Νέα από Αρκαδία. Η μάστιγα των τροχοφόρων

ARKADIAΕπανερχόμαστε για πολλοστή φορά στη νέα μάστιγα που κάνει καθημερινά ολοένα και πιο αισθητή την εμφάνισή της στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τώρα που πεζοδρομήθηκαν. Στους ποδηλάτες και μηχανόβιους δικυκλιστές. Αυτούς που διασχίζουν οριζοντίως και καθέτως το κέντρο της πόλης χωρίς τη παραμικρή προσοχή για τους συμπολίτες τους που κινούνται στο ίδιο οδόστρωμα. Αναγνωρίζουμε όλοι ότι το ποδήλατο είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς, ιδανικό για μικρές αποστάσεις μέσα στην πόλη. Είναι υγιεινό, γιατί η μετακίνηση γίνεται ταυτόχρονα και άσκηση. Και είναι ό,τι πιο οικονομικό υπάρχει, άρα προσφέρεται να το αγοράσει κανείς σε καιρό κρίσης.

 

Όμως, χρήση του προϋποθέτει κοινή λογική. Συναίσθηση, ότι όταν βρίσκεσαι στον δρόμο οφείλεις να υπακούς σε στοιχειώδεις κανόνες. Κυρίως να γνωρίζεις ότι οι πεζόδρομοι είναι για τους πεζούς και όχι για τους τροχούς. Επίγνωση, ότι υπάρχουν και οι άλλοι, όχι μόνο το υπερτροφικό εγώ σου . Εις μάτην, όμως. Γιατί καθημερινά βλέπουμε πως συμπολίτες μας, όμορφοι, ωραίοι και περήφανοι, διασχίζουν οριζοντίως και καθέτως τις πεζοδρομημένες κεντρικές οδούς ωσάν αυτές να είναι της αποκλειστικής τους χρήσης. Χωρίς καμιά προφύλαξη και σεβασμό στον πεζό, με την ανοχή ή την αδιαφορία της αστυνομίας, δημοτικής κυρίως, η απουσία της οποίας αφήνει έδαφος ελεύθερο για παρανομίες.

 

Βέβαια όλα αυτά αντανακλούν ένα πνεύμα της εποχής. Συμπυκνώνουν στο επίπεδο του «ελάχιστου» την αντίληψή μας για το «μέγιστο». Η καταστρατήγηση του μικρού κανόνα, προαναγγέλλει την πρόθεσή μας για την καταστρατήγηση του μεγάλου κανόνα. Μέσα στην ατμόσφαιρα της γενικευμένης ανομίας, βρίσκει προφανώς και επαρκή δικαιολογία για την αδράνειά του ο λεγόμενος δημοτικός μηχανισμός.

 

Πέρα όμως από την στάση των πολιτών να τηρούν ή να μην τηρούν το νόμο, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνά για την τήρηση των κανόνων στους πεζόδρομους, ώστε να είναι πραγματικοί πεζόδρομοι και όχι κατ επίφαση. Να διασφαλίζει στον πεζό τη δυνατότητα κυκλοφορίας στην πόλη, χωρίς τα εμπόδια που θέτουν καμιά φορά σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια του τη ζωή.

 

Η ευθύνη προς τούτο, επαναλαμβάνουμε, ανήκει στην Τροχαία ή τη δημοτική αστυνομία. Και προφανώς οι επί κεφαλής των υπηρεσιών αυτών, θεωρούν δευτερεύουσας σημασίας την ενασχόληση με αυτό το «ταπεινό» ζήτημα. Όταν όμως αρχίσουμε να θρηνούμε θύματα τότε θα φταίει όπως πάντα η κακιά η ώρα. Ποτέ το άχυρο που κουβαλάμε στο κεφάλι μας, η αντικοινωνική συμπεριφορά που μας χαρακτηρίζει διαχρονικά και ανεξαρτήτως οχήματος αλλά και η αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών για την αστυνόμευση του χώρου.

 

 

 

 

 

Νέος δημιουργός

 

Είναι νέος, ωραίος και δημιουργικός συνθέτης και μουσικός παραγωγός. Ο Γιώργος Καρτσάκης, γνωστός και ως Pink Noisy, γέννημα θρέμμα της Τρίπολης, ανήκει στη γενιά του internet, εξ ου και η μουσική παραγωγή του, ποπ ηλεκτρονική, κινείται και κατακτά τη νεολαία και όχι μόνο, από όλες τις γνωστές γωνιές του διαδικτύου. Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκινά εδώ και κάμποσα χρόνια, με σταθερά ανοδική πορεία, ενώ τα μουσικά του κομμάτια εμπλουτίζουν γνωστές συλλογές, σαν το Buddha Bar. Τελική μεγάλη του επιτυχία και κατάκτηση, πριν ένα χρόνο, το κομμάτι Mestral, που γνώρισε και γνωρίζει χιλιάδες επισκέψεις στο you tube και ανάλογα ακούσματα από το ραδιόφωνο και τα καταστήματα μουσικού ενδιαφέροντος. Κάπου 4 εκατομμύρια είναι οι επισκέψεις που έχει δεχτεί μέχρι τώρα στο χώρο αυτό, γεγονός που τον καθιστά υποψήφιο για τα φετινά βραβεία του MAD, σε τρεις κατηγορίες: Dance (video clip), πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη και top 50 (κομμάτι της χρονιάς). Μπράβο του.

 

Ανεξέλεγκτη κατάσταση

 

Τα «μαρτύρια» που υφίσταται από την ανεξέλεγκτη χρήση των τραπεζοκαθισμάτων αλλά και τη μουσική που χρησιμοποιούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πλατείας Πετρινού, στην πλευρά της Μαλλιαροπούλου, περιέγραψε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο επαγγελματίας της περιοχής Παν. Θεοδωρόπουλος. Και ζήτησε τη συνδρομή του δημοτικού συμβουλίου, μιας και από πλευράς δημοτικών υπηρεσιών, στις οποίες προσέφυγε, δεν βρήκε όπως είπε την παραμικρή ανταπόκριση. Η γλαφυρή περιγραφή της κατάστασης που τον οδηγούσε από τη μια υπηρεσία στη άλλη, έφερε σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και το δήμαρχο, ο οποίος μίλησε για μια υπό κατασκευή πλατεία, που δεν έχει παραληφθεί από τον εργολάβο και για μια κανονιστική αρχή, που όταν εφαρμοστεί θα επιλύσει το πρόβλημα. Τελικά, ελήφθη η απόφαση για συνολική συζήτηση του θέματος στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

 

Καθαρισμός Λάδωνα

 

Ο Δήμος Γορτυνίας, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5η Ιουνίου) διοργανώνει, την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 και για δεύτερη χρονιά, τον ετήσιο καθαρισμό της Λίμνης του Λάδωνα με την συνεργασία της Ένωση Συλλόγων Κοντοβάζαινας, του Υδροηλεκτρικού Εργοστάσιου της ΔΕΗ και του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ. Το έργο του καθαρισμού θα γίνει με εθελοντική εργασία των κατοίκων της Γορτυνίας, των φυσιολατρών και των εθελοντικών ομάδων δράσης, ενώ ο Δήμος Γορτυνίας θα προσφέρει την τεχνική υποστήριξη για την συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων, όπως και την μεταφορά των εθελοντών. Συνάντηση συμμετεχόντων ώρα 10:00 π. μ. στο κατάστημα «Λαδωνίδα» ή «ταβερνάκι της Κανέλλας» στις όχθες της λίμνης.

 

Στο φαράγγι της Γκούρας

 

Ο Ε.Ο.Σ. Τρίπολης παρέα με τον Σ.Α.Α.Ο., προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους να περπατήσουν στο φαράγγι της Γκούρας στην περιοχή της Γορτυνίας στις 2 Ιουνίου. Πρόκειται για μια διάσχιση του φαραγγιού η οποία γίνεται μέσα στην κοίτη του ποταμού γι αυτό και είναι απαραίτητη η γνώση κολύμβησης. Αφετηρία της πορείας είναι το χωρίο Λυσσαρέα και τερματισμός το χωριό Καλλιάνι.

 

Έκθεση Τουριστικών Προορισμών

 

Ο Δήμος Γορτυνίας θα συμμετέχει επίσημα στην «4η έκθεση Ελληνικών Τουριστικών Προορισμών και Παράδοσης» που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΜΕΤΡΟ Σύνταγμα στις 3, 4 και 5 Ιουνίου 2013 με εκθέματα που αφορούν τον τουρισμό, τα παραδοσιακά προϊόντα, το πολιτισμό και τις τοπικές παραδόσεις. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση του Διαδικτυακού Ταξιδιωτικού Οδηγού του Δήμου Γορτυνίας, στην Διαδικτυακή Πύλη (portal) www.discovergortynia.gr. Προς τούτο καλούνται οι παραγωγοί τοπικών προϊόντων, οι επαγγελματίες του τουρισμού (ξενοδόχοι, εστιάτορες, έμποροι παραδοσιακών προϊόντων, κ.λ.π.), οι πολιτιστικοί φορείς και κάθε άλλος επαγγελματίας ή φορέας που έχει συναφή δραστηριότητα στην Γορτυνία, να δηλώσουν συμμετοχή και να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία προβολής της οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας της Γορτυνίας στην πρωτεύουσα.

 

Τάδε έφη

 

«Η πρόοδος είναι αδύνατη χωρίς αλλαγές, και αυτοί που δεν μπορούν να αλλάξουν απόψεις, δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτα»: George Bernard Shaw

 

«Έχουμε δυο αυτιά και ένα στόμα. Φαίνεται ότι πρέπει ν’ ακούμε διπλά από όσο μιλάμε» Ίντιρα Γκάντι

 

«Όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανένας δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του». Λέων Τολστόι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *