Κάνε συνδυασμούς και βελτίωσε την υγεία σου.

eatwellplateΠράσινο τσάι + Λεμόνι = πιο υγιή καρδιά

Το πράσινο τσάι έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, χάρη στις κατεχίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχει. Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι περίπου μόνο το 20% αυτών των ενώσεων μπορεί να απορροφήσει το σώμα μας. Πρόσφατα, όταν οι επιστήμονες πρόσθεσαν χυμό λεμονιού στο πράσινο τσάι, η διαθεσιμότητα προς απορρόφηση των κατεχίνων εκτινάχτηκε στα ύψη στο επιβλητικό ποσοστό του 80%.

Tip: Φτιάξε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι κρύο ή ζεστό και πρόσθεσε το χυμό ενός ολόκληρου λεμονιού (πορτοκάλι, μοσχολέμονο ή γκρέιπφρουτ). Ψάξε για εμφιαλωμένο πράσινο τσάι που να περιέχει εσπεριδοειδή δηλαδή «ασκορβικό οξύ» ή βιταμίνη C μεταξύ των συστατικών τους. Οι επιστήμονες λένε ότι η βιταμίνη C στα εσπεριδοειδή μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση των κατεχινών.

Γιαούρτι + Δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως = καλύτερη πέψη

Το πρωινό είναι ένα φυσικό ενισχυτικό της άμυνάς μας. Πλούσιο σε καλά βακτηρία, το γιαούρτι δρα ως προβιοτικό. Ενθαρρύνει την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα, κρατώντας μακριά τα επιβλαβή. Αλλά τα προβιοτικά του γιαουρτιού λειτουργούν ακόμη καλύτερα όταν συνδυαστούν με τα πρεβιοτικά που βρίσκονται στο πίτουρο σιταριού. Τα πρεβιοτικά δρουν ως τροφή για τα προβιοτικά, συμβάλλοντας στην καλύτερη ανάπτυξή τους στο έντερο, έτσι ώστε να μπορούν να θωρακίζουν το γαστρεντερικό σωλήνα, ενισχύοντάς τον αμυντικά.

Tip: Για καλύτερη εντερική λειτουργία, ψάξε για γιαούρτια πλούσια σε προβιοτικά ή η ετικέτα θα γράφει «ζωντανό» και ανάμειξε το 1 φλιτζάνι γιαουρτιού με τα ¾ του φλιτζανιού δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως.

Έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο + ντομάτες = άμυνα κατά των ασθενειών

Οι ντομάτες διαθέτουν 4 σημαντικά καροτενοειδή (α-καροτένιο, β-καροτένιο, λουτεΐνη, λυκοπένιο) και 3 ισχυρά αντιοξειδωτικά (β-καροτίνη, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C) που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μελέτες αναφέρουν ότι η κατανάλωση της ντομάτας με τη χρήση έξτρα παρθένου ελαιολάδου βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των παραπάνω προστατευτικών ουσιών. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά (καλά) και επιβραδύνει την πέψη με στόχο την καλύτερη απορρόφηση.

Tip: Ανακάτεψε λίγο ελαιόλαδο στη σαλάτα σου. Για μεγαλύτερη δόση προστατευτικών ουσιών προτίμησε μαγειρεμένες ντομάτες (με τη φλούδα).

Κανέλα + Ψωμί ολικής αλέσεως = αύξηση ενέργειας και ταχύτερο αδυνάτισμα

Η χρήση της κανέλας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σας σε υγιή επίπεδα και κατ’ επέκταση να μειώσει την απότομη πτώση της ενέργειας και το αίσθημα κόπωσης τις ώρες αιχμής σε επίπεδο πείνας. Σε μια μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition, η κανέλα βρέθηκε να επιβραδύνει το ρυθμό κένωσης του στομάχου μετά από τα γεύματα και να μειώνει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά από αυτά με στόχο τη μείωση του τσιμπολογήματος αργότερα.

Tip: Χρησιμοποίησε ψωμί ολικής άλεσης, μαργαρίνη και 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα. Προτίμησε τα ξυλάκια κανέλας γιατί διατηρούνται πιο καλά.

Σκόρδο + Κρεμμύδι = προστασία από την κορφή ως τα νύχια

Αυτά τα αρωματικά λαχανικά περιέχουν μια σειρά από θεϊκές ενώσεις, καρδιοπροστατευτικές ουσίες που βοηθούν στο να κρατήσουν τις αρτηρίες εύκαμπτες και χωρίς αθηρωματική πλάκα. Ορισμένες από αυτές τις ενώσεις έχουν ακόμη μελετηθεί για την δύναμή τους να αποτοξινώνουν το σώμα από καρκινογόνες ουσίες. Καταναλώνοντας τα μαζί δρουν συνδυαστικά αυξάνοντας την προστατευτική τους δράση.

Tip: Μαγείρεψέ τα μαζί, ως βάση για σούπες και σάλτσες ή απλά σοτάρετε τα λαχανικά σου σε ένα μείγμα από ελαιόλαδο, σκόρδο και κρεμμύδια.

 

Dede-Vasiliki_mediumΒασιλική Δέδε

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Κύπρου 1, Τρίπολη, Τηλ.: 2710232841

Email: vasodede@gmail.com

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *