Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας. Τό Κοινοτικό Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του ΥΠΕΚΑ

SAMSUNG DIGITAL CAMERA   Ξεκινά σήμερα Πέμπτη 30.05.2013 στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας το σημαντικό έργο της ενεργειακής εξοικονόμησης που είναι ενταγμένο στο κοινοτικό πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος προϋπολογισμού 776.130 €.

Σήμερα το πρωί 2 φορτηγά-αυτοκίνητα από Αυστρία, με όλο τον εξοπλισμό των ηλιοθερμικών συστημάτων έφθασαν στο χώρο του Νοσοκομείου όπου ανυψωτικό μηχάνημα-γερανός τα τοποθετεί στην οροφή του Νοσοκομείου και από την επόμενη εβδομάδα συνεργείο 15-20 ατόμων θα εργάζονται καθημερινά για την ολοκλήρωση του έργου.

Ειδικότερα στο ΚοινοSAMSUNG DIGITAL CAMERAτικό Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του ΥΠΕΚΑ είναι ενταγμένη η πρόταση της Διοίκησης του Νοσοκομείου με τίτλο «Μερική υποκατάσταση πετρελαίου με ηλιοθερμική ενέργεια, κατασκευή νέας θερμομόνωσης όπου θα εγκατασταθεί το ηλιακό πεδίο και επέκταση – αναβάθμιση του BΕMS» προϋπολογισμού 776.130 ευρώ.

 

Σύμφωνα με τις τεχνικές μελέτες, η υλοποίηση του ανωτέρω έργου θα επιφέρει μια μείωση των δαπανών για αγορά καυσίμων (πετρέλαιο) στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα σε ετήσια βάση που θα προσεγγίζει το 40%.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Τουτέστιν από τις 800.000 ευρώ που χρειάζεται τώρα για αγορά πετρελαίου (θέρμανση και ζεστά νερά χρήσης) υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 320.000 ευρώ.

 

• Συγκεκριμένα το έργο των ηλιοθερμικών περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός πεδίου ηλιακών συλλεκτών, συνολικής συλλεκτικής επιφάνειας 535 τ.μ., στις στέγες του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Το ηλιακό πεδίο θα διασυνδεθεί με ένα δίκτυο μονωμένων σωληνώσεων, το οποίο και θα μεταφέρει το παραγόμενο θερμό νερό από τους ηλιακούς συλλέκτες προς το λεβητοστάσιο του Νοσοκομείου. Εκεί θα εγκατασταθούν θερμοδοχεία αποθήκευσης νερού, εντός των οποίων θα αποθηκεύεται το παραγόμενο θερμό νερό από τα ηλιακά.SAMSUNG DIGITAL CAMERA

• Η ηλιοθερμική εγκατάσταση θα παρέχει θερμό νερό τόσο για την κεντρική θέρμανση των χώρων του Νοσοκομείου (ΘΧ) όσο και για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ)

 

Οι στόχοι που επιτυγχάνονται με την παραπάνω δράση είναι ότι το Νοσοκομείο σταματά σταδιακά να εξαρτάται ενεργειακά από το πετρέλαιο και καθίσταται μερικώς ενεργειακά αυτόνομο. Συμβάλει στη διάδοση της χρήσης ΑΠΕ, επιτυγχάνεται μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

 

Με αφορμή την σημερινή εξέλιξη ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας κ.Γεώργιος Μπέζος μας δήλωσε:

 

« Δύο χρόνια τώρα μαζί με τους συνεργάτες μου δίνουμε καθημερινά έναν μεγάλο αγώνα ώστε να ωριμάσουμε προτάσεις και να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ που μπορούμε μέσω της μοναδικής χρηματοδοτικής ευκαιρίας των κοινοτικών κονδυλίων. Και θέλω να πιστεύω ότι τα έχουμε πάει καλά. Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των ενταγμένων προτάσεων που έχουμε υποβάλλει στα διάφορα κοινοτικά προγράμματα και αναβαθμίζουν σημαντικά το νοσοκομείο μας και την ποιότητα υπηρεσιών υγείας που αυτό προσφέρει.

 

Σε 2 μήνες από σήμερα το έργο θα έχει τελειώσει. Το οικονομικό όφελος για το Νοσοκομείο θα είναι μεγάλο. Δεν επιτρέπεται στη Καλαμάτα με αυτές τις κλιματολογικές συνθήκες να πληρώνουμε τόσα χρήματα για την αγορά πετρελαίου. Σε αυτή τη φάση προχωρούμε στην μερική υποκατάσταση του και σε λίγο στην ολική με την έλευση του φυσικού αερίου. Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε. Δεν αφήνουμε ούτε μέρα να πάει χαμένη. Οι καιροί ου μενετοί»

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *