Νέα από Αρκαδία. Φαντασία στις άδειες βιτρίνες

ARKADIAΑν η φύση, σοφά λειτουργώντας, βρίσκει τρόπο να συμπληρώνει το κενά, οι Τριπολίτες μπορούν κάλλιστα να καλύψουν, έστω προσωρινά, τις «μαύρες τρύπες» της κρίσης. Μερικές από αυτές είναι τα δεκάδες κλειστά εμπορικά καταστήματα που ερήμωσαν δρόμους και γειτονιές. Ξορκίζοντας τον φόβο του κενού από την εγκατάλειψη, και παίρνοντας παράδειγμα από τους Θεσσαλονικείς, μπορεί ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, σε συνεργασία με το δήμο Τρίπολης, να πάρει πρωτοβουλίες, ρίχνοντας φως και χρώμα στις σκοτεινές βιτρίνες της οικονομικής ύφεσης.

 

Με συλλογική κινητοποίηση και ανάθεση σε ειδικούς ερασιτέχνες καλλιτέχνες μπορούν να μεταμορφώσουν τους άδειους χώρους με εικαστικές τους δημιουργίες ή φθηνές κατασκευές αφισών που θα υπενθυμίζουν την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του παρελθόντος. Το εγχείρημα, χρηματοδοτούμενο από εμπορικό και βιομηχανικό Επιμελητήριο είναι πλέον ή βέβαιο πως θα αλλάξει την όψη αρκετών κεντρικών καταστημάτων στον εμπορικό πυρήνα της πόλης, κατά μήκος των οδών Εθνικής Αντίστασης, Τάσου Σεχιώτη και Καλαμών.

Το αποτέλεσμα της εικαστικής παρέμβασης θα είναι εξαιρετικό. Εκεί όπου ο φόβος του κενού δημιουργεί θλίψη και αποστροφή πολύ σύντομα θα προσελκύει το βλέμμα, θα προκαλεί, θα αλλάζει την ψυχολογία, θα κινητοποιεί τον περαστικό να σταθεί και να σκεφτεί.

 

Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό. Πρόκειται για δοκιμασμένη συνταγή από το εξωτερικό. Μπορεί στην αρχή οι ιδιοκτήτες να αντιδράσουν, σύντομα όμως θα καταλάβουν την ομορφιά του εγχειρήματος και θα συναινέσουν. Εκείνο που χρειάζεται κυρίως είναι η συνειδητοποίηση του εγχειρήματος και, αν και ο αριθμός θα είναι μικρός, πολλή, εθελοντική δουλειά.

 

Έτσι, σύντομα, καταστήματα κλειστά από την οικονομική κρίση, είναι δυνατόν να μετατραπούν προσωρινά σε αίθουσες τέχνης από ταλαντούχους νέους καλλιτέχνες: σύγχρονη γλυπτική, εγκαταστάσεις ή περιβάλλοντα, βιωματικά έργα, άλλα μεταφορικά κι άλλα εννοιολογικά, θα επαναδιαπραγματεύονται το κενό χώρου και χρόνου με διαφορετικές προσεγγίσεις. Δεν είναι καλή ιδέα;

Έξω από τα δόντια

Σκληρή κριτική στη ηγεσία του υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ άσκησε με δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΙΣΑ για την αδιαφορία που επέδειξαν όταν την περασμένη Τετάρτη ο κ. Λυκουρέντζος και ο κ. Κατσίβελας ήρθαν για τη θεμελίωση του Ψυχιατρικού Τομέα του Παναρκαδικού νοσοκομείου και δεν επισκέφθηκαν το νοσοκομείο ώστε να δουν την «χαοτική» όπως είπε κατάσταση που επικρατεί εκεί, συνέπεια της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους.

Καταστροφές

Ο άστατος καιρός του Ιουνίου προκάλεσε πολλά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή, καθώς στην Αρκαδία σημειώθηκαν καταστροφικές χαλαζοπτώσεις το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου και συγκεκριμένα σε περιοχές του οροπεδίου της Μαντινείας. Η χαλαζόπτωση, που κράτησε 20 λεπτά, προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες (κερασιές, μηλιές, αχλαδιές και βυσσινιές).

 

Κατόπιν αυτού οι παραγωγοί που ήταν ανάστατοι, ζήτησαν όπως ο ΕΛΓΑ στείλει κλιμάκια υπαλλήλων για να κάνουν εκτιμήσεις των ζημιών, προκειμένου να μπορέσουν κατόπιν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Πράγματι από το πρωί χθες στις πληγείσες περιοχές του τέως δήμου Τεγέας βρέθηκε κλιμάκιο του ΕΛ.Γ.Α, με επικεφαλής τον προϊστάμενό του, το οποίο και πραγματοποίησε εντατικούς ελέγχους με σκοπό τη σύνταξη πορίσματος με την αρχική εκτίμησή του για τις ζημιές.

 

Εργολαβίες

 

Τρεις εργολαβίες βρίσκονται σε εξέλιξη τη στιγμή αυτή και θα δουλεύουν όλο το καλοκαίρι στην πλατεία Αρεως και τους πέριξ αυτής δρόμους. Η μία εξ αυτών θα συνεχίσει την ολοκλήρωση της πλακόστρωσης της πλατείας που είναι ημιτελής. Η άλλη θα ασχοληθεί με την τοποθέτηση γρανίτη μπροστά από το δικαστήριο και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη και η τρίτη με την ανάπλαση του χώρου μεταξύ 9ου δημοτικού σχολείου καιν πάρκου Φιλοδένδρων, του χώρου πέριξ του ναού του Προφήτη Ηλία και του χώρου μπροστά και εκατέρωθεν του δικαστηρίου (πεζοδρόμηση). Αυτά υπογράμμισε ο δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο χώρο των εργασιών για να προσθέσει πως είναι ήδη έτοιμη η μελέτη της πλατείας Αγίου Βασιλείου, η οποία δεν θέλει κυκλική κίνηση των οχημάτων επί της πλατείας αλλά ευθεία, που θα ενώνει την Κύπρου και τη Γεωργίου Α’. Χθες μάλιστα είχε προγραμματισμένη συνάντηση με το Τεχνικό Επιμελητήριο και στο Σύλλογο Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών για να συζητήσουν από κοινού την εκπόνηση μελέτης για την Κάτω Αγορά.

 

Νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ

 

Νέα Νομαρχιακή Επιτροπή και άλλα όργανα, που προβλέπονται από το καταστατικό του κόμματος, εξέλεξαν χθες τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στην Αρκαδία. Στις κάλπες για την εκλογή των οργάνων προσήλθαν συνολικά 303 μέλη του κόμματος (στην Τρίπολη 243, στη Βόρεια Κυνουρία 33, στη Νότια Κυνουρία 27). Συγκεκριμένα έλαβαν:: Ιωάννα Λυμπεράκη 90, Αδαμαντία Σαραντοπούλου 65, Παναγιώτης Καστανός 65, Πεπόνης Γιώργος 56, Βλάχος Χρήστος, Φώτης Παπούλιας 51, Αθανάσιος Δάρρας 40, Γεώργιος Πανόπουλος 36, Γιαλή Αικατερίνη 28, Κωνσταντίνα Βογιατζόγλου και Χαράλαμπος Ρέκκας 54.

Απορρίμματα

 

Το ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι το αντικείμενο μιας ακόμη σύσκεψης που έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Αθήνα, τις επόμενες ημέρες, υπό την προεδρία του υφυπουργού Ανάπτυξης Κυριάκου Βιρβιδάκη. Για το ίδιο θέμα, καθώς και για άλλα θέματα, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων απασχόλησε σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στην Τρίπολη με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ανάπτυξης Κυριάκου Βιρβιδάκη και του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Μανόλη Αγγελάκα.

 

Αναπτυξιακή Πάρνωνα

 

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει η Αναπτυξιακή Πάρνωνα μετά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της που θα διοικήσει την Εταιρεία για την επόμενη διετία.

 

Αποτελείται από τους: Βασίλειο Σαλάκο, Επιχειρηματία, Πρόεδρο. Μαρίνη Μπερέτσο, Σύμβουλο Τοπικής Ανάπτυξης, Διευθύνοντα Σύμβουλο. Παναγιώτα Πριφτάκη, Αντιδήμαρχο Μονεμβασιάς, Αντιπρόεδρο. Δημήτριο Γκαύρο, Αντιδήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας, Αντιπρόεδρο. Μανώλη Δολιανίτη, Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Νότιας Κυνουρίας, Εντεταλμένς Σύμβουλο. Σπύρο Φλώρο, Περιφερειακό Σύμβουλο, Μέλος Σωτήρη Μένεγα, Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Ευρώτα, Μέλος.

 

Χαμογελάτε

 

Μια ξανθιά κάθεται πάνω σε μια βόμβα. Πλησιάζει μια δεύτερη ξανθιά και της λέει :

– Μπορώ να καθίσω κι εγώ;

– Όχι, είναι ατομική..!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *