Νέα από Αρκαδία.Το λιμάνι, οικονομικός παράγων

ARKADIAΟ Αργοσαρωνικός είναι ένας σημαντικός θαλάσσιος τουριστικός προορισμός, τα λιμάνια του οποίου προσεγγίζουν κάθε χρόνο εκατοντάδες μικρά και μεγάλα κρουαζιερόπλοια, σκάφη αναψυχής, κλπ θαλάσσια μέσα μεταφοράς. Σημαντικό ως εκ τούτου είναι και το εισόδημα που προκύπτει και στηρίζει την τοπική κοινωνία των περιοχών αυτών. Αναπόφευκτα, οποιαδήποτε πρόταση και αν γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση εμπεριέχει και μια σημαντική οικονομική διάσταση.

Το έργο της αναβάθμισης του Λιμανιού του Παραλίου Αστρους αποτελεί αξιοσημείωτο λιμενικό έργο, ενώ η δυνατότητα προσάραξης μεγαλύτερων και περισσότερων πλοίων θα το καταστήσει πύλη εισόδου όχι μόνο για την Αρκαδία αλλά και για το σύνολο της Πελοποννήσου.Η ενίσχυση της τουριστικής δυναμικής και της εμπορευματικής διακίνησης αποτελούν οφέλη τέτοιας σημαντικότητας, ώστε να καθιστούν το συγκεκριμένο έργο μεγάλης σημασίας για τη τουριστική, αγροτική και εμπορική ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου.

Συνεπώς η προ ημερών υπογραφείσα σύμβαση για την εκτέλεση του έργου της αναβάθμισης, μετά από χρόνια ολιγωρία, αλλά και μια σειρά προσκόμματα που κάποιοι ανεγκέφαλοι έθεταν στο υπουργείο εμποδίζοντας την υλοποίησή του, μόνο ως σημαντική διέξοδος μπορεί να θεωρηθεί.

 

Τώρα εκείνο που προέχει είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα του έργου, ώστε να ολοκληρωθεί εντός των συμβατικών ορίων, ευελπιστώντας στη συνέχεια όπως η ομαλή λειτουργία του αποδώσει τα μέγιστα και η περιοχή καταστεί κομβικό οικονομικό σημείο της Αρκαδίας ξεφεύγοντας από τον φαύλο κύκλο της παθογένειας , της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας που την κατατρέχει.

 

Γι αυτό και αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής εκείνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης που συνέλαβαν και εργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου, παρά το μύρια όσα εμπόδια συνάντησαν. Διέβλεπαν την αναγκαιότητα να δρομολογηθούν, με γρήγορους βηματισμούς, όλες οι απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην ανάδειξη της περιοχής του Αστρους σε πόλο έλξης ακόμα περισσότερων επισκεπτών και τουριστών και απέδειξαν ότι μόνον όταν αρχίσει να ονειρεύεται και οραματίζεται ξανά ο Έλληνας υπάρχει περίπτωση να απαλλαγούμε από τους μικρόνοους πολιτικούς που βύθισαν την πατρίδα μας στην ανυποληψία και να βγει αυτή η χώρα από το τέλμα και την εξάρτηση από τους τοκογλύφους και από τους δανειστές!

 

 

 

 

 

 

 

Συμπαράσταση

Την έμπρακτη συμπαράστασή τους εξέφρασαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου μας στους 22 υπαλλήλους της ΕΡΑ Τρίπολης που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν στο δρόμο και ανηφορίζουν το Γολγοθά τους, με την έγκριση ψηφίσματος στήριξης, κατά πλειοψηφία, (Παπαζαχαρίας και Νικολάου ψήφισαν “παρών), μετά από πρόταση του Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας Θεοδώρου Παλιογιάννη.

 

Ψηφίσματα χωρίς αποδέκτη

 

Συμφωνούμε με τη θέση του δημοτικού συμβούλου κ. Καλτεζιώτη, όπως την εξέφρασε στο ΔΣ της περασμένης Πέμπτης, ότι η διακοπή της συνεδρίας του Σώματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ουδέν προσφέρει στους εργαζόμενους ενώ μένουν πίσω σημαντικά θέματα για την πόλη. Πηγαίνοντας δε παραπέρα λέμε πως όσα ψηφίσματα συμπαράστασης και αν εκδίδονται, όσες διαμαρτυρίες και αν υψώνονται, η εξουσία είναι σκληρή, αμείλικτη και αδιάφορη σε τέτοιου είδους κοινωνικά θέματα και πετρά στο καλάθι των αχρήστων παρόμοια κείμενα. Όμως χάριν των 22 ατόμων που μένουν χωρίς δουλειά και όχι των υψηλά αμοιβόμενων συμβούλων που με τη σέσουλα διορίζονταν με κάθε κυβερνητικά αλλαγή, το ψήφισμα που επικυρώθηκε από το δημοτικό συμβούλιο ήταν μια σωστή απόφαση που έπρεπε να ληφθεί. Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η, με κάθε τρόπο, συμπαράσταση στο δράμα που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι, σε μια πορεία με άδηλο τέλος.

 

Στη «ζούλα»

 

Αίτημα της Χορωδίας Τρίπολης για στέγασή της σε χώρο του Παλαιού Δημαρχείου μετέφερε ο αντιδήμαρχος κ. Ταλούμης στο προχθεσινό ΔΣ, καθώς η οικονομική κρίση την έχει γονατίσει. Το ζήτημα χωρίς να συζητηθεί και ληφθεί κάποια απόφαση, «πέρασε» από το Δημοτικό Συμβούλιο, εν αγνοία των περισσοτέρων συμβούλων, οι οποίοι εξέφρασαν την απορία τους γι αυτό. Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί πως πολλά πολιτιστικά σωματεία βρίσκονται σε ανάλογη περίπτωση, με πρώτο και καλύτερο τον Φιλοτεχνικό Όμιλο, που εναγώνια αναζητά πόρους τα τελευταία χρόνια για να σταθεί στα πόδια του. Η υπόσχεση που δίνεται αρμοδίως είναι πως ο δήμος θα φροντίσει το μέτρο του δυνατού, εφόσον τούτο ζητηθεί.

 

Ημέρα μουσικής

 

Η χορωδία του Ορφέα καλεί όλους μας την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013, την πιο μεγάλη ημέρα του χρόνου, στις 9 το βράδυ στο Μαλλιαροπούλειο , «να ενώσουμε τις φωνές μας στέλνοντας από την Τρίπολη την καλή μας ενέργεια σε όλη την Ευρώπη». Για ενδέκατη συνεχή χρονιά ο Ορφέας γιορτάζει την πανευρωπαϊκή ημέρα μουσικής με τη συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας και της Μικτής-Νεανικής Χορωδίας. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Ξενώνας Ανω Δολιανών

 

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας διακηρύσσει πλειοδοτική, φανερή και προφορική δημοπρασία για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου (ξενώνας οικισμού Άνω Δολιανών), συνολικής επιφάνειας 862,59 τ.μ. έχει οικοδομηθεί επί συνολικού εμβαδού 3.250 τ.μ. την 27η Ιουνίου 2013 ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00 π.μ έως 11: 00 πμ. στα γραφεία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, στο Άστρος. Το προς εκμίσθωση ακίνητο είναι πλήρως εξοπλισμένο και έτοιμο για λειτουργία. διαθέτει δε ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, έπιπλα και σκεύη δωματίου, ιματισμό, έπιπλα και εξοπλισμό εστίασης, που θα παραδοθούν προς χρήση στον «μισθωτή». Ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς ορίζεται το ποσό των οκτακοσίων ευρώ (800,00 €) για κάθε μήνα του πρώτου μισθωτικού έτους.

 

Μελλιτζάζ στο Λεωνίδιο

 

μελιτζάzz, η [ουσ.]: [1] το είδος μουσικής jazz που παίζεται μόνο στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και συνοδεύεται απαραίτητα από εκλεκτούς μεζέδες και εδέσματα της πραγματικής τσακώνικης μελιτζάνας Λεωνιδίου, [2] η πολύ ιδιαίτερη jazz αίσθηση που αφήνει στον ουρανίσκο η γλυκιά σαν μέλι τσακώνικη μελιτζάνα, είτε μαγειρεμένη ή ως γλυκό μελιτζανάκι. [3] η ethno-jazz γιορτή της Τσακωνιάς, με οικοδεσπότη το Λεωνίδιο και φιλοξενούμενους τους πολιτισμούς της Μεσογείου, με τις μουσικές, τους χορούς, τις γεύσεις και τις χαρές τους.

 

Η αρχοντιά των Τσακώνων, κληρονομιά του πλούτου που απέκτησαν ω ς έμποροι και θαλασσινοί κατά τον 19ο αιώνα, αποτυπώθηκε στα περίφημα αρχοντικά τους και τα τσακώνικα χαλιά τους.

 

Ένα τέτοιο τσακώνικο χαλί, μαγικό, θα φιλοξενήσει φέτος πολιτισμούς από διάφορες γωνιές της Μεσογείου, από 4 – 7 Ιουλίου. Μέσα στα γραφικά σοκάκια και την περίτεχνη αρχιτεκτονική του Λεωνιδίου, μουσική και τραγούδι, χορός, γεύση και γαστρονομία, κινηματογράφος, τσακώνικη γλώσσα, αγνή παράδοση και fusion, όλα μαζί θα απλωθούν πάνω σε ένα τσακώνικο χαλί.

 

Τάδε έφη

 

Ιδού τι είχε απαντήσει ο Μάνος Χατζηδάκης το 1984 στη Μαρία Ρεζάν και στην ερώτηση: Σκεφθήκατε, ποτέ, να εισηγηθείτε, να διαλυθεί η Ε.Ρ.Τ. και να αρχίσει από την αρχή;

 

Μάνος Χατζιδάκις: Κι αυτό θα το εισηγούμην, αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει πια, χωρίς την Ε.Ρ.Τ. Θα πεθάνουν αν δεν τους δώσεις εκείνο, για το οποίο θα μπορούν να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται. Η Ε.Ρ.Τ. είναι πολύτιμη, διότι δίδει στον Ελληνικό λαό, την ευκαιρία να διαμαρτύρεται και να λέει «τι αίσχος που είναι η Ε.Ρ.Τ.» Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται, γιατί δεν της δίνουν περισσότερο χρόνο, οι άλλοι διαμαρτύρονται γιατί δεν τους δίνουν περισσότερη «Δυναστεία», οι άλλοι διαμαρτύρονται γιατί υπάρχει η «Δυναστεία» και όλοι είναι ευχαριστημένοι… Η Ε.Ρ.Τ. είναι ένα απαραίτητο φάρμακο, για να ζούμε με την ψευδαίσθηση της ελευθερίας…». Όπως έλεγε και στο τραγούδι του “Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ…”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *