Νέα από Αρκαδία. Προστασία μνημείων

ARKADIAΤο ζήτημα της φύλαξης και προστασίας των ελάχιστων ιστορικών δημόσιων κτιρίων, μνημείων και χώρων, όπως του αγάλματος του Κολοκοτρώνη, του μνημείου των Αρχιερέων και Προκρίτων, του Μαλλιαροπουλείου θεάτρου, του δικαστηρίου, του παλιού δημαρχείου κλπ, από φαινόμενα βανδαλισμού, αισθητικής και λειτουργικής απαξίωσης, παρουσιαζόταν συχνά με διαφορετική κάθε φορά συχνότητα και ένταση. Επανέρχεται σήμερα, με μεγαλύτερη ένταση, καθώς βαίνουμε προς ολοκλήρωση των αναπλάσεων του ιστορικού κέντρου και της πλατείας Αρεως, με πρόταση αππο κάποιους κατασκευής περίφραξης και τοποθέτησης ισχυρών κιγκλιδωμάτων, όπου αυτό είναι εφικτό. Μια πρόταση που κινείται σε λάθος κατεύθυνση αφού οι περιφράξεις αλλοιώνουν τη μορφή των μνημείων και, πολύ περισσότερο, προσβάλλουν τον ίδιο το χαρακτήρα και την υπόστασή τους. Τα ιστορικά δημόσια κτίρια δεν είναι μουσειακά αντικείμενα για να κλειστούν σε βιτρίνα. Είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένα με τον αστικό χώρο, με την καθημερινή ζωή και λειτουργία της πόλης. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποκλειστούν και να αποκοπούν από αυτήν.

Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να μεριμνά ώστε αυτά τα μνημεία να συντηρούνται, να αποκαθίστανται και να παραδίδονται στην πόλη προκειμένου να φιλοξενήσουν εκείνες τις λειτουργίες και τις δραστηριότητες που τα αναδεικνύουν ως ζώντα στοιχεία στο αστικό τοπίο.

 

Τη λύση νομίζουμε ότι δίνει με απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με το «πράσινο φως» που άναψε για την τοποθέτηση, από τους δήμους, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, καμερών προκειμένου να προστατευτούν από βανδαλισμούς μνημεία που είναι τοποθετημένα σε δημόσιους χώρους. Σύμφωνα με την Αρχή, τα Μνημεία αποτελούν αγαθά που χρήζουν ειδικής προστασίας λόγω της ιστορικής και καλλιτεχνικής τους σημασίας και συνακόλουθα «η ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς» καθιστούν επιτρεπτή τη χρήση συστήματος βιντεοσκόπησης. Ως μόνος δε περιορισμός τίθεται η τοποθέτησή της να είναι «σε τέτοιο σημείο ώστε να εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στα υπό προστασία μνημεία».

 

Παράλληλα και παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία οι αστυνομικές αρχές καλούνται να αντεπεξέλθουν σε ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις, υπό δύσκολες συνθήκες και με περιορισμένα μέσα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό με τη σύμπτυξη δυνάμεων και τη συνεργασία, τόσο σε κρατικό, όσο και σε ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο. Η συνεργασία πολιτών με την αστυνομία και την αυτοδιοίκηση μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Ίδωμεν.

 

 

 

 

 

 

 

Καταναλωτικές συνήθειες

 

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας “Καταναλωτικές συνήθειες και συμπεριφορά των κατοίκων της Τρίπολης την περίοδο της κρίσης” που εκπονήθηκε από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην “Οικονομική Ανάλυση” του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (καθηγητής Π. Λιαρκόβας) σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Τρίπολης θα γίνει τη Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 18:30 στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη.

 

Πυρόπληκτα δάνεια

 

Αντί άλλου κειμένου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κώστας Ζαχαριάς, Αθανάσιος Πετράκος, Έφη Γεωργοπούλου, Βασίλειος Χατζηλάμπρου, Κανελλοπούλου Μαρία, και Αποστόλου Ευάγγελος κατέθεσαν ως αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών την κοινή επιστολή των Πρόεδρων των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών Αρκαδίας, Αχαΐας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας και ζητούν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ουσιαστικά και ολοκληρωμένα μέτρα ρύθμισης των πυρόπληκτων δανείων.

 

Θέατρο δασκάλων

 

Η θεατρική ομάδα του συλλόγου των δασκάλων της Αρκαδίας, παρουσιάζει το έργο «Μια τρελή θεότρελη… πενηντάρα» σε διασκευή της ομώνυμης ταινίας, με την αείμνηστη Ρένα Βλαχοπούλου. Οι παραστάσεις, στο Πνευματικό Κέντρο, ξεκινούν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013 και θα διαρκέσουν ως την Παρασκευή 21η Ιουνίου, με ώρα έναρξης την 9η βραδινή. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Η παραλαβή καρτών εισόδου, θα γίνεται καθημερινά 6-9 μ.μ. στο χώρο του θεάτρου. Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των 13 ετών. Τις ημέρες των παραστάσεων οι κάρτες εισόδου θα ισχύουν ως τις 8:45 μ.μ αυστηρά.

 

Βραβεία για ανακύκλωση

 

Για τις επιδόσεις στα προγράμματα ανακύκλωσης οικιακών αποβλήτων θα βραβευθεί ο Δήμος Καλαμάτας και άλλοι Δήμοι της χώρας. Η τελετή της βράβευσης θα γίνει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αθήνα, στις 4 Ιουνίου.

 

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

 

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ανακοίνωσή της που απευθύνεται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, θεωρεί ότι η καθυστέρηση διορισμού του Αναπληρωτή Καθηγητή Κωνσταντίνου Μασσέλου είναι διοικητικά απαράδεκτη καθώς δημιουργεί προβλήματα στη ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος γι αυτό και την καλεί να δώσει άμεσα λύση. Στη ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται : «Η διαδικασία αξιολόγησης και εξέλιξης του Αντικαταστάτη Πρύτανη Αναπληρωτή Καθηγητή Κωνσταντίνου Μασσέλου στη βαθμίδα του Καθηγητή ολοκληρώθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2013 με ομόφωνη απόφαση της επιτροπής εξέλιξης. Από τότε και για τυπικούς και μόνο λόγους καθυστερεί ο διορισμός του στη βαθμίδα του Καθηγητή. Οι τυπικοί λόγοι έγκεινται στο γεγονός ότι από τις αρχές Απριλίου έχει παγώσει η δημοσίευση των πράξεων ανάθεσης αρμοδιοτήτων των Αναπληρωτών Πρυτάνεων κάποιων Πανεπιστημίων από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης μεταξύ των οποίων και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Εξαιτίας αυτού, δεν είναι δυνατή η έκδοση της απαιτούμενης πρυτανικής πράξης διορισμού του Αναπληρωτή Καθηγητή Κωνσταντίνου Μασσέλου δεδομένου ότι ο ίδιος, για λόγους ηθικής τάξης, δεν επιθυμεί να την υπογράψει ως εν ενεργεία Πρύτανης και από την άλλη μεριά, λόγω της παραπάνω καθυστέρησης, δεν υπάρχει αναπληρωτής του προκειμένου να την υπογράψει αντ’ αυτού».

 

Χαμογελάτε

 

Τα γραπτά εμπνέουν. Ιδίως το γραπτό υποψήφιου των πανελλαδικών εξετάσεων που αντί για κόλα μαθηματικών παρέδωσε κόλλα καλλιτεχνική , με ποίημα, το οποίο μελοποίησε παρέα μουσικών και τώρα κάνει το γύρο του διαδικτύου. Ιδού τι έγραψε ο νεαρός Θεσσαλονικιός:

 

«Την καρδιά μου την κατέστρεψες, την έκανες οκτάγωνο και μοιάζει πλέον ο έρωτας με ρίζα στο τετράγωνο.

 

Θα κάνω τον αγράμματο για να ‘ρθεις να με ψάξεις, να κάνουμε ιδιαίτερα σωστά να με διδάξεις. Αγαπητέ μου εξεταστή, σαν το γραπτό διορθώσεις, θέλω να μην τσιγκουνευτείς κανα βαθμό να δώσεις.

 

Γυναίκα ίσον προβλήματα, προβλήματα ίσον ασκήσεις και αυτά δια δύο τα ‘βαλα και βγήκαν συναρτήσεις.

Πολύπλοκα τα κλάσματα, τα θεωρώ απάτη, με σένα θα κάνω χιαστί μονάχα στο κρεβάτι.

 

Με αυτά που φέτος βάλανε στην ίδια τάξη μένω και που θα τα κάνω εφαρμογή ακόμα περιμένω.

 

Γεωμετρία με έκανες να μάθω ομορφιά μου, μόνο που αντί για τρίγωνα εγώ έχω την καρδιά μου.

 

Τον κύκλο μου ζητήσανε να σχηματίσω σπίτι και φώναξα το γέρο μου που έχει διαβήτη».

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Προστασία μνημείων”

  1. Ναι ,αυτη ειναι η λυση !
    Να βαλουμε απο μια καμερα σε ενα μνημειο για να βλεπουμε ποιος το βανδαλιζει !
    Και μετα να μην εχουμε δικαιωμα να τον συλλαβουμε λογω προσωπικων δεδομενων …

    ” … και υποχρεωση της πολιτειας ειναι να τα προστατευει μπλα μπλα μπλα … ”

    Ουτε που ξερετε τι σας γινεται !!!

    Υποχρεωση μιας πολιτειας που σεβεται τον εαυτο της δεν ειναι να υψωσει σιδηροφρακτα τειχη και να δωσει εντολη σε οργανα της ταξης να φυλαττουν τα μνημεια και τους αλλους χωρους !
    Υποχρεωση της ειναι να δωσει στο λαο αυτο τη μορφωση που απαιτειται και την Παιδεια που ,υποτιθεται ,ειναι κληρονομια των αρχαιων και πιο συγχρονων προγονων μας .
    Δυστυχως βλεποντας την κατασταση που επικραττει στη χωρα και παρ’ ολο που η “κριση” ταχα θα μας εκανε πιο ευαισθητους σε πολλα πραγματα ,το ιδιο χαλι και με την ιδια νοοτροπια αντιμετωπιζουμε τα πραγματα .Και ,ακομα χειροτερα εφευρισκουμε ακομα πιο αθλιους τροπους να αντιμετωπισουμε τα προβληματα που προκυπτουν !!!

    Κανεις δε λεει οχι σε ενα προβολεα ή μια καμερα( αν και με τις καμερες εχουμε θεμα – δεν θελουμε να μας βλεπουν αχτενιστους και neglige…) ,αλλα μαθε το ευλογημενο το παιδι γιατι στεκεται εκει ο Κολοκοτρωνης ,ποτε χτιστηκε το ταδε κτηριο ή γιατι εχεις αφησει τη φιλαρμονικη σε αυτο το χαλι !;!
    Εσυ ,η Πολιτεια ,που ταχα ενδιαφερεσαι !;!;!

    Αν συνεχισουμε το ιδιο βιολι ,σ’αυτη τη χωρα ,δεν υπαρχει περιπτωση να αλλαξει τιποτα !!!
    Στην κοσμαρα μας ,οπως παντα ,θα συνεχισουμε να βολοδερνουμε μεταξυ ηρωισμου και αφανισμου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *