Της ΕΡΤ τα αναχώματα..

ceb1cebdceb1cf87cf89cebcceb1«..Ήταν ανέφικτη η εξυγίανση της ΕΡΤ, η μόνη λύση ήταν το κλείσιμό της.. τόσες και τόσες προσπάθειες είχαν γίνει, αλλά χωρίς επιτυχία..»

Αυτό είναι λοιπόν το realpolitik. Κλείνεις το δημόσιο φορέα με μια ΠΝΠ εν μία νυκτί, αφαιρείς έτσι ‘ρεαλιστικά’ το δικαίωμα στην πληροφορία των πολιτών και βεβαίως αφήνεις 2600 εργαζόμενους στο δρόμο.

Εντάξει ο ρεαλισμός προσαρμοσμένος στην πραγματικότητα γίνεται ανήθικος, μάλιστα κάποιες φορές ίσως πρέπει να γίνει ανήθικος. Μπορεί κάποτε να ήταν ‘τρέλα’ να καταγγέλλεις δημόσια το φασισμό του Χίτλερ ή του Μουσολίνι, γιατί μπορεί να σήμαινε τον αποκεφαλισμό σου. Μπορεί να είναι ‘τρέλα’ σήμερα να λες ‘φεύγω από το ευρώ’ γιατί οι πιθανότητες αυτή η ενέργεια να σε καταστήσει ‘πιο εύρωστο’ οικονομικά και πολιτικά δεν είναι με το μέρος σου.

Καλούμαστε να είμαστε ‘ρεαλιστές’ (με τη βοήθεια των ΜΜΕ, των σελίδων δικτύωσης) μόνο σε ο, τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη. Καλούμαστε να είμαστε ‘ρεαλιστές’ του τύπου ότι «εντάξει 1,5 εκατομμύριο είναι άνεργοι, με τους 2600 θα ασχοληθούμε;». Καλούμαστε να θεωρούμε υπευθυνότητα ο, τι δεν περιλαμβάνει τον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του, την ίδια του την υπόσταση, τις ίδιες τις δυνατότητές του. Δεν καλούμαστε να θεωρούμε σημαντικά τα φρονήματα και τις πολιτικές προτεραιότητες, γιατί αποτελούν ουτοπίες ανέφικτες.

 

Όμως πρέπει οι περισσότεροι να το αποδεχτούμε: «είναι κοινωνικά αναίσθητο να αποδεχόμαστε εν μια νυκτί καρατόμηση 2600 ανθρώπων παρέα με τον αποκλεισμό της δημόσιας πληροφόρησης». Και δεν πρέπει να μείνουμε στο έτσι απλά να το αποδεχτούμε μέσα από μια δήλωση συμπάθειας και ειλικρίνειας. Αυτός ο ‘ρεαλισμός’ χρειάζεται να πάρει το μάθημα της στενομυαλιάς του. Χρειάζονται αναχώματα έναντι της στενομυαλιάς, των ανάλγητων αριθμών και του TINA (There Is No Alternative).

 

αναχωμα

 

Σε αυτούς τους ‘ρεαλισμούς’ ελπίζω να έστησε υψηλό ανάχωμα το ένα από τα τρία κόμματα (η ΔΗΜΑΡ). Ανάχωμα των μίνιμουμ βασικών αξιών που πρέπει να διέπουν τη Δημοκρατία, το άτομο ξεχωριστά και τις δυνατότητες που του δίνονται, την κοινωνία ολόκληρη.

 

Το έχω ξαναπεί: «o Ρεαλισμός είναι ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΟΣ ως διαύγεια κι εξοικείωση με τις δυσκολίες, είναι όμως ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ όταν στενόμυαλα υποθηκεύει ελευθερίες και το μέλλον των επόμενων γενεών υπό το κράτος της περίφημης κρίσης». Και στην περίπτωση της ΕΡΤ στήνω και εγώ και πρέπει πολλοί να στήσουμε ανάχωμα.

 

Ανάχωμα υπέρ ενός μεταρρυθμισμού που θα έχει ένα κράτος μικρό στη γραφειοκρατία και στη διανομή επιδομάτων που επιτείνουν τις ανισότητες, μεγάλο στην παροχή δημόσιων αγαθών (παιδεία, υγεία, περιβάλλον, συγκοινωνίες, πληροφορία).. Ανάχωμα φρόνησης, κοινωνικής ευαισθησίας, ‘σύνδεσης’ των ανθρώπων και αλληλεγγύης..

 

leftprint

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων

www.bertzeletos.gr
Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: +30 2710232364
κινητό: +30 6977090049

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *