Νέα από Αρκαδία. Η πρόληψη είναι η καλύτερη άμυνα

ARKADIAΣτην πολιτική, όπως συμβαίνει σε όλες τις εκδηλώσεις της δημόσιας ζωής, τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Υπό αυτή την έννοια, μικρή σημασία έχει η προ ημερών συγκλιθείσα σύσκεψη με θέμα το συντονισμό των δράσεων των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των Δασικών Πυρκαγιών, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, παρουσία του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, του Περιφερειάρχη, του δημάρχου Τρίπολης κλπ, υπηρεσιακών παραγόντων…. Ο απολογισμός θα γίνει στο τέλος του φθινοπώρου, τότε που θα μετρήσουμε ζημιές και απώλειες. Το κρίσιμο ήταν, είναι και παραμένει- να μην αναλώσουμε κι άλλο από το λιγοστό δασικό κεφάλαιο που διαθέτει πλέον η περιφέρειά μας. Ασχέτως προθέσεων, δηλώσεων και εξαγγελιών, η κυβέρνηση συλλαμβάνεται, για μια ακόμα φορά, αδύναμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι των πολιτών. Η πρόληψη αποδεικνύεται αγαθό ουσιώδες εν ανεπαρκεία, ο συντονισμός των κρατικών υπηρεσιών παραμένει… αόρατος, η διαχείριση των κρίσεων εξελίσσεται σε αχίλλειο πτέρνα της κυβερνητικής εξουσίας.

Και όμως η συνεργασία κρατικών μηχανισμών με τους πολίτες είναι απαραίτητη για την προστασία του πολίτη και του περιβάλλοντος, επειδή οι κρατικές δομές είναι αποτελεσματικές μόνο όταν τις στηρίζουν οι πολίτες, βελτιώνονται μόνο όταν λειτουργούν με γνώμονα την υπηρεσία που προσφέρουν στους πολίτες. Καλό παράδειγμα είναι η πυρκαγιά στο μικρό χωριό των νεανικών μας χρόνων, η εμφάνιση της οποίας σήμαινε συναγερμό για όλους τους κατοίκους και ταχεία αντίδραση της τοπικής πυροσβεστικής δύναμης με κουβάδες και τενεκέδες, ώστε γρήγορα να τίθεται η φωτιά υπό έλεγχο.

 

Η προσφορά συνεπώς εθελοντικής εργασίας –και η αποδοχή της από το κράτος βελτιώνει τις υπηρεσίες του αλλά δίνει και στον πολίτη την ικανοποίηση ότι προσφέρει. Όταν το κράτος λαμβάνει στα σοβαρά την προσφορά, όταν τη στηρίζει, τη βελτιώνει και δείχνει ότι την εκτιμά, ενθαρρύνει περισσότερη συνεργασία και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Γι αυτό και προς τα εκεί πρέπει επειγόντως να στραφεί. Διαφορετικά το να οχυρώνονται οι αρμόδιοι μετά από οδυνηρές καταστροφές πίσω από τις κακές καιρικές συνθήκες, το να ψελλίζουν δικαιολογίες και να αναζητούν κλιματολογικά προσχήματα, το να εκπλήσσονται από την ένταση των ανέμων και να αιφνιδιάζονται από τις θερμοκρασίες, λες και οι πυρκαγιές εκδηλώνονται, συνήθως, σε συνθήκες άπνοιας και… ψύχους, είναι το λιγότερο κωμικό. Και όχι πάντως σοβαρών ανθρώπων.

 

 

 

 

 

 

 

Εστία πολιτισμού

 

Πολλές εστίες πολιτισμού υπάρχουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη μας. Σε χώρους μικρούς αλλά με εκδηλώσεις και δράσεις σημαντικού βεληνεκούς, που αγγίζουν πολύπλευρα τις ευαισθησίες των συμπολιτών μας και δίνουν σε σταθερή βάση το στίγμα τους. Μεταξύ αυτών, που τελευταία έχουν έντονη δημιουργική πολιτιστική παρουσία είναι και ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων. Ένας σύλλογος που πέρα από τις εξορμήσεις στο φυσικό περιβάλλον, σε μέρη ασύλληπτης φυσικής ομορφιάς, ανά τακτά διαστήματα μας εκπλήσσει με δραστηριότητες υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Όπως η προχθεσινή με την παρουσίαση του βιβλίου «Να ζεις σε καράβι» του Γάλλου πανεπιστημιακού – καθηγητή της φιλοσοφίας Ευγένιου ντε Ζιλά. Όταν υπάρχει όραμα και κέφι από τους επί κεφαλής τους πολλά μπορούν να συμβούν.

 

Θεμέλιος λίθος

 

Το θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Ψυχιατρικού τομέα του Παναρκαδικού νοσοκομείου Τρίπολης θα θέσει ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος , σε επίσημη τελετή την ερχόμενη Τετάρτη στο χώρο κάτω από τα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου. Πρόκειται για έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, πέρασε από σαράντα κύματα, όσον αφορά το σημείο ανέγερσής του και τελικά φαίνεται πως παίρνει την οδό της πραγμάτωσής του.

 

Καθαρισμός παραλίας

 

Ο «Σύλλογος των απανταχού φίλων του Παραλίου Αστρους» με τη βοήθεια του δήμου Βόρειας Κυνουρίας- διοργανώνει εκστρατεία για τον καθαρισμό των παραλιών της κωμόπολης, την ερχόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου 2013. Προς τούτο καλεί τα μέλη του Συλλόγου και όλους όσοι ευαισθητοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή. Σαν τόπος εκκίνησης ορίστηκε το Δημοτικό Σχολείο Παραλίου Αστρους με σκοπό άλλοι να μεταβούν στον «Ατσίγγανο» και οι υπόλοιποι στο «Λιμάνι» και στη «La Luna».

 

Βουλή των Εφήβων

 

Με τρεις μαθητές εκπροσωπείται η Αρκαδία στις εργασίες της IH Συνόδου της Βουλής των Εφήβων κατά το χρονικό διάστημα 28 Ιουνίου με 1η Ιουλίου αυτού του έτους. Πρόκειται για τους: Μπουγά Ιωάννα από το Λύκειο Μεγαλόπολης, Τζιντή Ιωάννα από το 4ο Λύκειο Τρίπολης και Κωνσταντίνο Πλατανίτη από το Γενικό Λύκειο Τεγέας, που εντάσσονται στους τακτικούς έφηβους βουλευτές με αναπληρωματικούς τους: Κυριακή Βασιλείου από το Γενικό Λύκειο Αστρους, Παναγιώτη Σωτηρόπουλο από το Επαγγελματικό Λύκειο Μεγαλόπολης και Μαρίνα Δεληγιάννη από το Γενικό Λύκειο Λεβιδίου.

 

Ομάδα Tango

 

Η πρόσκληση είναι γι αυτούς που αγαπούν το χορό και ας μην είναι χορευτές, που αγαπούν το τάγκο, και το θέλουν στην πόλη μας. Προέρχεται από μια νέα ομάδα που δημιουργείται στην Τρίπολη, την ομάδα Tango Τρίπολης, και δίνει ραντεβού στο Μεγάλο Καφενείο σήμερα Παρασκευή 3 Μαίου 2013, «για να πορευτούμε, όπως αναφέρει, μέσα στο χρόνο γιορτάζοντας τον άνθρωπο και τον χορό, την αυθεντικότητα, τον ερωτισμό και την αξιοπρέπεια

 

Λογοθεραπεία

 

Την Κυριακή 2 Ιουνίου, ώρα 10.30 π.μ. στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Τρίπολης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: “Σύγχρονες Τάσεις στην Επιστήμη της Λογοθεραπείας”, με ελεύθερη είσοδο.

 

Μετά το τέλος των ομιλιών θα ακολουθήσει σεμινάριο, πρακτικό μέρος, κυρίως για φοιτητές λογοθεραπείας, με θεματική την επίλυση προβλημάτων σε παιδιά με δυσκολίες “solving problems”. Ειδικά για τους φιλολόγους θα υπάρξει επιπλέον σεμινάριο με θέμα: Διαφοροποιημένη Διδασκαλία στα Φιλολογικά Μαθήματα σε παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες.

 

Βραβείο Φωτέα

 

Η απονομή του βραβείου πολιτικού και κοινωνικού δοκιμίου στη μνήμη του πρώτου αιρετού νομάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Φωτέα θα γίνει το αύριο Σάββατο στις 8 το βράδυ στην ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μερόπη Σπυροπούλου. Θα ανακοινωθούν επίσης και οι υποτροφίες που καθιέρωσε ο αείμνηστος εφοπλιστής Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα.

 

Τάδε έφη

 

-«Να είσαι καλός απέναντί τους ανεβαίνοντας, γιατί θα τους συναντήσεις όλους κατεβαίνοντας» Τζίμι Ντουράντε

 

-«Κάθε μέρα η φύση ζωγραφίζει για μας εικόνες απίστευτης ωραιότητας… Μακάρι να είχαμε μάτια να τις δούμε…» John Ruskin

 

-Λέγε πάντα την αλήθεια. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να θυμάσαι τι είπες». Μαρκ Τουέιν

 

-«Καταπίνουμε με απληστία κάθε ψέμα που μας κολακεύει , αλλά την αλήθεια που μας φαίνεται πικρή τη ρουφάμε γουλίτσα γουλίτσα». Ντενί Ντιντερό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *