. Δελφάκη με αφορμή το σβήσιμο των προστίμων που είχαν επιβληθεί  σε καταστηματάρχες της  πλατείας Πετρινού έδωσε χθες με συνέντευξή του ο κ. Σαββάκης, υπερασπιζόμενος την πολιτική του  αυτή και λέγοντας πως το σωστό και πρέπον θα ήτο ο κ. Δελφάκης να είχε προσφύγει στην επιτροπή του άρθρου   152 για να την ακυρώσει και όχι να διαμαρτύρεται δυο μήνες μετά..  Δικαιολόγησε δε την διαγραφή των προστίμων λόγω απουσίας κανονιστικής στη πλατεία Πετρινού. Συγκρίνοντας δε τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την παρούσα δημοτική αρχή   με αυτά της περιόδου 2009 – 2010 (τότε που  ο κ.  Δελφάκης ήταν στην διοικούσα παράταξη του  Δήμου), φάνηκε πως τώρα έχουν βεβαιωθεί  πολύ μεγαλύτερα  πρόστιμα ενώ έχουν  προχωρήσει ακόμα και σε κατασχέσεις ακινήτων για οφειλέτες που δεν πληρώνουν! Παρόλα αυτά διαβεβαίωσε ο κ. Σαββάκης  το όλο θέμα θα έρθει για συζήτηση στο επόμενο ΔΣ ενώ θα ζητήσει και την επέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης «για να δούμε γιατί δεν βεβαιώθηκαν πρόστιμα». 

Κοστίζει το Βοσινιώτειο

Γρίφος  έχει καταντήσει η επίλυση του  Βοσινιώτειου καθώς ο προϋπολογισμός του είναι, κατά τον αντιδήμαρχο επί των Οικονομικών κ. Σαββάτη, στα 350.000 €, πράγμα που σημαίνει ότι κοστίζει το κάθε παιδί 12.000 ευρώ το χρόνο. Σε σύγκριση δε  με το ΝΠΔΔ που έχει προϋπολογισμό 700.000 € και 350 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, με το κόστος για κάθε παιδί να ανέρχεται στα  2.000 ευρώ, το αντίστοιχο  του Βοσινιώτειου είναι υπερβολικά υψηλό. Γι αυτό και κατά τον κ. Σαββάκη χρειάζεται εξυγίανση προς όφελος όλων, παιδιών και προσωπικού, αφού  η κατάσταση, με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο…

ΠΕΔ Πελοποννήσου

Με δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη θα συνεδριάσει την Τρίτη 25 Ιουνίου στις 20:00 στα γραφεία της ΠΕΔ Πελοποννήσου στην Τρίπολη η Εκτελεστική Επιτροπή του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: 1. Κατάργηση των πρώην Νομαρχιακών – Τοπικών Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων και συγχώνευσή τους στον ενιαίο ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου και 2. Εφαρμογή της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων από τον ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τους … τιμώρησαν

Με 3.000 ευρώ έκαστος τιμωρήθηκαν οι Μπάκος και Καϋμενάκης για τις δηλώσεις τους για τον τελικό του Κυπέλλου. Το σχετικό σκεπτικό αναφέρει πως η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ: «Κηρύσσει πειθαρχικώς ελεγκτέους την ΠΑΕ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, τον Δημήτριο Μπάκο και τον Ιωάννη Καϋμενάκη για το πειθαρχικό αδίκημα της δυσφήμησης του αθλήματος του ποδοσφαίρου και τους τιμωρεί με χρηματική ποινή τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ τον καθένα».

Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Με αφορμή την 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αρκαδίας, διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Μόνο τα πουλιά ξέρουν τι κόπος είναι πάντα να πετάς». Ανθεκτικότητα και Ευχαρίστηση του Εκπαιδευτικού στη Σχολική Ομάδα – Τάξη. Η  συνεργασία του Κέντρου με την εκπαιδευτική κοινότητα στοχεύει στην υποστήριξη των εκπαιδευτικών στο ρόλο τους και τη βελτίωση των σχέσεων οι οποίες αναπτύσσονται στο σχολικό περιβάλλον και  επιδρούν σημαντικά στην προσωπικότητα και την ψυχική υγεία των νέων.

Γνωρίζετε  ότι:

Οι Έλληνες σήμερα ασχέτως μορφώσεως μιλάμε ομηρικά, αλλά δεν το ξέρουμε επειδή αγνοούμε την έννοια των λέξεων που χρησιμοποιούμε. Ιδού μερικά παραδείγματα:

Αυδή είναι η φωνή. Σήμερα χρησιμοποιούμε το επίθετο άναυδος.

Λάας ή λας έλεγαν την πέτρα. Εμείς λέμε λατομείο, λαξεύω.

Πέδον στον Όμηρο σημαίνει έδαφος, τώρα λέμε στρατόπεδο, πεδινός.

Το κρεβάτι λέγεται λέχος, εμείς αποκαλούμε λεχώνα τη γυναίκα που μόλις γέννησε και μένει στο κρεβάτι.

Δόρπος, λεγόταν το δείπνο, σήμερα η λέξη είναι επιδόρπιο.

Λώπος είναι στον Όμηρο το ένδυμα. Τώρα αυτόν που μας έκλεψε (μας έγδυσε το σπίτι) το λέμε λωποδύτη. Πηγή: Απολλώνιου Σοφιστού Λεξικόν κατά στοιχείον Ιλιάδος και Οδύσσειας Εκδόσεις Ηλιοδρόμιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *