Πρακτικά κοινής συνέντευξης Τύπου υπουργών ΥΥΚΑ – ΥΕΚΑ για τον ΕΟΠΥΥ

Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΟΙΝΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Κυρίες και κύριοι καλή σας μέρα, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Το θέμα για το οποίο σας καλέσαμε είναι ο ΕΟΠΥΥ και η λειτουργία του. Είμαστε στις πρώτες μέρες λειτουργίας αυτού του μεγάλου ασφαλιστικού Οργανισμού, του Οργανισμού που ουσιαστικά αναλαμβάνει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για το 92% των ασφαλισμένων της χώρας, άρα είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που αφορά όχι μόνο εμάς ως Κυβέρνηση και την οργάνωση του συστήματος, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι περιμένουν καλύτερες παροχές και καλύτερες υπηρεσίες.

Να θυμίσω ότι το πρώτο βήμα για το νέο φορέα έγινε στο Νόμο 3863 όπου εκεί υπήρχε η πρόβλεψη για την λειτουργία του ΣΥ.Σ.ΠΥ (Συντονιστικό Συμβούλιο Παροχών Υγείας), ήταν ένα όργανο που προετοίμασε την κατάσταση έτσι ώστε να έρθουμε σήμερα να μιλάμε για τον ΕΟΠΥΥ.

Βεβαίως ο Νόμος 3918 ήταν ο θεμελιώδης νόμος πάνω στον οποίο στηρίζεται η σύσταση και η λειτουργία του νέου ασφαλιστικού φορέα.

Πρέπει να σας πω ότι έχουν γίνει πολλά πράγματα από το καλοκαίρι του 2010 και στη συνέχεια από το Δεκέμβρη του 2010 επίσης που ψηφίστηκε το νέο πλαίσιο, για να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση έτσι όπως την παραλαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ.

Δηλαδή είχαμε μέσα από τις αποφάσεις του ΣΥ.Σ.ΠΥ. αλλά όλα όσα έγιναν στα Ταμεία με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με τη μείωση της τιμής των φαρμάκων με την επανατιμολόγηση δηλαδή και με μια σειρά άλλα μέτρα, είχαμε τη μείωση της δαπάνης από τα 10,6 δις ευρώ το 2009 στα 8 δις ευρώ το 2011. Έτσι θα κλείσει ο χρόνος.

Το 1,7 δις ευρώ από τα 2,6 που είναι η συνολική μείωση της δαπάνης είναι μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Το λέω αυτό γιατί. Γιατί πολλές φορές έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις για τη χρηματοδότηση του νέου φορέα, για το αν δηλαδή με τα χρήματα τα οποία προβλέπονται θα μπορέσει αυτός ο Οργανισμός να τα βάλει πέρα.

Άρα σήμερα ξεκινάμε με 8 δις ευρώ δαπάνες, οι οποίες θα περιοριστούν κι άλλο το 2012 όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και άλλα μέτρα που ωριμάζουν σταδιακά και είναι τα 8 δις αυτά που προβλέπονται ως χρηματοδότηση για το νέο φορέα και προέρχονται από χρηματοδότηση του κράτους, από εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών και από εισφορές των συνταξιούχων.

Σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό οι εισφορές αυτές είναι ενιαίες ως προς το ποσοστό, δηλαδή για παράδειγμα θα πω ότι οι εισφορές των συνταξιούχων είχαν μικρές αποκλίσεις παράδειγμα οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν εισφορά 2,55 εξομοιώνονται όλες οι εισφορές έτσι ώστε να έχουμε εισφορά 4% για όλους τους συνταξιούχους και αυτό γίνεται βέβαια με σταδιακό τρόπο. Έχει ήδη προβλεφθεί στο νόμο για τον ΕΟΠΥΥ άρα δεν χρειάζεται καμία παραπέρα παρέμβαση.

Τώρα για να είμαι πολύ σύντομος. Τέσσερα είναι τα στάδια μέσα στα οποία θα εξελιχθεί η ολοκλήρωση του έργου που λέγεται Ενιαίος Οργανισμός Παροχών Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ.

Το πρώτο στάδιο είναι αυτό που βρισκόμαστε σήμερα, δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ θα στεγαστεί προσωρινά στο κτήριο της Γερανίου 42, είναι δυο κτήρια του ΙΚΑ το ένα θα αξιοποιηθεί λοιπόν για τη στέγαση του ΕΟΠΥΥ προσωρινά θα πάνε εκεί οι επιτελικές Υπηρεσίες, δηλαδή περίπου 60 άτομα. Αυτό θα γίνει άμεσα, τη Δευτέρα για να μπει σε μια πρώτη λειτουργία ο συγκεκριμένος φορέας.

Με αυτά τα άτομα ουσιαστικά θα προετοιμαστούν όλα τα στάδια από τώρα και μέχρι το τέλος του χρόνου. Το πρώτο στάδιο λοιπόν είναι η εγκατάσταση στο κτήριο, το λειτουργικό σχήμα το πρώτο το οποίο βέβαια θα διευρυνθεί στη συνέχεια με τις διαπιστωτικές πράξεις που θα γίνουν για τη μεταφορά του προσωπικού και αυτό θα γίνει σταδιακά, για να πάμε σε ένα κτήριο, στο κτήριο που θα στεγαστεί τελικά ο ΕΟΠΥΥ και οριστικά και είναι στην Κηφισίας.

Άρα θα έχουμε αυτό το μήνα όλη την προετοιμασία μετάβασης από το σημερινό σχήμα από το σχήμα που είχαμε πριν από το Σεπτέμβριο στο νέο σχήμα. Στο δεύτερο στάδιο που είναι ο Οκτώβρης θα έχουμε εξασφαλίσει –και αυτό γίνεται με προετοιμασία που ξεκίνησε από σήμερα- για να έχουν όλοι οι ασφαλισμένοι των τεσσάρων Ταμείων το ίδιο συνταγολόγιο.

Δηλαδή όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, τα 9.500.000 θα συνταγογραφούν με ενιαίο συνταγολόγιο. Πρόκειται για το συνταγολόγιο που σήμερα το έχει το ΙΚΑ και αυτό θα χρησιμοποιηθεί για όλους τους ασφαλισμένους. Άρα από 1η Οκτωβρίου και μετά καταργούνται όλα τα συνταγολόγια που έχουν στα χέρια τους σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και μπαίνουμε με ένα συνταγολόγιο και με μια ενιαία συνταγογράφηση τον Οκτώβριο και το σύστημα από εκεί και μετά θα είναι απόλυτα ελεγχόμενο σε ό,τι έχει να κάνει με τη συνταγογράφηση.

Γιατί τον ίδιο μήνα ολοκληρώνεται το έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για το δεύτερο στάδιο, που προβλέπει την ένταξη και των Κέντρων Υγείας στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθώς επίσης και του ΙΚΑ που σήμερα δεν έχει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά έχει ηλεκτρονική σάρωση.

Άρα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου οι συνταγές για το 92% του πληθυσμού της χώρας, των ασφαλισμένων δηλαδή των 4 Ταμείων, θα ελέγχονται με δυο παράλληλα συστήματα. Το ένα είναι το σύστημα ηλεκτρονικής σάρωσης και το άλλο είναι το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Κάθε μήνα θα μειώνεται συνεχώς ο όγκος της ηλεκτρονικής σάρωσης και θα αυξάνεται ο όγκος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όσο θα προχωρά η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Αυτό είναι το δεύτερο στάδιο.

Το τρίτο στάδιο είναι οι ενιαίες συμβάσεις και εδώ θα ξεκινήσομε με 5.000 γιατρούς. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ έχει ήδη αποφασίσει και θα προωθήσουμε την απόφαση έτσι ώστε να υπάρξει νέα ενιαία σύμβαση για όλα τα Ταμεία με 5.000 νέους γιατρούς.

Αυτής της μορφής τη σύμβαση την ενιαία, μπορούν να την υπογράψουν και οι γιατροί που σήμερα έχουν σύμβαση με τον ΟΠΑΔ, με τον ΟΓΑ, με τον ΟΑΕΕ ή με το ΙΚΑ.

Τέλος στην τελευταία φάση έχουμε ουσιαστικά την ολοκλήρωση της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε είναι;

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Η τρίτη φάση είναι ο Νοέμβρης του 2010 και η τέταρτη φάση είναι το τέλος του χρόνου έτσι ώστε την 1/1/2012 να έχουμε οριστικό διαχωρισμό και λογιστικό μεταξύ σημερινών Ταμείων και ΕΟΠΥΥ.

Δηλαδή από την 1/1/2012 και μετά θα έχουμε ΕΟΠΥΥ με δικό του προϋπολογισμό, με δικά του έσοδα και με πληρωμή από το δικό του προϋπολογισμό όλων των δαπανών.

Στο μεσοδιάστημα αυτό προετοιμάζουμε τα βήματα έτσι ώστε το Νοέμβριο ή αργότερα το Δεκέμβριο να έχουν όλοι οι ασφαλισμένοι τις ίδιες ακριβώς δυνατότητες πρόσβασης. Θα γίνει σταδιακά ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα, αλλά στόχος μας είναι μέχρι τέλος Νοεμβρίου να μπορεί κάθε ασφαλισμένος ανεξάρτητα από ποιο Ταμείο προέρχεται, να επισκεφθεί τις δομές που έχει το ΙΚΑ, τα Κέντρα Υγείας –και εδώ ξέχασα να πω, θα το πει και ο συνάδελφος ο κ. Λοβέρδος, γιατί εντάσσουμε και τα Κέντρα Υγείας σε μια συνλειτουργία με τις μονάδες του ΙΚΑ και τα άλλα σημεία πρόσβασης που θα έχουν οι ασφαλισμένοι.

Άρα οι ασφαλισμένοι στο σύνολό τους θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται και τις δομές του ΙΚΑ και τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς και τα Κέντρα Υγείας για να εξυπηρετούνται. Στοχεύουμε να έχουμε πολύ καλύτερη εξυπηρέτηση από αυτή που υπάρχει σήμερα.

Επίσης και με αυτό τελειώνω, θα έχουμε την ερχόμενη εβδομάδα το σχέδιο για τον ενιαίο κανονισμό παροχών, το οποίο θα το δώσουμε σε δημόσια διαβούλευση για να εφαρμοστεί από τις αρχές Οκτωβρίου.

Εγώ θέλω να σταματήσω εδώ, να ευχαριστήσω τον συνάδελφο τον κ. Λοβέρδο, τον κ. Τιμοσίδη, τους Γενικούς Γραμματείς την κα Δρέττα, τον κ. Δημόπουλο, τον κ. Πολύζο. Να ευχαριστήσω και να ευχηθώ καλή δύναμη στο Διοικητή – Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ τον κ. Βουδούρη, τον οποίο γνωρίζετε, είναι μέχρι τώρα Πρόεδρος Διοικητής στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και ο Κυριάκος Σουλιώτης και ο Κώστας Νικόλης που είναι Υποδιοικητές στο νέο φορέα.

Πρέπει να σας πω ότι αυτούς τους μήνες, τους τελευταίους μήνες κυρίως και το καλοκαίρι είχαμε με όλους, αυτή την ομάδα, μία στενή συνεργασία σε εβδομαδιαία βάση. Είναι δύσκολο το εγχείρημα. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι θα συναντήσουμε και έχουμε μπροστά μας κι άλλες δυσκολίες, ωστόσο κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό έτσι ώστε να έχουμε τα λιγότερα προβλήματα, να πετύχουμε το στόχο και να έχουμε μια ομαλή μετάβαση από το προηγούμενο σχήμα στο νέο φορέα, το νέο φορέα ο οποίος δεν έχει ως στόχο μόνο να περιορίσει τη σπατάλη αλλά και να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Ευχαριστώ εγώ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ τον συνάδελφο για όσα είπε και θέλω να προσθέσω απλώς ορισμένα. Να μου δικαιολογήσετε ως σοβαρή και επιβεβλημένη και όχι ως κοινοτυπία την πρόταξη των ευχαριστιών στον συνάδελφο Γιώργο Κουτρουμάνη και στην κα Αθηνά Δρέττα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στους κ. Τιμοσίδη τον Υπουργό Υγείας, τον κ. Πολύζο, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και κ. Δημόπουλο επίσης Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, γιατί στη συνεργασία τους οφείλεται η προσπάθειά μας να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα σχεδόν επακριβώς.

Να ευχηθώ κι εγώ καλή επιτυχία στον Μάκη Βουδούρη, στον Κώστα Νικόλα και στον δικό μας άνθρωπο από το Υπουργείο Υγείας που μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Εργασίας τον κ. Κυριάκο Σουλιώτη, φίλο και συνάδελφο και εν τη επιστήμη, και να τους ευχηθώ καλό ταξίδι εκεί με τον ΕΟΠΥΥ, γιατί η δουλειά τους θα είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Να αντιληφθούμε όλοι ότι μιλάμε για ένα ταμείο με 9 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Και όπως πιστεύω, και το πιστεύω επειδή όχι έχω κάποιες εκτιμήσεις, αλλά έχω κάποια επιχειρήματα, όλα τα Ταμεία που δεν είναι σήμερα ενταγμένα στον ΕΟΠΥΥ, εντός ολίγου θα ζητούν την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ. Άρα ο ΕΟΠΥΥ ξεκινά με την τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών σήμερα για να είναι το μοναδικό ταμείο σε λίγο καιρό με την αίτηση των υπολοίπων Ταμείων να ενταχθούν εκεί.

Ο νόμος μετά από διάλογο περιορίστηκε στα τέσσερα μεγάλα. Εμείς θέλαμε να είναι και το ΝΑΤ, το ΝΑΤ όμως δεν είναι. Οι άλλοι επίσης χώροι των υπολοίπων Ταμείων δεν θέλανε. Θα δείτε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα τους ενσωματώσει σιγά – σιγά όλους, όχι βίαια αλλά με τη δική τους βούληση και επιθυμία.

Ο νόμος, κυρίες και κύριοι, προέβλεψε, και το νόμο αυτό θα δείτε ότι τον εφαρμόζουμε. Ήδη ο κ. Κουτρουμάνης μίλησε για τη σχέση των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ αναφερόμενος στις καταστάσεις ως αυτές ήταν στα επιμέρους Ταμεία που διατηρούνται βάσει της νομοθεσίας και σήμερα και σας είπε για τη μετεξέλιξη, για τους καινούργιους.

Ο νόμος προέβλεψε προθεσμίες. Σας θυμίζω ότι πριν φτάσουμε στην εφαρμογή του, είχαμε μπει σε μια μορφή λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ λόγω της απεργίας το Φεβρουάριο – Μάρτιο και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ είχαν τη δυνατότητα να πάνε και σε άλλους γιατρούς. Δηλαδή η λογική του ΕΟΠΥΥ είχε αρχίσει να εφαρμόζεται χωρίς καν να έχει ψηφιστεί ο νόμος.

Στη συνέχεια η πρακτική αυτή, όπως είχαμε και τότε πει, διατηρήθηκε και αρχίσαμε να εφαρμόζουμε τις υποχρεώσεις μας όπως ο νόμος τις οριοθετούσε χρονικά. Ας πούμε τον Ιούνιο με τις άοκνες προσπάθειες του κ. Τιμοσίδη και του κ. Πολύζου, με την πολιτική διεύθυνση όμως του κ. Τιμοσίδη, εντάχθηκαν τα πέντε νοσοκομεία του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, και εντάχθηκαν λειτουργικά.

Έχουμε θεματάκια, ή έχουμε και θέματα, αλλά να αντιληφθείτε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας κέρδισε πέντε ακόμη Μονάδες οι οποίες δεν δούλευαν με τις προδιαγραφές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κι αυτό δεν ήταν καλό, και βοηθούν οι Μονάδες αυτές τις εφημερίες. Γενικά βοηθούν την παροχή νοσοκομειακών υπηρεσιών, ενταγμένες στο φυσικό τους φορέα.

Δείτε τώρα και την ένταξη και των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και των ΚΑΠ και των Κέντρων Αποκατάστασης στο ΕΣΥ. Θα δείτε ότι το ΕΣΥ ολοκληρώνεται και μιλώντας εξ ονόματός του αυτή τη στιγμή, θέλω να δεχθείτε ως εμπράγματα επιχειρήματα διάψευσης, διάψευσης των μομφών περί ιδιωτικοποίησης δήθεν του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το γεγονός ότι προσαρτούμε όλες αυτές τις Μονάδες στο ΕΣΥ και ότι ανοίγουμε και νέες μονάδες ΕΣΥ. Εμείς δεν λειτουργήσαμε το Κέντρο Υγείας στο Περιστέρι, το Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, κλειστό δύο χρόνια; Ποιος το λειτούργησε; Εμείς δεν ολοκληρώνουμε και ανοίγουμε το νοσοκομείο στη Σαντορίνη;

Επί των ημερών μας πέντε νέες Μονάδες έχουν ανοίξει στο ΕΣΥ, και μας λένε ότι εμείς κλείνουμε τις υποδομές στο ΕΣΥ και το ιδιωτικοποιούμε; Αυτά είναι όλα επιχειρήματα για να γίνεται μια κουβέντα. Δεν είναι αλήθειες.

Έγινε, λοιπόν, τον Ιούνιο αυτή η ένταξη και ο νόμος όριζε ότι εντός εξαμήνου από την ψήφισή του θα είχαμε και την εφαρμογή του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, του ΕΟΠΥΥ. Να λοιπόν που είμαστε στις ημερομηνίες ακριβείς. Χρονοδιαγράφουμε τους στόχους των επόμενων ημερών.

Ο ΕΟΠΥΥ για μας είναι η μεγαλύτερη – και για την αξιολόγησή του από εκτός Υπουργείου παραγόντων – διαρθρωτική αλλαγή στο χώρο της υγείας μετά το ΕΣΥ του 1983, μια αλλαγή που 27 χρόνια την περίμενε ο ελληνικός λαός και τώρα πραγματοποιείται για να βελτιώνεται μήνα με το μήνα.

Τα είπε ο κ. Κουτρουμάνης, δεν θα προσθέσω τίποτα. Απλώς θα επισημάνω για να το υπογραμμίσω, γιατί τα είπε ο άνθρωπος, αλλά θα επισημάνω τη λειτουργική συνάφεια, σχέση και συνεργασία των Μονάδων Υγείας, των Κέντρων Υγείας με την πρωτοβάθμια υγεία. Αυτό παρακαλούμε να σημειωθεί. 50 Κέντρα Υγείας από την 1η Οκτωβρίου, και πάλι με τις άοκνες προσπάθειες του Μιχάλη Τιμοσίδη, εντάσσονται στην πρωτοβάθμια υγεία και στον ΕΟΠΥΥ λειτουργικά, χωρίς να αποσπώνται διοικητικά από το ΕΣΥ και μέχρι το τέλος του έτους και τα υπόλοιπα 180 Κέντρα Υγείας θα προστεθούν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Σημειώστε ότι κακώς δεν υπολογίζεται ο αριθμός των γιατρών των Κέντρων Υγείας στο συνολικό αριθμό των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και είναι, όπως ο κ. Τιμοσίδης με ενημερώνει, περίπου 600 γιατροί που δουλεύουν στα 50 Κέντρα Υγείας που  μεταφέρονται, και θα είναι 1.700 οι γιατροί στο τέλος του έτους που θα ενταχθούν. Όχι διοικητικά, επαναλαμβάνω. Δεν αποσπώνται από το ΕΣΥ. Εμείς δεν διαλύουμε κάτι για να φτιάξουμε κάτι άλλο. Που λειτουργικά θα εντάσσονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Άρα, λοιπόν, να προσθέτετε παρακαλώ τους 600 αυτούς γιατρούς σήμερα και τους 1.700 των Κέντρων Υγείας μέχρι τα τέλη του έτους, όπου και τα 230 Κέντρα Υγείας θα δουλεύουν για την πρωτοβάθμια παροχή υγείας ανήκοντας διοικητικά στο ΕΣΥ.

Σας έδωσε ο κ. Κουτρουμάνης το χρονοδιάγραμμα, ένα χρονοδιάγραμμα που θέλει το Σεπτέμβρη να είναι ένας μήνας πολύ – πολύ έντονος σε ό, τι αφορά τον ΕΟΠΥΥ. Εγώ θέλω να σημειώσω ότι ο ΕΟΠΥΥ από τις 25 έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα μεταφερθεί από τον προσωρινό του χώρο στο press center των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Κέντρο Τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων που από το 2008 ανήκει στο Υπουργείο Υγείας με επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης, την οποία και εμείς επιδοκιμάζουμε.

Θα υπάρχει η δυνατότητα της μεταφοράς. Όμως η εγκατάσταση στη Γερανίου γίνεται γιατί πρέπει να αρχίσουμε τώρα. Τη Δευτέρα δηλαδή ο κ. Βουδούρης και οι λοιποί θα είναι εκεί, και δεν θα γίνει η μεταφορά – πώς να πω – μέσα σε μία ημέρα. Θα υπάρχει χρόνος ομαλής μετάβασης και των ανθρώπων, περίπου 63 που θα δουλεύουν από Δευτέρα και στη συνέχεια των υπολοίπων υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ. Και η ανάπτυξη του ΕΟΠΥΥ στο κτίριο της οδού Κηφισίας θα γίνει σταδιακά, γιατί στις 30 του μηνός θα είναι έτοιμος ένας όροφος.

Εκεί θα είναι η έδρα λοιπόν του Οργανισμού και εγγυώμαι αυτή η μετάβαση ότι θα γίνει με τον πιο ομαλό τρόπο. Χθες ενημερώσαμε τη Βουλή των Ελλήνων με λεπτομέρειες για τα θέματα του κτιρίου αυτού, που εμείς βρήκαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση να είναι κτίριο του Υπουργείου Υγείας. Ενημερώσαμε για τις δυσκολίες, για τα προβλήματα, για τις εξελίξεις. Θα σας ενημερώσουμε τους διαπιστευμένους του Υπουργείου Υγείας και για τις επόμενες εξελίξεις αφού τα πράγματα έχουν, απ’ ό, τι φαίνεται ένα θετικό πρόσημο εξέλιξης σ’ αυτές τις ώρες.

Εγώ δεν θέλω να προσθέσω κάτι, θέλω να παρακαλέσω τους συναδέλφους Υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Διοικητές του ΕΟΠΥΥ αν κάτι ξεχάσαμε να το προσθέσουν, ζητώντας να μην πάρουν το λόγο αν κάτι δεν ξεχάσαμε τώρα, να πάρουν το λόγο κατά τη διάρκεια των απαντήσεων στις ερωτήσεις που θα κάνουν οι δημοσιογράφοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας είπατε ότι το Νοέμβριο θα έχουμε τις ενιαίες νέες συμβάσεις με τους 5.000 γιατρούς. Όσοι συμβεβλημένοι γιατροί των Ταμείων σήμερα έχουν συμβάσεις που λήγουν μετά το Νοέμβριο, εντάσσονται αυτομάτως στον ΕΟΠΥΥ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με βάση τις πληροφορίες που έχουν οι γιατροί, οι Ιατρικοί Σύλλογοι, υπάρχει μια τάση στο να μην υπογράψουν γιατροί τις νέες συμβάσεις από 1/1/2012. Αυτό τουλάχιστον που εκτιμούν οι Σύλλογοι είναι ότι πιθανώς θα υπογράψουν μόνο οι ειδικότητες όπου υπάρχει ένας πληθωρισμός, όπως Παιδίατροι, Παθολόγοι κτλ.

Σε περίπτωση που οι υπόλοιπες ειδικότητες δεν έχετε τον ικανοποιητικό αριθμό, τι θα γίνει σ’ αυτή την περίπτωση; Πώς θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι; Κι αν μπορείτε να μας πείτε και λίγο για τις αμοιβές, γιατί μάλλον είναι λίγο ασαφές ακόμα το θέμα εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επί των συμβάσεων ήθελα κι εγώ να ρωτήσω και τους δύο σας, αν θα υπάρξουν ενιαίες συμβάσεις και με τα Διαγνωστικά Κέντρα και με τις Κλινικές. Επίσης, είναι σ’ εξέλιξη αυτός ο νέος διεθνής διαγωνισμός 25 εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αν δεν απατώμαι σήμερα υπάρχει συζήτηση στη Διακομματική Επιτροπή. Πώς θα προχωρήσει; Διότι αν υπάρξει συναίνεση φαντάζομαι ότι θα επιλεγούν πολύ γρήγορα σε short lists οι υποψήφιοι.

Και κάτι τελευταίο: Την προηγούμενη εβδομάδα σε μια ημερίδα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Πάγκαλος που είναι και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΗΔΙΚΑ, είπε ότι πραγματικά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στο οποίο όμως αντιστέκονται οι συνταγογραφούντες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκείνο που θέλω να ρωτήσω εγώ είναι αν ο ΕΟΠΥΥ θα έχει δικές του υγειονομικές Μονάδες, αν θα είναι πάροχος Υπηρεσιών και τι θα γίνει με τις Μονάδες του ΙΚΑ. Θα διατηρηθούν όλες; Θα καταργηθούν κάποιες; Και ποια θα είναι η γεωγραφία αυτών των Μονάδων;

Και συνολικά να μας πείτε πόσοι τελικά θα είναι οι γιατροί στον ΕΟΠΥΥ διότι οι γιατροί λένε ότι θα μειωθούν σε σχέση με το όσους υπάρχει σήμερα. Και ποια θα είναι η σύνδεση αυτών των γιατρών, γιατί είναι και ζήτημα της απεργιακής κινητοποίησης..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα σας παρακαλώ αν μπορείτε, δυο λόγια για το «Ερρίκος Ντυνάν», πού βρισκόμαστε, τι γίνεται, μάθαμε για την πρόθεση του κ. Αποστολόπουλου να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα; Και τι θα σημάνει αυτό για το «Ερρίκος Ντυνάν»; Και θέλω σας παρακαλώ ένα σχόλιο γι’ αυτό που δήλωσαν οι φαρμακοποιοί, ότι θα προχωρήσουν σε απεργία Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο για να μην εφαρμόσουν την απόφασή σας για το ωράριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα κ. Υπουργέ να σας ρωτήσω αν επιμένετε στις χθεσινές σας δηλώσεις πως 1 εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι μας ταλαιπωρούν και αν έχετε κάποιο σχόλιο επ’ αυτού και επίσης θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Κουτρουμάνη τι θα γίνει με τις ειδικές μισθολογικές ζώνες, πότε θ’ ανακοινωθούν τα βαρέα και ανθυγιεινά και πόσο θα μειωθούν οι μισθοί με τις νέες επιχειρησιακές συμβάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τη Γερανίου, που θα πιάνουν τα στελέχη, έχετε εκτιμήσει ότι είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη περιοχή;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εντάξει, αλλά είχαμε και ανάγκες, τι να κάναμε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπήρχε άλλο κτίριο;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μια προσωρινή λύση είναι, η οποία δεν μας δημιουργεί δαπάνες. Κοιτάξτε, και τα δυο Υπουργεία δουλεύουμε σ’ αυτές τις περιοχές, μαθημένοι είμαστε..

Ο κ. Τιμοσίδης να πάρει το λόγο πρώτος και ο κ. Βουδούρης αμέσως μετά, απαντώντας στις ερωτήσεις σας. Εγώ με τον κ. Κουτρουμάνη θα κάνουμε πίσω αν χρειαστεί.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Πριν απαντήσω στις ερωτήσεις θέλω να κάνω μια παρατήρηση, ένα σχόλιο. Τουλάχιστον 30 χρόνια συζητούμε στη χώρα μας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για την εφαρμογή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Είναι γνωστές οι απόπειρες και οι νομοθετικές και η ψήφιση τουλάχιστον δυο φορές στη Βουλή νόμων, που δεν καταφέραμε να τις κάνουμε πράξη.

Σήμερα λοιπόν είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι δε νομοθετούμε, δε θεσμοθετούμε κάτι, αλλά ξεκινούμε την εφαρμογή ενός πρωτοβάθμιου συστήματος που είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τουλάχιστον στο μεγαλύτερο ποσοστό του από αυτό που ονειρευόμαστε και θέλαμε, δηλαδή για την εφαρμογή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλη τη χώρα, είμαστε πολύ κοντά σ’ αυτό το στόχο.

Δεύτερη παρατήρηση: Θέλω να πω ότι είναι πολύ σημαντικό και θα φανεί σε λίγους μήνες αυτό, ότι εννοιοποιείται, γίνεται ένας ο φορέας που παρέχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. και ενώ στην αρχή βλέπαμε κι εμείς ότι θα είχαμε έξω το κομμάτι που ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το πρωτοβάθμιο κομμάτι, με τη συμβασιοποίηση, με τη συνεργασία που γίνεται ξεκινώντας σήμερα με τα πρώτα 50 Κέντρα Υγείας, αλλά που μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει προσπάθεια και εμείς είμαστε βέβαιοι ότι θα μπουν και τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας, μπορούμε να ισχυριστούμε και είμαστε σε θέση να το λέμε αυτό, ότι κάνουμε τον πρωτοβάθμιο χώρο της υγείας ενιαίο.

Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα είναι προς όφελος των ίδιων των πολιτών, των ίδιων των ασφαλισμένων. Είναι γνωστά τα φαινόμενα, να πηγαίνει κάποιος πολίτης σε μια οργανωμένη μονάδα, Κέντρο Υγείας του ΕΣΥ ή του ΙΚΑ ή άλλων Ταμείων και να του λένε οι υπάρχοντες εκεί γιατροί που ήταν κοντά στον τόπο κατοικίας τους, «δε μπορώ να σας εξετάσω γιατί δεν είστε του Ταμείου του δικού μου, σηκωθείτε να πάτε κάπου αλλού».

Ήθελα να κάνω αυτές τις δυο επισημάνσεις. Για το πόσοι γιατροί θ’ απασχοληθούν από την αρχή στον ΕΟΠΥΥ, ήδη όλοι οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία θα συνεχίσουν να δουλεύουν όπως ακριβώς δούλευαν, και αν προστεθούν και οι 600-700 γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, φτάνουμε στον αριθμό των 22.000. Δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ ξεκινάει τη λειτουργία του με 22.000 γιατρούς να είναι διατεταγμένοι και μάλιστα μ’ έναν τρόπο που πολύ σύντομα θα παρουσιάσει νομίζω η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ κάνοντας το νέο υγειονομικό χάρτη και με τη διασπορά που θα πετύχει να έχουμε καταφέρει σε κάθε σημείο της χώρας να υπάρχει ένας γιατρός που μπορεί να εξυπηρετήσει οποιονδήποτε ασφαλισμένο.

Άρα λοιπόν ξεκινούμε με τους 22.000 γιατρούς, το Νοέμβριο όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης προχωρούμε στην πρόσληψη των 5.000 ακόμη γιατρών και έτσι θα μπορεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όσους γιατρούς τελειώνει η σύμβασή τους, εάν επιθυμούν να ενταχθούν στο σύστημα, αλλιώς εμείς έχουμε εξασφαλίσει ακριβώς με την πρόβλεψη ότι άλλοι 5.000 νέοι γιατροί θα έρθουν, κάνουμε το σύστημα του ΕΟΠΥΥ να μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες σε όλη τη χώρα, στα 9-9,5 εκατομμύρια σε όλη τη χώρα. Όλοι μαζί θα είναι 22.000. Είναι περίπου 19.000 οι υπάρχοντες σήμερα.

Είναι αλήθεια ότι αυτά έχουν ανακοινώσει οι επικεφαλής των Ιατρικών Συλλόγων. Όμως εμείς εκτιμούμε, κι εγώ προσωπικά εκτιμώ, τα ίδια είχαμε αντιμετωπίσει και σε άλλη αντιπαράθεση που είχε προηγηθεί κάποιους μήνες πριν. Είμαι βέβαιος ότι παρ’ ότι από σήμερα ξεκινούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις, είμαι βέβαιος και είναι εκτίμησή μου αυτή ότι θα βρεθεί ένα σημείο που θα συνεννοηθούμε νομίζω, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών που εργάζονται ήδη στα Ταμεία, δεν έχουν την ίδια άποψη με τους επικεφαλής τουλάχιστον όλων αυτών που σήμερα είναι επικεφαλής των παρατάξεων. Δε θα έχουμε προβλήματα, αυτή είναι η εκτίμησή μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Ο κ. Κουτρουμάνης έβαλε κάποια στάδια τα οποία τι σημαίνουν: Σημαίνουν ότι θ’ αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα συνταγογραφεί ο κάθε γιατρός ο οποίος βρίσκεται στο όποιο Ασφαλιστικό Ταμείο. Δε θα υπάρξει διακοπή. Αυτό που θ’ αλλάξει θα είναι ότι από 1ης Οκτωβρίου θα έχουν ενιαίο τρόπο συνταγογράφησης τα τρία Ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ και ΟΠΑΔ. Μέχρι το τέλος του Οκτώβρη, δηλαδή από 1η Νοεμβρίου θα μπουν στο ίδιο σύστημα ενιαίας συνταγογράφησης και οι γιατροί του ΟΓΑ, είτε αυτοί είναι οι σημερινοί συμβεβλημένοι είτε γίνονται μέσα από τα Κέντρα Υγείας τα οποία θα έχουν συμβληθεί και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Συνεπώς μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ενιαιοποιηθεί ο τρόπος συνταγογράφησης και θα ελέγχεται είτε με τον ηλεκτρονικό τρόπο, είτε με τη σάρωση όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης και από 1.1.2012 θα έχουμε τον νέο τρόπο πια, τον ενιαίο τρόπο παντού.

Αυτή η μεταβατική φάση είναι νομίζω ένας πολύ εύλογος λογικός χρόνος χωρίς να δημιουργούν προβλήματα σε κανέναν ασφαλισμένο, απλώς θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίον συνταγογραφεί ο γιατρός, που δεν είναι και τίποτα δύσκολο.  Είναι ο ίδιος τρόπος, απλώς ενιαιοποιείται.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο κ. Βουδούρης.

Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Καλημέρα και από μένα. Οι κύριοι Υπουργοί αναφέρθηκαν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο έχει εκπονηθεί, επομένως εγώ θα περιοριστώ να απαντήσω στις δυο ερωτήσεις που έχουν να κάνουν η μια με τις ενιαίες συμβάσεις.

Ήδη ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι με το ΣΥΣΠΥ, το οποίο λειτούργησε πολύ πριν έρθει στη δημοσιότητα ο Νόμος 3918 για τον ΕΟΠΥΥ, εκεί εκπονήθηκαν συμβάσεις οι οποίες έχουν χαρακτήρα ενιαίο και για τα διαγνωστικά κέντρα και για τις κλινικές και για όλες τις άλλες κατηγορίες που πρόκειται να συνεργαστούν με τον ΕΟΠΥΥ.

Κάποιες βελτιώσεις πιθανά θα υπάρξουν ή κάποιες προσθήκες. Έχουμε όμως ένα έτοιμο σχέδιο συμβάσεων μέσα από το οποίο με πολύ σύντομα βήματα θα υπογραφούν και θα συνεργαστούμε με όλους αυτούς τους φορείς, οι οποίοι σήμερα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ.

Το δεύτερο που θέλω να πω και μπήκε με την ερώτηση αν θα διατηρηθούν, θα καταργηθούν και τι θα γίνουν οι μονάδες υγείας του ΙΚΑ. Εδώ πέρα εκπονείται αυτή τη στιγμή και νομίζω μέχρι τη Δευτέρα – Τρίτη το έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει, ένα σχέδιο μέσα από το οποίο αφού έχουμε βάλει κάποιες προϋποθέσεις.

Και οι προϋποθέσεις είναι η συνεργασία, η λειτουργική δηλαδή διασύνδεση με τα 50 πιλοτικά κέντρα υγείας που ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, του ΕΟΠΥΥ με αυτά και σε σχέση με τα πληθυσμιακά στοιχεία, με τις μονάδες που είναι στο κάθε κέντρο υγείας κοντά, με το αν είναι ιδιόκτητη, δηλαδή ανήκει στο ΙΚΑ και επομένως δεν πληρώνουμε ενοίκια και με το στοιχείο του τι εξυπηρετεί στη συγκεκριμένη περιοχή, έχουμε καταλήξει ότι κατ’ αρχήν δεν πρόκειται να καταργηθούν μονάδες οι οποίες δεν έχουν κοντά τους ένα κέντρο υγείας ώστε να συγχωνευτούν.

Το δεύτερο είναι ότι θα υπάρξουν συγχωνεύσεις, οι οποίες βελτιώνουν, θα δείτε, θεαματικά, ένα κέντρο υγείας, το οποίο από 12, για παράδειγμα, γιατρούς, που έχει σήμερα και 30 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, φτάνει να αποκτάει 35 περίπου γιατρούς, να έχει νοσηλευτικό προσωπικό, να αποκτάει διοικητικό προσωπικό που μεταφέρεται από τη μονάδα και να λειτουργεί.

Εγώ αυτό που σας λέω και σας περιγράφω σαν παράδειγμα είναι το Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου εδώ στην Αττική. Δηλαδή δημιουργείται ένα μικρό νοσοκομείο, το οποίο μπορεί να αντέξει και να αντιμετωπίσει ιατρικά προβλήματα πρώτης γραμμής, για τα οποία ο ασφαλισμένος θα ήταν αναγκασμένος να κατέβει στο κέντρο της Αθήνας και να πάει στο εφημερεύον νοσοκομείο και να μπει στη σειρά με όλα τα γνωστά προβλήματα που υπάρχουν.

Θα μπει η μονάδα υγείας που υπάρχει του ΙΚΑ. Εκεί έχουμε 12 γιατρούς από το ΕΣΥ, πηγαίνουν  και 18 γιατροί από το ΙΚΑ, πάνε και 12 άτομα διοικητικό προσωπικό και αυτομάτως έχουμε ένα μικρό νοσοκομείο, το οποίο θέλουμε και ελπίζουμε ότι θα το καταφέρουμε πολύ σύντομα να το λειτουργήσουμε σε 24ωρη βάση, δηλαδή να υπάρχει και εφημερία νύχτας.

Αυτή τη στιγμή σας είπε ο κ. Λοβέρδος ότι δουλεύουμε τα 50 κέντρα υγείας τα πιλοτικά. Θα σας τα δώσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κύριος στόχος είναι τα 50 αυτά κέντρα ή ποια ενταχθούν να γίνουν μικρά νοσοκομεία όπου υπάρχει δυνατότητα;

Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Η προοπτική είναι, σύμφωνα με τις δυνατότητες που θα υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό και εγκαταστάσεις, να φτάσουμε κάποια στιγμή να είναι όλα σε αυτό το μοντέλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω μια διευκρινιστική ερώτηση. Το βιβλιάριο με τη μορφή που το ξέραμε, ένας ασφαλισμένος δεν θα το έχει πλέον. Θα υπάρχει συνταγολόγιο που θα το έχει ο γιατρός, έτσι δεν είναι; Επειδή είναι πολύ σημαντικό για τους ασφαλισμένους αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μια διευκρίνιση για να μην υπάρξει παρεξήγηση. Δεν μιλάμε για νοσοκομεία δευτεροβάθμια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρωτοβάθμια, ναι, το καταλάβαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Μιλάμε επομένως για πρωτοβάθμια ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να κλείσουμε τον πρώτο κύκλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η παραπομπή πώς θα γίνεται; Θα υπάρχει οικογενειακός γιατρός που λέγατε ή ο καθένας θα πηγαίνει μόνος του;

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Θα ξεκινήσω από αυτό, γιατί θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό να έχουν την πληροφόρηση οι ασφαλισμένοι. Κατανοώ τα προβλήματα των γιατρών τα οποία τέθηκαν, αλλά πρωτίστως όλοι μας πρέπει να ασχοληθούμε με το πώς θα εξυπηρετηθεί καλύτερα ο πολίτης.

Σεβόμαστε τη δουλειά των γιατρών, στους οποίους θα έρθω αμέσως μετά, αλλά πρωτίστως όπως είπα είναι οι ανάγκες του πολίτη που πρέπει να ικανοποιήσουμε. Βεβαίως θα υπάρξουν προβλήματα, είναι μεγάλο όπως είπα το εγχείρημα και πολλά τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας, τα οποία τα αντιμετωπίζουμε βήμα –  βήμα, αλλά θα υπάρξει και η ανάλογη ενημέρωση, η έγκαιρη ενημέρωση, έτσι ώστε να αποφύγουμε προβλήματα ταλαιπωρίας.

Έρχομαι λοιπόν στο βιβλιάριο που θέσατε. Το βιβλιάριο θα ισχύει. Το βιβλιάριο που έχει ο ασφαλισμένος του ΟΓΑ θα ισχύει. Γιατί με αυτό πιστοποιείται. Εκεί είναι ο ΑΜΚΑ, εκεί είναι όλα τα στοιχεία. Δεν θα υπάρχει συνταγολόγιο όμως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το βιβλιάριο ασθενείας.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ναι, το βιβλιάριο ασθενείας. Το βιβλιάριο ασθενείας είναι κάτι διαφορετικό, είναι ένα έντυπο που του δίνει την ασφαλιστική του ικανότητα. Αυτό θα το έχει πάντοτε, γιατί η ασφαλιστική ικανότητα θα δίνεται απ’ το ταμείο. Δηλαδή ο ΟΓΑ θα συνεχίσει να δίνει τα βιβλιάρια στους αγρότες και όλα αυτά.

Αλλά το συνταγολόγιο θα είναι ενιαίο. Άρα, από τη στιγμή που τα συνταγολόγια θα μοιραστούν και αυτό γίνεται τώρα, στη συνέχεια θα ακυρωθούν όλα τα άλλα συνταγολόγια που κυκλοφορούν για τους ασφαλισμένους των ταμείων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να ακούγεται λίγο αφελής η ερώτηση. Θα σας ρωτούσε ένας ασφαλισμένος, σε εμένα προσωπικά τι αλλάζει, απ’ τη στιγμή που θα πάω στο Κέντρο Υγείας, διοικητικά ο γιατρός θα συνεχίσει να ανήκει στο ΕΣΥ. Το Κέντρο Υγείας θα ανήκει στο ΕΣΥ. Θα έχει ένα νέο συνταγολόγιο.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό και το απαντάω αμέσως. Λέω, ότι σταδιακά μέσα απ’ τα στάδια τα οποία περιέγραψα τα τέσσερα, πάμε απ’ το σημερινό σύστημα όπου ο αγρότης εξετάζεται μόνο απ’ το Κέντρο Υγείας, στην εξασφάλιση της δυνατότητας του αγρότη, του δημοσίου υπαλλήλου, του ελεύθερου επαγγελματία που σήμερα είναι στον ΟΑΕΕ και του ασφαλισμένου στο ΙΚΑ, να έχει την ίδια δυνατότητα πρόσβασης σε όλες αυτές τις δομές.

Δηλαδή να μπορεί να επιλέγει είτε τις δομές του ΙΚΑ, είτε τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, είτε τα Κέντρα Υγείας, τα οποία συνεργάζονται στα πλαίσια του ΕΟΠΥΥ. Άρα, θα έχει δυνατότητα πολλών επιλογών και πρέπει να σας πω κάτι που ξεχάσαμε, είναι ότι μέσα από το 184 που λειτουργεί σήμερα, θα διευρυνθεί η δυνατότητα διαχείρισης των ραντεβού.

Δηλαδή θα μπορούμε μέχρι το τέλος του χρόνου και κάνουμε προσπάθειες αυτό να γίνει και νωρίτερα, να γίνεται η διαχείριση των ραντεβού μέσα από το 184. Να παίρνει ο οποιοσδήποτε ασφαλισμένος από οποιοδήποτε απ’ αυτά τα ταμεία που είπατε, να κλείνει ραντεβού. Πού; Σε μία απ’ αυτές τις δομές που περιέγραψα πριν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και στα Κέντρα Υγείας.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Βεβαίως, στα Κέντρα Υγείας, στις δομές όπως είπα του ΙΚΑ, στις Μονάδες του ΙΚΑ ή στους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς που θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Στους γιατρούς έχουμε δώσει συγκεκριμένη πρόταση. Δεν έχουμε απάντηση. Έχουμε δώσει συγκεκριμένη πρόταση, θα σας τη δώσουμε. Νομίζω την έχουμε για να τη δώσουμε και σε εσάς, να δείτε τι προτείνουμε.

Προτείνουμε αμοιβή ανάλογα με τον αριθμό των ασφαλισμένων που εξυπηρετούν. Η αμοιβή αυτή είναι από 900 ευρώ έως 2,5 χιλιάδες ευρώ και για ορισμένες ειδικότητες μέχρι 2,8 χιλιάδες ευρώ. Η αμοιβή που προτείνουμε είναι ανάλογα την κατηγορία, αλλά κυρίως ανάλογα τον αριθμό των ασφαλισμένων που εξυπηρετεί ο κάθε γιατρός. Μιλούμε για τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς.

Είναι με βάση την πρότασή μας για την οποία δεν έχουμε απ’ την πλευρά των γιατρών άλλη πρόταση, ωστόσο η δική μας πρόταση λέει από 900 έως 2,5 χιλιάδες ευρώ και ορισμένες ειδικότητες μέχρι τα 2,8 χιλιάδες ευρώ, με κλιμάκωση η οποία αντιστοιχεί στον αριθμό των ασφαλισμένων που εξυπηρετεί ο κάθε γιατρός.

Ξεκινούμε με τις 5 χιλιάδες συμβάσεις, το επαναλαμβάνω, που θα είναι νέες συμβάσεις ενιαίες και στις οποίες μπορεί να ενταχθεί και ο γιατρός που σήμερα έχει με τον ΟΠΑΔ, με τον ΟΓΑ, με οποιοδήποτε ταμείο. Εκτιμάμε ότι θα υπογράψουν γιατροί και από εκείνους οι οποίοι σήμερα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους αυτών των ταμείων.

Σε κάθε περίπτωση εμείς έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, την οποία την έχουμε καταθέσει. Δεχόμαστε καθημερινά τηλεφωνήματα από πολλούς γιατρούς ελεύθερους επαγγελματίες, όλοι μας, για το ποια θα είναι η νέα μορφή συνεργασίας.

Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε μία όσο γίνεται καλύτερη συμφωνία με τους γιατρούς, γιατί οι γιατροί είναι εκείνοι οι οποίοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο ο καθένας πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες του από τώρα και μετά, γιατί τα χρονικά περιθώρια είναι αυτά, δεν πάμε πίσω με τίποτα.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί όλα και από εκεί και μετά βεβαίως και οι γιατροί με τους οποίους μάλιστα έχουμε συναντηθεί πάρα πολλές φορές, πρέπει και εκείνοι να μιλήσουν καθαρά. Και το περιμένουμε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να πω κι εγώ ορισμένα. Καταρχάς να απαντήσω σε κάτι που έχει απαντήσει και ο κ. Κουτρουμάνης και ο κ. Βουδούρης εδώ μου λέει ορισμένα πράγματα, για την απεργία των γιατρών και για τη στάση τους, την επιθετική τους στάση απέναντι στις σχέσεις εργασίας του ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς, όπως οι ίδιοι την αντιλαμβάνονται. Να πω δυο πράγματα.

Πρώτον φωτοτυπείται για να σας διανεμηθεί τώρα η διάκριση των γιατρών ανά κατηγορίες και ειδικότητες και οι σχετικές αμοιβές σε σχέση πάντα με την επισκεψιμότητά τους. Θέλω να επιστρέψω σε αστείο, το επιχείρημα κριτικής ότι ένα ευρώ η επίσκεψη. Το επιστρέφουμε ως αστείο και μακάβριο λίγο και κακό στη νοοτροπία του γιατρού.

Γιατί δεν είναι δυνατό να λες ότι «όλοι μας που είμαστε ασφαλισμένοι επισκεπτόμαστε κάθε μήνα το γιατρό μας». Είμαστε διαρκώς άρρωστοι όλοι οι ασφαλισμένοι και επισκεπτόμαστε διαρκώς το γιατρό μας, άρα κάθε επίσκεψη σε αυτόν κοστολογείται με ένα ευρώ. Δηλαδή επιχειρήματα… τι να πω; Να πω ότι είναι φτηνά επιχειρήματα για λόγους talk show και όχι για την ουσία.

Όπως είπε ο υπουργός, κ. Κουτρουμάνης και ο κ. Βουδούρης με ενημερώνει, αλλά όπως σας καταθέτω και προσωπική εμπειρία, μας ρωτάνε οι ελευθερο-επαγγελματίες γιατροί διαρκώς σε ατομική βάση πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ. Και μας ρωτάνε και δυο φορές από τη στιγμή που με το σχέδιο νόμου που κατατίθεται τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή αυτοί οι γιατροί θα μπορούν να ασκούν και τα καθήκοντά τους και μέσα στο ΕΣΥ με τις προϋποθέσεις που λέει ο νόμος.

Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στην κατάσταση που υποθέτουν κάποιοι και εδώ μας ρωτάτε κι εσείς ευλόγως να έχουμε δυνατότητες να πάρουμε γιατρούς και να μην έρχονται οι γιατροί, επειδή οι Σύλλογοί τους θα λένε το άλφα, το βήτα, ή το γάμα και διατηρώ τις ελπίδες μου ότι παρά τον αγώνα που κάνουν οι Σύλλογοι, είναι τόσα αυτά που μας ενώνουν που θα μας φέρουν τελικώς κοντά.

Δικαιούμαι να το λέω αυτό γιατί έλεγα ότι θα μπούμε σε μια διαδικασία διαλόγου και το Φεβρουάριο, ή το Μάρτιο, που είχαμε τις συγκρούσεις. Ο επιμένων για το διάλογο πάντα κερδίζει και θέλω να ξέρετε ότι ουδέποτε διεκόπη ο διάλογος με τους γιατρούς. Και αυτή την εβδομάδα είχαμε επαφές και την προηγούμενη και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα και παντού. Άρα, δεν πιστεύω την εκδοχή να μην υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί.

Γιατί τώρα πάμε με τις ημερομηνίες σε σχέση με τις νέες προσλήψεις των γιατρών έτσι; Όπως είπαν και οι συνάδελφοι και το επιβεβαιώνω πάμε διότι θα πρέπει οι σχέσεις αυτές που θα διαμορφωθούν με τους καινούργιους ελευθερο-επαγγελματίες γιατρούς να περάσουν από μια διαδικασία αδειών (ενδοκυβερνητική διαδικασία) και να μην καταγραφούν στις προσλήψεις, δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι να καταγραφούν στις προσλήψεις του ελληνικού δημοσίου.

Αυτό απαιτεί, όμως, μια συγκεκριμένη διαδικασία και μια συγκεκριμένη πορεία. Γι’ αυτό λέμε ότι θα είμαστε έτοιμοι τότε να ξεκινήσουμε. Θα μπορούσε κανείς να πει «γιατί δεν το κάνετε κι αύριο το πρωί;». Υπάρχουν υποχρεώσεις να τηρήσουμε κάποιες διαδικασίες, γι’ αυτό ο Νοέμβριος είναι ένας καλός μήνας. Και υπάρχει η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ ως προς αυτό.

Τέλος να πω ορισμένα πράγματα ακόμη από αυτά που ρωτήσατε εννοώ και που δεν σχετίζονται με τον ΕΟΠΥΥ και το αντικείμενο της σημερινής συνέντευξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κάνω πρώτα μια ερώτηση;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Σε ό, τι αφορά τις εισφορές μίλησα στην αρχή και είπα ότι οι εισφορές σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι ενιαίες. Το 4% που έχουμε για τους συνταξιούχους είναι ενιαίο και όπου δεν ήταν, γίνεται σταδιακά.

Επίσης και οι άλλες εισφορές ενιαιοποιούνται ή ενοποιούνται σε μια κατεύθυνση χωρίς να σημαίνει ότι κάνουμε κάτι καινούργιο. Έχετε δει την αύξηση της εισφοράς του ΟΓΑ που έγινε ήδη, δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι παραπέρα.

Σε ό,τι αφορά τον κανονισμό παροχών τώρα. Υπάρχουν δυο συγκεκριμένα πεδία. Το ένα αφορά την πρόσβαση του ασφαλισμένου στο γιατρό, στη συνταγογράφηση, στο Νοσοκομείο. Εκεί θα υπάρξει ενιαίο καθεστώς μέσα από τα στάδια τα οποία περιέγραψα, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου το αργότερο, να έχει τις ίδιες δυνατότητες ο κάθε ασφαλισμένος για την πρόσβασή του. Άρα ενιαίο καθεστώς.

Επίσης θα έχουμε ενιαίο καθεστώς παροχών για τα άλλα ζητήματα που αφορούν παροχές σε είδος, αλλά μπορεί να είναι από θεραπευτικά μέσα μέχρι τις εξετάσεις μέχρι μια σειρά πράγματα. Εκεί η προσπάθεια που γίνεται δεν είναι να πάμε σε μια εξίσωση προς τα κάτω, αλλά και ούτε μια εξίσωση προς τα πάνω.

Υπάρχει ένας εξορθολογισμός που καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών με ένα επίπεδο παροχών, το οποίο είναι ενιαίο. Γι’ αυτό θα σας ενημερώσουμε την επόμενη εβδομάδα, θα δώσουμε όπως είπαμε αυτό το σχέδιο κανονισμού στη δημοσιότητα και στη διαβούλευση και θα υπάρχει η δυνατότητα βεβαίως να κατατεθούν και προτάσεις για το ένα ή το άλλο ζήτημα που αφορούν αυτό τον ενιαίο κανονισμό. Και τον Οκτώβριο θα εφαρμοστεί.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κυρίες και κύριοι, πρέπει να κλείσουμε αλλά χρωστάω ορισμένες απαντήσεις. Στο ερώτημα αν έχω να πω κάτι σε σχέση με όσα είπα χτες, προσθέτω πως δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο. Σε όσα είπα χτες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά και όσα είπα χτες στο δελτίο ειδήσεων του «Mega Channel».

Σε ό, τι αφορά τα φαρμακεία με ρώτησε η κα Τσέλιου αν δεν κάνω λάθος, τι μέλλει γενέσθαι. Ας πω από την αρχή ορισμένα πράγματα για να είναι ολοκληρωμένη η απάντησή μου, όπως την επιχειρώ στο ερώτημά σας.

Το επάγγελμα των φαρμακοποιών στην Ελλάδα με τη νομοθετική μας παρέμβαση του περασμένου Μαρτίου, έχει ανοίξει και αυτό αποδείχθηκε στην πράξη. Έχουμε 800 νέες άδειες που χορηγήθηκαν, έχουμε 300 συμπράξεις που ο νόμος επέτρεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα να γίνουν συμπράξεις φαρμακείων, έχουμε το φαινόμενο στη Θεσσαλονίκη βάσει του νόμου που άνοιξε το επάγγελμα να μπορούν να ιδρυθούν 48 φαρμακεία και να ιδρύθηκαν μόνο 41, δηλαδή να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες από αυτές που η αγορά αξιοποίησε.

Και έχουμε τις δυο χρονικές εκκρεμότητες όχι ουσιαστικές εκκρεμότητες, την εκκρεμότητα του ελευθέρου ωραρίου, μου είπε η κα Τσέλιου τώρα για τις αντιδράσεις στο 30-30-30 και έχω να πω τα εξής:

Κατ’ αρχάς ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, ο κ. Δημόπουλος έκανε εξαντλητικό διάλογο με τα φαρμακεία με τους φαρμακοποιούς με τους Συλλόγους τους για το ωράριο. Με ρωτούν «γιατί δεν το κάνατε από το καλοκαίρι;». Μα το καλοκαίρι ολοκληρώθηκε ο διάλογός μας, αλλά η καλοκαιρινή σαιζόν στην Ελλάδα έχει ιδιαιτερότητες, αδειάζουν οι πόλεις και γεμίζουν τα νησιά όπου τα φαρμακεία είναι ανοιχτά 7 μέρες την εβδομάδα και οι πόλεις είναι άδειες και δεν υπάρχουν κάτοικοι.

Εκεί, δεν μπορείς να κάνεις μια διαρθρωτική αλλαγή. Υπάρχει κι ένα όριο σε αυτά που λέγονται. Άρα, πρέπει να μπει στην καινούργια φάση στη χειμερινή σαιζόν. Πότε άρχεται αυτή; Κανείς θα πει: «από το Σεπτέμβριο». Όχι. Η έναρξη είναι ο Οκτώβριος. Και εμείς κατανοώντας και τα δεδομένα των ιδιαιτεροτήτων των φαρμακοποιών με αυτά τα γεγονότα τα δικά τους που έχουν, είπαμε να πάμε στα μέσα Οκτωβρίου. Μας λένε ότι μηνιαίες είναι …

(Διαλογικές συζητήσεις)

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ! Εσείς με ρωτάτε, εγώ δεν απαντάω επειδή θέλω να μιλώ μόνος μου.

Είπα ότι τους άκουσα, ότι από 1η Νοεμβρίου είναι καλύτερο, διότι τότε ξεκινάει – και είναι ένας μήνας ακέραιος – η δυνατότητά τους να τοποθετούν εφημερίες, διανυκτερεύσεις και ούτω καθ’ εξής. Οι κάρτες τους βγαίνουν σε μηνιαία βάση.

Σεβάστηκα όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες. Το επιχείρημά τους ήταν να είναι 20% των φαρμακείων τη Δευτέρα, 20% την Τετάρτη και 20% το Σάββατο. Είπα όχι, 30-30-30 και είναι η τελική μας απόφαση. Το 30-30-30% δημιουργεί όρους επάρκειας.

Πρέπει να μην ξεχνάει κανείς μας ότι διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις δεν γίνονται για τους φαρμακοποιούς, γίνονται για τους πολίτες. Παρακαλώ τους επαγγελματίες του χώρου την κατανόησή τους. Πρέπει πολύ κοντά στον άνθρωπο που χρειάζεται ένα φάρμακο ένα Σάββατο απόγευμα που η αγορά είναι κλειστή το καταλαβαίνω, ή τη Δευτέρα, ή την Τετάρτη το απόγευμα, να είναι ανοιχτό ένα φαρμακείο.

Και επιτέλους πρέπει και οι ίδιοι να καταλάβουν ότι ανάμεσά τους υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να είναι ανοιχτοί.

Εγώ δεν έκανα μια πολιτική χωρίς να ακούμε προηγουμένως τι λένε και ποια είναι τα επιχειρήματά τους και συζήτησα και μια και δυο και δέκα φορές και όμως σας λέω ακόμη και για τη διευθέτηση του Οκτωβρίου, το Υπουργείο δείχνει κατανόηση σε εύλογα αιτήματα. Δεν μπορεί όμως να υπάρχουν επιχειρήματα ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τους πολίτες όταν σκεφτόμαστε τις διημερεύσεις. Άρα λοιπόν 30-30-30 γιατί ο πολίτης έτσι το χρειάζεται.

Και ένας μήνας θα είναι με τα ποσοστά αυτά. Εάν αυτό το μήνα δεν εφαρμοστεί αυτό το ποσοστό και δεν εξυπηρετηθούν οι πολίτες τότε θα πάμε σε προσωπικό ασφαλείας από 1η Δεκεμβρίου σε φαρμακεία ασφαλείας για να το διορθώσω και στη δυνατότητα οποιουδήποτε θέλει να ανοίγει.

Κατανοώ ότι αυτή η πρώτη με το 30-30-30% ταξινόμηση δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλες ευκολίες στους ίδιους τους Συλλόγους τους να βγάζουν τις διημερεύσεις και τις διανυκτερεύσεις το καταλαβαίνω και καταλαβαίνω ότι το ακραίο «όλα ανοιχτά» θα δημιουργήσει προβλήματα εναρμονισμένες πρακτικές ενδεχομένως, ακαταστασίες και αυτό θέλω να το αποφύγω.

Εγώ δέχομαι το επιχείρημα του κ. Λουράντου. Γι’ αυτό πάμε σε μια ταξινόμηση 30-30-30. Το ποσοστό αυτό δημιουργεί πραγματική επάρκεια.

Άρα, μπορούμε να συνεννοηθούμε εκεί. Είναι δικαίωμά μας ως ελληνική πολιτεία να ελέγξουμε. Και θα ελέγξουμε με το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, το οποίο θα ελέγχει αν τα φαρμακεία είναι ανοιχτά. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι το πεντάμηνο της θερινής περιόδου που δεν υπάρχει κίνηση στην αγορά, πολλά φαρμακεία ακόμα και  το περασμένο Σάββατο, δηλώνονταν ανοιχτά αλλά δεν άνοιγαν. Έχω διαμαρτυρίες από ταλαιπωρημένους ανθρώπους.

Αυτό, λοιπόν, δε θα ξαναγίνει γιατί η διαπίστωση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας ότι κάποιο φαρμακείο διημερεύει αλλά δεν είναι τελικά ανοιχτό, θα οδηγεί σε πρώτη φάση στην αφαίρεση της άδειας για ένα μήνα. Αυτά προς το παρόν.

Σε ό, τι αφορά το «Ερρίκος Ντυνάν», τα είπα κι εχθές, εδώ είναι ο κ. Βουδούρης, εδώ είναι η κα Δρέττα, εδώ είναι ο κ. Κουτρουμάνης, εδώ είναι όλος ο ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ έχει την επιθυμία, στο πλαίσιο και μιας συνολικότερης πολιτικής στα θέματα υγείας και αξιοποίησης των νοσοκομείων με sui generis νομική προσωπικότητα και χαρακτήρα, έχουμε την πολιτική επιθυμία, το «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, το «Ερρίκος Ντυνάν» και το «Ωνάσειο» να είναι τρία νοσοκομεία με τα οποία ο ΕΟΠΥΥ θα συνεργαστεί σε προγραμματική βάση.

Οργανώθηκε μ’ έναν τρόπο επιεική και άψογο η σχέση του «Ερρίκος Ντυνάν» με το «Γαία», δώσαμε την παράταση του Αυγούστου για την αποχώρηση του «Γαία» για να γίνουν διαπραγματεύσεις για την απορρόφηση του προσωπικού, σεβαστήκαμε την αγωνία των 400 εργαζομένων στο «Γαία», αλλά υπάρχει και ο νόμος. Όπως τον ερμήνευσε με απόλυτα ομόφωνο τρόπο η ευρεία Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Το Υπουργείο πρέπει να εφαρμόσει το νόμο. Οι  Επιθεωρητές που πήγαν την 1η Σεπτεμβρίου να δουν αν αποχωρεί το «Γαία» διαπίστωσαν μετακόμιση, έδωσαν μια διορία στη μετακόμιση, μετακομίζει το «Γαία» στο «Ιατρικό Κέντρο», σε παραπλήσιο κτίριο, η διαμόρφωση του κτιρίου του καινούργιου θέλει κάποιες μέρες. Εμείς θα ξαναπάμε ως Υπουργείο Υγείας σε λίγες μέρες να δούμε αν ολοκληρώνεται η μετακόμιση.

Ενημέρωσα την Επιτροπή Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην εισαγωγή μου εχθές ότι αυτό το θέμα πάει καλά, δεν έμεινε ο κόσμος στο δρόμο τελικά και ότι το «Ερρίκος Ντυνάν» θα το προσέξουμε με τον ΕΟΠΥΥ, με τις προγραμματικές συμφωνίες δηλαδή. Και ενώ διαρκούσε η συνεδρίαση χθες, ο Αντιπρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» και εκπρόσωπός μου στο Διοικητικό Συμβούλιο, μου διεμήνυσε ότι υπάρχει πρόθεση ότι κατετέθησαν ασφαλιστικά μέτρα από το «Γαία» για να καθυστερήσει η μετακόμισή του 75 μέρες.

Αυτό δεν είναι προθεσμία για μετακόμιση,  αυτό είναι ροκάνισμα του χρόνου. Και αυτά είναι νομικά παιχνίδια ανεπίτρεπτα. Είπα ότι αυτό  που είπαν οι Επιθεωρητές του Υπουργείου Υγείας την 1η Σεπτεμβρίου, ισχύει. Πρέπει να ολοκληρωθεί η  μετακόμιση στον εύλογο χρόνο κάποιων ημερών, όταν θα ξαναπάμε σε λίγες μέρες πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, ή να ολοκληρώνεται η μετακόμιση. Με ανθρώπινους όρους μιλάμε, καταλαβαίνουμε.

Απλώς δεν καταλαβαίνουμε τις παραπειστικές πρακτικές. Και αν αυτό δεν ολοκληρωθεί, ή αν γίνουν δικαστήρια και τα χάσουμε, όχι εμείς, το Υπουργείο δηλαδή, δοθούν προθεσμίες μετακομίσεως τόσων ημερών, εμείς θα άρουμε τη βεβαίωση της καλής λειτουργίας του «Ερρίκος Ντυνάν». Γιατί παιχνίδια εδώ δε μπορούν να υπάρξουν.

Πληροφορούμαι ότι μετά τις δηλώσεις μου στη Βουλή υπάρχει ένα πνεύμα να εφαρμοστεί ο νόμος και γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι δε θα έχουμε περιπέτειες. Έτσι πληροφορούμαι.

Σας ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *