ΙΣΑ: Άμεσες λύσεις εδώ και τώρα. Θετικά κρίνουμε τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας για τα νησιά μας

ΙΣΑsmallΑθήνα 11-6-2013

Χαιρόμαστε που οι προσπάθειες μας απέφεραν καρπούς, μέσα από την πίεση του ΙΣΑ να ανοίξουν θέσεις στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας. Χαιρετίζουμε την προσπάθεια του ΥΥΚΑ για πλήρωση των θέσεων μέσα από τις προκηρύξεις των επικουρικών γιατρών, αλλά σημειώνουμε ότι θέσεις υπάρχουν, κίνητρα δεν υπάρχουν για τους γιατρούς να πληρώσουν αυτές τις θέσεις που εξακολουθούν και θα εξακολουθούν να μένουν κενές, όπως παραδέχεται και η 2η ΥΠΕ στο σημερινό δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Και φυσικά, όταν ο μισθός που διατίθεται είναι 800 ευρώ και τα 650 ευρώ χρειάζεται να τα δώσει ο γιατρός στο ενοίκιο, γιατί να πάει στο απομακρυσμένο νησί μόνος του χωρίς καμία υποδομή και κανέναν εξοπλισμό;

Ζητούμε εδώ και τώρα απάντηση πως μπορεί στο Καστελόριζο (ΠΠΙ Μεγίστης) να αναλαμβάνει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κάθε 10 ημέρες άλλος γιατρός, χωρίς να γνωρίζει τον πληθυσμό και τις ανάγκες του. Κάθε 5 μέρες θα παίρνει άλλος γιατρός το ιστορικό των κατοίκων και θα τους εξετάζει εκ νέου; Υπάρχει καμιά συνέχεια και συνέπεια στην ιατρική πράξη; Τέτοιου είδους ενέργειες δε βοηθούν την Υγεία των Ακριτών μας, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μεριμνά προσωπικά για τα προβλήματα των κατοίκων στο αρκτικό Καστελλόριζο.

Τονίζουμε:

• Εξειδικευμένοι και εκπαιδευμένοι γιατροί στην επείγουσα ιατρική και στην τηλεϊατρική εδώ και τώρα με κίνητρα αποκέντρωσης είναι το μήνυμα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την Υγεία στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας.

• Οι πολιτικές υγείας στους Ακρίτες της πατρίδας μας που αποτελούν τους συνοριοφύλακες του έθνους μας πρέπει να είναι άμεσες, στοχευμένες και αποτελεσματικές.

• Εδώ δε μετράνε πια οι προκηρύξεις: Μετράνε οι απουσίες των γιατρών σε ανθρώπινες ζωές. Ή κρατάμε τους Ακρίτες μας στα νησιά που κινδυνεύουν να χαθούν οι ζωές τους ή τους αναγκάζουμε να μεταναστεύουν και χάνουμε τα ίδια τα νησιά μας. Εδώ και τώρα πρέπει να καταλάβουμε ότι η πολιτική Υγείας στα Αρκτικά Νησιά είναι η εθνική πολιτική των συνόρων της πατρίδας μας.

 

 

Επίσης, από την από μηνός καταγραφή μας στους κατά τόπους δήμους και την ενημέρωσή μας από τους τοπικούς φορείς, η Ανάφη δεν έχει ΚΑΝΕΝΑΝ γιατρό και καλύπτεται περιστασιακά που και που από την Κύθνο ή από άλλα νησιά, ενώ οι οργανικές θέσεις που θα έπρεπε να υπάρχουν είναι 1 γενικός γιατρός και 1 Αγροτικός, η Σχοινούσα δεν έχει ΚΑΝΕΝΑΝ γιατρό, ενώ έχει οργανική για 1 Αγροτικό, στην Αμοργό εχει μονο 1 γενικό γιατρό που κινδυνεύει να φύγει επειδή δεν υπογράφονται τα χαρτιά του ενώ οι οργανικές θέσεις ειδικών που θα έπρεπε να υπάρχουν 1 παιδίατρος – 1 παθολόγος -1 ορθοπαιδικός – 1 μαιευτήρας, στη Φολέγανδρο, το μεγαλύτερο διάστημα έχει 1 αγροτικό γιατρό και δανείζονται 1 γενικό γιατρό μεταξύ Ιου και Φολεγανδρου, ενώ ο Δήμαρχος κάνει τον ΟΔΗΓΟ του ασθενοφόρου γιατί δεν υπάρχει οδηγός για το ασθενοφόρο…ενώ υπάρχει οργανική θέση και οι οργανικές θέσεις που θα έπρεπε να υπάρχουν είναι 2 αγροτικοί και 1 γενικός γιατρός, η Σίκινος έχει 1 αγροτικό γιατρό, ενώ οι οργανικές θέσεις που θα έπρεπε να υπάρχουν είναι 1 γενικός γιατρός (ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΠΟΤΕ Η ΘΕΣΗ) και 1 αγροτικός, η Κέα είχε 1 γενικό γιατρό (αποσπασμένο) που λόγω παραίτησης έκανε πολλές φορές έκκληση στη βοήθειά μας, ενώ οι οργανικές θέσεις που θα έπρεπε να υπάρχουν είναι 1 παιδίατρος- 2 γενικοί γιατροί και 2 αγροτικοί. Η γιατρός της Σύμης παραιτείται και φεύγει στην Αγγλία. Ο 1 γενικός γιατρός που υπάρχει στην Αστυπάλαια είναι καταδικασμένος όπως πέρυσι να φέρει ευθύνη για 5000 ασθενείς (1400 κάτοικοι και τουρίστες), ενώ οι οργανικές θέσεις που θα έπρεπε να υπάρχουν στο νησί είναι 1 παιδίατρος- 1παθολόγος – 1 γενικός γιατρός και 2 αγροτικοί. Η Κύθνος έχει 1 γενικό γιατρό και 2 αγροτικούς που φεύγουν τον Ιούνιο, ενώ οι οργανικές θέσεις που θα έπρεπε να υπάρχουν είναι 3 αγροτικοί – 1 παιδίατρος και 1 ορθοπαιδικος (η θέση ήταν για οδοντίατρο και εδώ και πάρα πολύ καιρό ο Δήμος ζήτησε ορθοπαιδικό αντί για οδοντίατρο).

Και είναι γνωστό ότι τα χωριά των Πρεσπών έχουν μία μέρα την εβδομάδα αγροτικό γιατρό…τότε δικαιούνται να αρρωστήσουν. Και είναι γνωστές οι εκκλησεις της Πάτμου που έμεινε όλο το νησί χωρίς γιατρό, όταν κάναμε ένα τεράστιο αγώνα με εθελοντές γιατρούς και εκπέμποντας SOS στο ΥΥΚΑ για τον κίνδυνο 4.000 κατοίκων. Και είναι γνωστό ότι στα Κύθηρα …και σε πολλά άλλα νησιά…. 700 παιδιά μεγαλώνουν χωρίς παιδίατρο

Τον τελευταίο καιρό ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατακλύζεται από σωρεία έκκλησης βοήθειας πολλών νησιών (Σίφνος, Σέριφος, Κέα, Αμοργός, Κύθηρα, Αντίπαρος, κα) για εθελοντές εξειδικευμένους γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Δια του λόγου του Αληθές, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας και να διαβάσετε τις εκκλήσεις των φορέων. ( http://www.isathens.gr/anakoinwseis.html)

Σημειώνουμε δε, ότι οι εκκλήσεις γίνονται εντονότερης το τελευταίο διάστημα λόγω της έναρξης υψηλής τουριστικής περιόδου.

Περιμένουμε ΑΜΕΣΕΣ λύσεις εδώ και τώρα. Εμείς θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας προς την κατεύθυνση αυτή.

 

 

 

 

One thought to “ΙΣΑ: Άμεσες λύσεις εδώ και τώρα. Θετικά κρίνουμε τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας για τα νησιά μας”

  1. Καλά μας κοροιδεύει ο κ. Πατούλης! .Ποιά είναι η θετική ενέργεια του Υπουργείου όσον αφορά την πλήρωση των κενών θέσεων στα νησιά; Η προκήρυξη επικουρικών με μισθό 850 ευρώ το μήνα;
    Βρε πρόεδρε μας κοροειδεύεις ; Αυτή είναι η θετική κίνηση του υπουργείου;; Ετσι προκηρύσσω και εγώ τις θέσεις στα νησιά μιάς που δεν θα πάει κανένας γιατρός με αυτούς τους όρους!
    Καλά σώνει και καλά να βρείς κάτι γιά να στηρίξεις τον ομοιδεάτη σου στην ΝΔ Υπουργό Υγείας ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *