Ψήφισμα των Ιατρικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου προς το Δ.Σ. Περιφέρειας Πελοποννήσου

ΨΗΦΙΣΜΑ των Ιατρικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου προς το ΔΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 8-9-2011 σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα & το Προσχέδιο Ε.Ο.Π.Υ.Υ
Κ/ε Περιφαρειάρχα,
Διαμαρτυρόμαστε δημόσια και έντονα και απεργούμε στις 8-9 Σεπτ 2011, ενάντια στο παρουσιασθέν προ ημερών Σχέδιο Εθνικού Οργανισμού Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) του Υπουργείου Υγείας το οποίο αφενός γελοιοποιεί το ιατρικό επάγγελμα – λειτούργημα αφετέρου ανοίγει διαδρόμους για τη καταρράκωση του κύρους του ιατρού διότι εισάγει μια νέα προσέγγιση στο τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ασθενείς οι ιατροί και η υγεία γενικότερα.
Η προσέγγιση αυτή είναι καθαρά λογιστική, κοροϊδεύοντας ιατρούς και ασφαλισμένους, διότι δεν συνυπολογίζει θέματα ποιότητας, όπως τις διαφορετικές ανάγκες των ασθενών με βάση έστω την ηλικία και ακόμα περισσότερο με βάση τα νοσήματα από τα οποία πάσχει ο καθένας, ενώ κάνει στραβά μάτια για το κοστολόγιο που έχει η λειτουργία ενός ιδιωτικού ιατρείου με εξοπλισμό γραμματεία υποδομές κλπ. Θεωρούμε εξευτελιστική την αμοιβή με 0,5 ευρώ ανά ασφαλισμένο το μήνα χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζεται πόσες φορές αυτός ο ασφαλισμένος θα έρθει στο ιατρείο.
Το Υπουργείο Υγείας μάλλον θέλει να δείξει στη κοινή γνώμη ότι έχει εξασφαλίσει στους Έλληνες ασφαλισμένους κάποιους «ιατρούς δωρεάν» για ένα συγκεκριμένο ωράριο, στο οποίο ωράριο βέβαια μόνο μερικοί θα προλαβαίνουν και οι υπόλοιποι θα πρέπει να λύσουν το πρόβλημα τους εκτός ωραρίου ιδιωτικά και ενώ τους έχουν γίνει πολλαπλάσιες κρατήσεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
• Διεκδικούμε όλοι οι ιατροί να έχουν σύμβαση με το νέο φορέα (ΕΟΠΥΥ) και με την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση και όχι μόνο κάποιοι λίγοι και κατ’ επιλογή όπως μας έχει ανακοινωθεί.
• Διεκδικούμε ελεύθερη επιλογή ιατρού από τους ασφαλισμένους και όχι ετήσιες δεσμευτικές δηλώσεις.
• Διεκδικούμε να θεσμοθετηθεί αμοιβή της ιατρικής επίσκεψης – εξέτασης με βάση κρατική τιμολόγηση και όχι με κατά κεφαλή αποζημίωση ανεξάρτητη του αριθμού επισκέψεων.
• Διεκδικούμε να γίνει πραγματικός διαχωρισμός της Πρωτοβάθμιας Υγείας από το Νοσοκομειακό έργο και ανάστροφα.

Οι πολίτες και οι αιρετοί εκπρόσωποί τους πρέπει να αντιληφθούν ότι η πρόταση της κυβέρνησης για τον ΕΟΠΥΥ είναι απαράδεκτη και εξευτελιστική για τους ιατρούς ενώ παράλληλα βλάπτει και τους ασφαλισμένους διότι όταν περικόπτονται συνεχώς οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία, θα διογκώνεται αντίστοιχα η συμμετοχή του οικογενειακού προϋπολογισμού σ’ αυτές.

Για τους Ιατρικούς Συλλόγους

Πρόεδρος Αρκαδίας κ/ος Παπασταματάκης Γεώργιος
Πρόεδρος Μεσσηνίας κος Μιχαήλ Μιχαήλ
Πρόεδρος Κορινθίας κ/ος Παπαπαναγιώτου Παναγιώτης
Πρόεδρος Αργολίδος κ/ος παναγιωτόπουλος Κων/νος
Πρόεδρος Λακωνίας κ/α Τσιρώνη Μαρία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *