Νέα από Αρκαδία. Ευαισθησία για το περιβάλλον

ARKADIA18-150x150Αγωνίζονται καθημερινά φορείς και σωματεία του νομού μας για ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια εμείς και τα παιδιά μας. Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα – Μουστού καθώς και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου αλλά και ΣΑΟΟ και ΣΕΤ και Ορειβατικός Σύλλογος για να θυμηθούμε κάποιους εξ αυτών, προσπαθούν στο πλαίσιο βασικών προγραμμάτων να ευαισθητοποιήσουν και κινητοποιήσουν όλους τους πολίτες στην κατεύθυνση της σωτηρίας του περιβάλλοντος. Αλλά και εκπαιδευτικοί, παράλληλα με το διδακτικό τους έργο δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, εμπνέοντας στα παιδιά εξ απαλών ονύχων τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Χωρίς καμιά αμφιβολία η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι η καλύτερη επένδυση υπέρ του περιβάλλοντος σε μια εποχή που η διαλεκτική σχέση φύσης και κοινωνίας, παρά τις διεθνείς συνθήκες, τα μέτρα, τα κινήματα, τις εκστρατείες, παραμένει ακόμα βαθιά διαταραγμένη. Κυρίως λόγω της υποκριτικής στάσης κρατών, που προωθούν με αποφάσεις τους δραστηριότητες αντίθετες με τη δεδηλωμένη ανησυχία τους για τη ζωή στον πλανήτη.

 

Γι αυτό και το είδος αυτό της εκπαίδευσης δεν πρέπει ποτέ να σταματήσει ούτε να ατονήσει αλλά να συνεχίσει με την ίδια ένταση εξαντλώντας και το τελευταίο ευρώ των ευρωπαϊκών χρημάτων του ΕΣΠΑ. Παράλληλα με τη χρηματική αξιοποίηση είναι ανάγκη να ενισχυθεί και ηθικά με την αμέριστη συμμετοχή των πολιτών σε όσα προγράμματα προσκαλούνται προς τούτο από τους παραπάνω φορείς. Είτε έχουν σχέση με καθαρισμούς ορεινών ή θαλάσσιων περιοχών του νομού μας είτε με την παρατήρηση αποδημητικών πουλιών είτε με οποιαδήποτε άλλη φυσιολατρική δραστηριότητα. Ο αγώνας έγκειται στο να κατανοήσουμε όλοι μας λησμονημένες αξίες της φύσης και να αποσαφηνίσουμε μέσα μας έννοιες που είναι χρήσιμες στην κατανόηση των άρρηκτων δεσμών του ανθρώπου με το βιοφυσικό του περιβάλλον.

 

Ειδικά στη σημερινή περίοδο της κρίσης, η Π.Ε. θα υποβαθμιστεί, αν δεν αναγνωριστεί υλικά και ηθικά και αν δεν στηριχθεί. Χωρίς εφόδια και διαθέσιμες ώρες στο ημερήσιο πρόγραμμα, χωρίς νέο προσανατολισμό, για να προχωρήσει από το σκέλος της κατανάλωσης σε εκείνο της παραγωγής, δεν θα καταφέρει να ανατρέψει το κυρίαρχο ρεύμα διάπλασης πολιτών «διπλής όψης», με τη ρητορική της ευαισθησίας και την πρακτική της περιβαλλοντοκτόνου αυθαιρεσίας.

 

 

 

Όλοι για την… «πενηντάρα»

 

Ουρές σχηματίζονται κάθε βράδυ στην παράσταση των δασκάλων «Μια τρελή θεότρελη… πενηντάρα», από άτομα που δεν έχουν εξασφαλίσει εισιτήριο, προκειμένου να πετύχουν κάποια άδεια θέση. Η ζήτηση είναι τεράστια και αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η θεατρική ομάδα των δασκάλων δουλεύει με αγάπη και μεράκι και τα δίνει όλα προκειμένου να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε θερμά τη Μπέσυ Πετροπούλου-Λειβαδίτη που, σε ένα ρεσιτάλ θεατρικού παιχνιδιού, στον πρωταγωνιστικό ρόλο, μας έκανε να ξεχάσουμε τη μιζέρια της καθημερινότητας και να ευθυμήσουμε. Επίσης, ευχαριστούμε και τους άλλους καταπληκτικούς συντελεστές της παράστασης όπως είναι οι: Μαρία Σύριου, Κατερίνα Κατσιµαδού, Πάνος Ηλιόπουλος, Σπύρος Βαρδουνιώτης, Εφη Καγιούλη, Γιώτα ∆ουρίδα και Τάσος Κωνσταντούρος, η προσφορά των οποίων είναι ανεκτίμητη στο έργο. Ευτυχώς για εμάς, θα υπάρχουν πάντα πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους λόγοι, για τους οποίους θα περιμένουμε σε ουρές, άλλοι με λιγότερη και άλλοι με περισσότερη υπομονή, δίνοντας με τον τρόπο αυτό το στίγμα της εκτίμησης και αναγνώρισης της προσπάθειας αυτών των ανθρώπων.

 

«Ποιος τη ζωή μου…»

 

Μετά τον εξαιρετικά επιτυχημένο κύκλο των 25 παραστάσεων στο θέατρο Badminton που παρακολούθησαν πάνω από 50.000 θεατές, η παράσταση «Μίκης Θεοδωράκης: Ποιος τη ζωή μου…», θα παρουσιαστεί στις 12 Αυγούστου στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, με τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ. Πρόκειται για μια παράσταση που μας ταξιδεύει από το ’22 μέχρι τις μέρες μας, μέσα από τη ζωή, τις μουσικές και τα τραγούδια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη. Οι σκηνές συγκλονίζουν, οι μουσικές συνεπαίρνουν καθώς περνούν από τα πέτρινα χρόνια, στην «άνοιξη της δεκαετίας του 60»… και στη μεταπολίτευση…

 

Ανάπτυξη λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης

 

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου διοργανώνει Ανοικτή Συζήτηση με τίτλο «Σχέδιο Στρατηγικής ολοκληρωμένης ανάπτυξης 2013-2020 Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης» την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013 στη Μεγαλόπολη στο Πνευματικό Κέντρο.

 

Σκοπός της είναι η αναζήτηση προτάσεων που θα εξασφαλίζουν την ενεργό συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας στρατηγικής καινοτομίας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κόσμου του Δήμου Μεγαλόπολης.

 

Το Πετροπούλειο καταρρέει

 

Το πρόβλημα ήταν γνωστό και ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Το Πετροπούλειο οίκημα της πλατείας Πετρινού ενώ κατέρρεε κάποιοι έκαναν πως δεν το έβλεπαν και περίμεναν από το Ανοιχτό πανεπιστήμιο να το αναστηλώσει. Εξ ου και οι τυμπανοκρουσίες κατά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ δήμου και ΕΑΠ τον περασμένο χρόνο. Τώρα πλέον και μετά από ένα χρόνο απραξίας τμήματα του κτηρίου αποκολλώνται και πέφτουν στο δρόμο με αποτέλεσμα την απαγόρευση της κυκλοφορίας στο σημείο εκείνο με απαγορευτικές κορδέλες, ενώ ο δήμαρχος δηλώνει πως σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών.

 

Προβλήματα Βοσινιώτειου

 

Το Βοσινιώτειο επί τάπητος στο προχθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο, μετά από ερώτηση του κ. Παυλή προς το δήμαρχο. Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως το θέμα περιπλέκεται μιας και εμπλέκονται περισσότερα του ενός υπουργεία, όπως το Οικονομικών με συναρμοδιότητα και του Υγείας, ενώ ο φάκελός του, που αναζητήθηκε, βρέθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Πάτρας, από όπου και προτάθηκε η αναζήτηση λύσης στο υπουργείο Υγείας. Γεγονός είναι, όπως είπε και ο δήμαρχος, πως ενώ πέρσι είχαν δοθεί 140000 ευρώ, από το δήμο, χρήματα της Περιφέρειας ουδέποτε μπήκαν στο ταμείο του Σταθμού. Εξ ου και οφειλές μισθοδοσίας και ΙΚΑ των εργαζομένων είναι χρονικής διάρκειας 18 μηνών και πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατόν, μέσα από νόμιμες διαδικασίες χρηματοδότησης.

 

Καταγγελίες

 

Οι καταγγελίες του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου κ. Σαμαρτζή για ευνοιοκρατία και επιλογές προμηθευτών του δήμου από επιχειρηματίες φίλα προσκείμενους στο οικογενειακό περιβάλλον του δημάρχου, οδήγησαν σε όξυνση το κλίμα στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, με τις φωνές, εκατέρωθεν, να υψώνονται κατακόρυφα. Στη συζήτηση ενεπλάκησαν δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων υποστηρίζοντας ή όχι τις επιλογές αυτές.

 

Τάδε έφη

 

«Η διαφορά μεταξύ σχολείου και ζωής;

Στο σχολείο διδάσκεσαι ένα μάθημα και μετά περνάς μια δοκιμασία (τεστ).

Στη ζωή περνάς μια δοκιμασία που σου διδάσκει ένα μάθημα». Tom Bodett , Αμερικανός συγγραφέας

 

 

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Ευαισθησία για το περιβάλλον”

  1. Μην γινεστε αστειοι !
    Λιγο ακομα και θα το πιστεψετε και σεις οι ιδιοι !

    Δεν υπαρχει περιπτωση ΠΟΤΕ ο Ελληναρας να συμμετασχει πραγματικα στη σωτηρια του περιβαλλοντος και να αποκτησει περιβαλλοντικη συνειδηση .

    Και θα σας πω το γιατι .

    Στο σχολειο του γιου μου το προαυλιο ηταν γεματο σακουλακια απο διαφορα σνακ και μπουκαλακια απο νερο .Οταν απευθυνθηκα στο Δ/ντη και το ανεφερα μου απαντησε : “Ε ,τι να κανουμε ,η καθαριστρια ερχεται μονο μια φορα τη βδομαδα ” .
    Και εγω του προτεινα να βαλει τα παιδια στο μεγαλο διαλειμμα να το καθαρισουν .
    Ξερετε τι μου απαντησε ; ” Μα, τι λετε !;! Τι δουλεια εχουν τα παιδια ;;; Οδοκαθαριστες ειναι ; ”
    Απο αυτη και μονο την προταση καταλαβαινετε οτι ποτε ,ουτε τα παιδια μας ουτε τα εγγονια μας ,ουτε σε γεννεες δεκατεσσερεις δεν θα μαθουν να αγαπουν την καθαριοτητα και το περιβαλλον .
    Γιατι εχουμε αρρωστημενη αντιληψη περι των υποχρεωσεων μας ως πολιτες και ειμαστε ψωροφαντασμενοι για να μπορεσουμε να αναγνωρισουμε τα λαθη μας και να τα διορθωσουμε .

    Ενω οι αλλοι λαοι ,που πραγματικα σεβονται το περιβαλλον και τη χωρα τους ,ειναι βλαμμενοι που εκπαιδευουν τους μαθητες πως να καθαριζουν τα θρανια τους και να μαζευουν τα σκουπιδια που οι ιδιοι πεταξαν .
    Εκεινοι δεν εχουν καθαριστριες ,βλεπετε !

    Γι’ αυτο ψωροκωσταινα ημαστα και ετσι θα μεινουμε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *