Nέα από Αρκαδία. Μόνοι στην οδό του καθήκοντος

ARKADIAΕίναι φορές που το ένα φέρνει τ΄ άλλο ή όπως λέει ο λαός ενός κακού μύρια έπονται. Δεν ξέρουμε αν είναι συμπτωματικό, αλλά μεσούσης της οικονομικής κρίσης, πέραν των άλλων αναδεικνύεται και η κατάρρευση του τομέα της Υγείας. Αυτή τη στιγμή τα κρατικά νοσοκομεία τελούν υπό καθεστώς ασφυκτικού οικονομικού κορσέ και πρωτοφανούς αδυναμίας στοιχειώδους λειτουργίας τους.

Οπως μεταδίδουν γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς, που προ ημερών προέβησαν σε τετράωρη στάση εργασίας, αλλά και όπως διαπιστώνουμε όλοι μας, τα νοσηλευτικά ιδρύματα λειτουργούν σε συνθήκες οργανωτικής, διοικητικής, οικονομικής, ιατρικής και νοσηλευτικής κατάρρευσης. Το ιατρικό και λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό έχει μειωθεί, λείπουν γιατροί και νοσηλευτές, επειδή τα μέσα, τα εργαλεία, τα φάρμακα δεν υπάρχουν και η πειθαρχία, η φροντίδα, η προσοχή έχουν, εκ των συνθηκών, αμβλυνθεί. Οι ηρωικές προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών δεν επαρκούν πια να περισώσουν την κατάσταση. Εξαντλήθηκαν οι αντοχές, οι δυνάμεις αποδεκατίσθηκαν, οι λίγοι εναπομείναντες υπερασπιστές της δημόσιας υγείας δεν δύνανται να ξεπεράσουν εαυτούς.

 

Συνολικά το σύστημα Υγείας απειλείται να ξεμείνει από φάρμακα και ιατρικό υλικό, κινδυνεύει να χάσει και τα τελευταία αποθέματα αξιοπιστίας. Ο σημερινός υπουργός Υγείας προσπαθεί εναγώνια να περισώσει ό,τι και όσα μπορεί από τα συντρίμμια που άφησαν οι προκάτοχοί του, αυτοί που κάποτε διακήρυτταν πως τους έλαχε σε μας ο κλήρος να αναγεννήσουν το ΕΣΥ.

 

Γι αυτό και είναι όαση μέσα στην ερημία της σημερινής πραγματικότητας η θεμελίωση του Ψυχιατρικού Τομέα του Παναρκαδικού νοσοκομείου, συμβατική υποχρέωση που απορρέει από συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να κλείσει οριστικά και όχι στα χαρτιά το Ψυχιατρικό νοσοκομείο. Αν δε φανταστεί κανείς τα μύρια όσα εμπόδια που πέρασε προκειμένου να φτάσει στην ώρα της θεμελίωσής του το έργο αυτό, σίγουρα αισθάνεται ικανοποίηση από την εξέλιξη. Και επαινεί τον υπουργό που, χωρίς τις πομπώδεις εξαγγελίες του παρελθόντος και τα φουσκώματα των προκατόχων του, προχωρεί αθόρυβα και δημιουργικά στη διάσωση του ΕΣΥ.

 

Δεν θέλουμε να πούμε κάτι περισσότερο. Τη στιγμή που οι φούσκες σκάνε η μία πίσω από την άλλη και μαζί αυτή της «φλύαρης» πολιτικής τάξης, που πλέον δεν έχει τίποτε να κάνει, ούτε να πει, κάποιοι πολιτικοί, μοναχικές εξαιρέσεις, βαδίζουν μόνοι και έρημοι στην οδό του καθήκοντος…

 

 

 

 

 

 

 

Η πορεία του έργου

 

Αφού πέρασε από σαράντα κύματα θεμελιώθηκε το έργο του Ψυχιατρικού Τομέα του Παναρκαδικού νοσοκομείου Τρίπολης. Να θυμίσουμε πως από το 2007, επί διοίκησης Μαρινάκη, το έργο είχε προγραμματιστεί να γίνει στο χώρο του σημερινού ελικοδρομίου – πάρκιγκ, αλλά η σφοδρή αντίδραση πολλών παραγόντων και κυρίως του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Τρίπολης κ. Παπασταματάκη το ματαίωσε. Και ορθώς. Φανταστείτε, στο χώρο αυτό, να είχαμε σήμερα έναν τεράστιο όγκο που θα έκλεινε όχι μόνο την οπτική του σημερινού νοσοκομείου αλλά και την οικολογική του θέρμανση…

 

Αθόρυβη παρουσία

 

Σεμνά και αθόρυβα έδωσε το «παρών» στα χθεσινά εγκαίνια και η υφυπουργός Υγείας κ. Σκοπούλη. Ελάχιστοι πρόσεξαν την παρουσία της και ακόμα πιο ελάχιστοι έμαθαν για αυτήν μιας και η ίδια αποφεύγει τις επισημότητες και τις κάθε είδους δημόσιες επιδεικτικές παρουσίες.

 

Δηλώσεις Λυκουρέντζου

 

Τη πρόσληψη δυο γιατρών στη Μονάδα Εντατική Θεραπείας ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει, μετά από σχετική ερώτηση, θέματα που έχουν περιέλθει στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης, όπως η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Παναρκαδικού νοσοκομείου από προηγούμενη διοίκηση. Όσον αφορά δε το μέλλον του κτηρίου όπου σήμερα στεγάζεται το Ψυχιατρικό νοσοκομείο στη Μάκρη, ανέφερε ότι αυτό έχει περιέλθει στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο για την αξιοποίησή του, όταν ολοκληρωθεί η δομή που θεμελιώθηκε και η εκεί νοσηλευτική μονάδα κλείσει οριστικά.

 

Σφιχταγκαλιάσματα

 

Μέχρι προ τινος κυκλοφορούσαν ως αστείο τα περί στήριξης της υποψηφιότητας του Πέτρου Τατούλη από τη ΝΔ, στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές . Η χθεσινή όμως συνύπαρξη των Ανδρέα Λυκουρέντζου και Πέτρου Τατούλη στο θεμέλιο λίθο του Ψυχιατρικού Τομέα του Παναρκαδικού νοσοκομείου και κυρίως τα «σιρόπια» που έρρεαν από τα χείλη του ενός για τον άλλο ήταν το «κερασάκι στην τούρτα» που προστέθηκε ώστε να δέσει το γλυκό. Προσοχή όμως, γιατί καμιά φορά το σιρόπι καίγεται στο ψήσιμο.

 

Π.Ο. Αμερικής

 

Στην τελετή της θεμελίωσης του Ψυχιατρικού τομέα του Παναρκαδικού νοσοκομείου σφοδρή ήταν η επιθυμία της παρουσίας του Προέδρου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Γ. Ρεβελιώτη. Δεν κατέστη όμως τούτο δυνατόν και τον εκπροσώπησε ο εκπρόσωπός της κ. Π. Καραφωτιάς, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ιντιανάπολης, ο οποίος εύστοχα, σε σύντομη ομιλία του ανέδειξε το αξίωμα πως οι Έλληνες – Αρκάδες όταν είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούν πολλά να κατορθώσουν.

 

Κλείσιμο

 

Την οριστική αναστολή της λειτουργίας του Παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Λεωνιδίου από την 1η Ιουλίου 2013 αποφάσισε και υπέγραψε ο Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι αρμοδιότητες επί της ασφαλιστικής του περιοχής, για το χρονικό διάστημα αναστολής της λειτουργίας του, μεταφέρονται στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Τρίπολης. Η διεκπεραίωση των υποθέσεων του Οικονομικού Τμήματος που ανακύπτουν μετά το χρόνο αναστολής του Παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Λεωνιδίου ως συνέπειες ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια λειτουργίας του, καθώς και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν κατά το χρόνο της αναστολής λειτουργίας του, θα διεκπεραιώνονται από το Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Τρίπολης με ευθύνη του Προϊσταμένου του.

Χωρίς σχέδιο διαχείρισης

 

Ένα δώρο χρειάζονται, κατά τον κ. Μπούκλη, Περιφερειακό Σύμβουλο, οι κάτοικοι της Πελοποννήσου, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Να λυθεί άμεσα το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων (απορριμμάτων) που αποτελεί το μεγάλο περιβαλλοντικό αγκάθι και σε Περιφερειακό αλλά και σε Πανελλαδικό επίπεδο». Τούτο γιατί « παρά τις προσπάθειες, τόσο ο Α’ όσο και ο Β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης δεν έχουν καταφέρει, εδώ και τριάντα (30) μήνες να εφαρμόσουν ένα στοιχειώδες, έστω, προσωρινό σχέδιο νόμιμης διαχείρισης που να καλύπτει και τους 26 Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου». Με αποτέλεσμα: « Το ανταποδοτικό τους όφελος είναι: χωματερές και δεματοποιητές να φλέγονται, απορρίμματα να μεταφέρονται σε άγνωστους χώρους τελικής διάθεσης δημιουργώντας νέες χωματερές και οι προϋπάρχουσες χωματερές να παραμένουν ανοιχτές. Ακόμη και Χ.Υ.Τ.Α. να οδηγούνται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προς επιβολή προστίμου». Αυτά με αφορμή τη χθεσινή ημέρα περιβάλλοντος.

 

Απαγορευτικό πτήσεων

 

Στο αεροδρόμιο του Αράξου-αντί της Καλαμάτας- προσγειώθηκε προχθές το μεσημέρι, η πτήση της RyanAir από το Μιλάνο, καθώς -σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Ελευθερία», η αεροπορική εταιρεία, δεν έλαβε υπ’ όψη της το απαγορευτικό πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας, λόγω διενέργειας άσκησης στον εναέριο χώρο, πάνω από την Πελοπόννησο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το αεροπλάνο της εταιρείας, προσγειωθεί στον Άραξο, απ ‘όπου οι επιβάτες προωθήθηκαν στην Καλαμάτα με λεωφορείο. Το αεροσκάφος της RyanAir, παρέμεινε στον Άραξο μέχρι την ώρα που έληξε το χθεσινό σκέλος της άσκησης και στη συνέχεια, πέταξε μέχρι την Καλαμάτα, απ’ όπου παρέλαβε τους επιβάτες για Μιλάνο, επιστρέφοντας στην Ιταλία, λίγο πριν τις 5 το απόγευμα.

 

Τάδε έδη

 

«Όταν ήμουν 5 ετών ,η μητέρα μου μού είπε ότι η ευτυχία είναι το κλειδί της ζωής.

 

Όταν πήγα στο σχολείο , με ρώτησαν τι θα ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω.

Έγραψα ευτυχισμένος.

 

Μου είπαν ότι δεν κατάλαβα την ερώτηση και εγώ τους είπα ότι δεν κατάλαβαν τη ζωή». John Lennon

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *