Βαριές ποινές σε τρεις καρδιοχειρουργούς του «Παίδων»

doc-surg-300x154Βαριές ποινές επιφύλαξε το Πειθαρχικό Συμβούλιο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας στους καρδιοχειρουργούς του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», οι οποίοι είχαν έλθει στο προσκήνιο με τον πλέον αρνητικό τρόπο τον Νοέμβριο του 2011, μετά την αποκάλυψη περιστατικού με μικρό ασθενή τον οποίο νάρκωσαν αλλά δεν χειρούργησαν λόγω προσωπικών διαφορών την ώρα της επέμβασης.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο της 1ης ΥΠΕ έκρινε ότι οι γιατροί παραβίασαν τόσο τον υπαλληλικό κώδικα όσο και κρίσιμες διατάξεις του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας. Ειδικότερα, στον νεότερο στην ιεραρχία γιατρό επιβλήθηκε η ποινή της στέρησης βαθμολογικής εξέλιξης, που σημαίνει ότι αυτός δεν έχει πλέον το δικαίωμα να υποβάλλει υποψηφιότητα για κατάληψη θέσης ανώτερου βαθμού στο ΕΣΥ.

Στον συντονιστή διευθυντή του Καρδιοχειρουργικού τμήματος επιβλήθηκε η ποινή της στέρησης αποδοχών για 10 μήνες. Τέλος, στον τρίτο εμπλεκόμενο το Πειθαρχικό επέβαλε την αυστηρότερη των ποινών που μπορούσε, δεδομένου του νομικού πλαισίου εντός του οποίου κινούνταν, καθώς τον παρέπεμψε λόγω της σοβαρότητας του αδικήματος στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας.

 

Τα πορίσματα των ΕΔΕ που είχαν στη διάθεσή τους τα μέλη του Πειθαρχικού είχαν διαπιστώσει σοβαρή δυσλειτουργία του Τμήματος σε επιστημονικό αλλά και σε διοικητικό επίπεδο. Παράλληλα, ανέδειξαν και ένα άλλο θέμα, που αφορούσε τη διακίνηση κάποιων περιστατικών από το «Αγλαϊα Κυριακού» στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα του «Αγία Σοφία». Διαπιστώθηκε «περίεργη» κινητικότητα περιστατικών από το ένα νοσοκομείο προς το άλλο, σε συγκεκριμένες ημέρες, κατά τις οποίες απουσίαζε ο διευθυντής, και τα οποία εισάγονταν εσπευσμένα ως έκτακτα περιστατικά.

 

Σε κάθε περίπτωση οι τρεις γιατροί μπορούν να συνεχίσουν κανονικά να χειρουργούν στο νοσοκομείο – σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Υγείας τους είχε θέσει εκτός νοσοκομείου μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο πειθαρχικός έλεγχος και είχε κλείσει το Καρδιοχειρουργικό. Οι μικροί ασθενείς από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο χειρουργούνταν στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

 

Στο μεταξύ, στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» έχει συσταθεί μία ακόμη οργανική θέση καρδιοχειρουργού την οποία θα καταλάβει γιατρός από το νοσοκομείο της Λάρισας (επιμελητής Β’). Επιπλέον, ανοίγει και μία θέση επικουρικού καρδιοχειρουργού.

 

Πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *