Στο υπ.Υγείας αγριεμένη η τρόικα! Τι θα ζητήσει για νοσοκομεία-ΕΟΠΥΥ

ECB's Masuch, EC's Deroose and IMF's Thomsen cross a street in front of the parliament in AthensΜε νέες οδηγίες για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας καταφθάνουν αυτήν την εβδομάδα στην οδό Αριστοτέλους οι τροϊκανοί που εξακολουθούν να θεωρούν ότι πολλά πράγματα δεν έχουν γίνει στην Υγεία. Τι περιμένουν ακόμη να αλλάξει.
Με όχι και τόσο καλές προθέσεις θα επισκεφθούν αυτήν την εβδομάδα οι δανειστές μας το υπουργείο Υγείας. Οι προθέσεις τους αυτές βέβαια είναι ήδη γνωστές από τις προηγούμενες ημέρες στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Με αλλεπάλληλα έγγραφά τους ζητούσαν να ενημερωθούν πλήρως και γραπτώς για όλα τα οικονομικά δεδομένου του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ όταν αφιχθούν επί ελληνικού εδάφους.
Και εδώ είναι που ξεκίνησε ο πονοκέφαλος για την ηγεσία του υπουργείου υγείας και κατ επέκταση για τους διοικητές των νοσοκομείων.

Ήδη τα τελευταία 24ωρα ξεκίνησε η εξπρές καταγραφή όλων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, μετά από σχετική γραπτή εντολή. Η ηγεσία του υπουργείου ήθελε άμεσα να γνωρίζει πόσοι και που εργάζονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα μετά και τις τελευταίες αποχωρήσεις και μετακινήσεις, ώστε να ενημερώσει την τρόικα.
Το γεγονός αυτό βέβαια άναψε φωτιές στο προσωπικό του ΕΣΥ καθώς μέσα από αυτήν την κίνηση όλοι είδαν μελλοντικές μνημονιακές απολύσεις.

Η ενημέρωση αυτή όμως που ζήτησε η τρόικα δεν είναι καθόλου τυχαία. Οι δανειστές μας θεωρούν ότι η κινητικότητα του προσωπικού εντός του ΕΣΥ είναι εξαιρετικά περιορισμένη όσο περιορισμένες είναι και οι συγχωνεύσεις και τα λουκέτα σε κλινικές και τμήματα που έχουν ζητήσει εδώ και καιρό. Γι αυτό και στο τελευταίο τους έγγραφο ζητούν επιτακτικά να μάθουν “Την πορεία υλοποίησης των μνημονιακών οργανισμών των νοσοκομείων, την πρόοδο σχετικά με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών καθώς και το κλείσιμο κρεβατιών”.

Επίσης ζήτησαν λεπτομερή καταγραφή σε λίστα των κλινικών που συγχωνεύτηκαν και αυτών που βρίσκονται σε λειτουργία καθώς και την “εφαρμογή της κινητικότητας στα Νοσοκομεία και συγκεκριμένα οι μετακινήσεις προσωπικού που έγιναν μέσα στην κάθε Υγειονομική Περιφέρεια”.
Πάντως καιρό τώρα οι τροϊκανοί διαμαρτύρονται στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχουν γίνει ουσιαστικές συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μια που θεωρούν ότι έτσι θα μειωθούν δραστικά οι δαπάνες.

Βέβαια οι πιέσεις που θα ασκηθούν στην επίσκεψή τους (12,13 και 14 Ιουνίου) θα εστιασθεί και στο θέμα των προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Στο έγγραφό των δανειστών μας που ουσιαστικά εστάλη αυτούσιο στα νοσοκομεία με τη σχετική πρόχειρη μετάφραση, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρχουν όλα τα στοιχεία για τις δαπάνες, την εξόφληση των οφειλών αλλά και τις νέες απαιτήσεις. Και το σημείο στο οποίο δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα είναι στο να μην ξεφύγουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων αλλά και αν αυτό συμβεί να γνωρίζουν που οφείλεται.

Γι αυτό και οι διοικητές των νοσοκομείων έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα να κόβουν ακόμη και από άκρως απαραίτητες αγορές για τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Συνέπεια είναι φυσικά να μην υπάρχουν πια ούτε τα απλά αναλώσιμα υλικά.
Τα φάρμακα θα είναι φυσικά και πάλι ψηλά στην ατζέντα των τροικανών και μάλιστα αυτά που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία.

Οι δανειστές μας επιμένουν και επιπλήττουν συχνά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το χαμηλό ποσοστό χρήσης των γενοσήμων στο ΕΣΥ αφού σε πολλά νοσοκομεία και ειδικά στα πανεπιστημιακά το ποσοστό δεν αγγίζει καν το 30% όταν στόχος είναι έως το τέλος του χρόνου να φθάσει τουλάχιστον στο 50%. Γεγονός καθόλου τυχαίο βέβαια αφού σε αρκετές πανεπιστημιακές κλινικές αξιοποιούνται πρωτότυπα φάρμακα στους ασθενείς ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει και άρνηση του ιατρικού προσωπικού να χορηγήσει γενόσημα σκευάσματα.

Όμως από το κόσκινο της τρόικας θα περάσουν αυτή τη φορά και οι προμήθειες. Οι “κλειδοκράτορες” της οικονομίας μας αναμένεται να εστιάσουν και στους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη για την αγορά υλικών στα νοσοκομεία αφού εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμη συμβάσεις που κάνουν τους προϋπολογισμούς να “ξεχειλίζουν”. Γι αυτό και επιμένουν να γίνει άμεσα η αποπληρωμή των οφειλών του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές έστω να υπάρχει νέα εκκίνηση.

Γι αυτό και οι …επίτροποι της Υγείας μας επιδιώκουν να μπούνε άμεσα στα νοσοκομεία ανεξάρτητοι ιδιώτες ελεγκτές οι οποίοι θα ρυθμίζουν την οικονομική ισορροπία, θα χτυπούν το καμπανάκι σε κάθε …παραστράτημα, ενώ θα συμβουλεύουν τις διοικήσεις όταν θα ξεφεύγουν από τα προβλεπόμενα. Στόχος τους βέβαια να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων από τις τσέπες των ασθενών έστω και αν είναι πλέον εξαντλημένοι οικονομικά.

Έτσι εκτός των άλλων περιμένουν να δούνε τα έσοδα από το εισιτήριο των 5 ευρώ που έχει υιοθετηθεί με την είσοδο των ασθενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα, ένα εισιτήριο που από τις αρχές του επόμενου χρόνου θα γίνει 25 ευρώ.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
http://iatropedia.gr/articles/read/4288

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *