Γ. Πατούλης. Οι ελληνικές δυσκολίες και η Αναγέννηση μέσα από την Ενότητα και τη Συμπαράσταση της Ομογένειας

γ. ΠατουληςΛίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου κκ Ιερώνυμου Β’ στη Νέα Υόρκη, η οποία σηματοδότησε καινοτόμες ατραπούς στην ενότητα και τη συνεργασία των δυο Εκκλησιών, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Νέας Υόρκης, προβήκαμε σε πράξη αδελφοποίησης, μια ιστορικής σημασίας πράξη στο χώρο της Υγείας τόσο για τον Ελληνισμό της Αμερικής όσο και για την ίδια την Ελλάδα.

Η αδελφοποίηση αυτή θέτει ένα καινοτόμο λειτουργικό πλαίσιο με στόχο την ένωση των μεγάλων δυνάμεων της Ομογένειας για την ουσιαστική στήριξη των κατοίκων στις παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και τη στήριξη των νέων γιατρών της χώρας μας που οδεύουν στην Αμερική, μέσα από την καθοδήγηση και την ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας στην δικτύωση όλων των ελληνικής καταγωγής επιστημόνων . Τέτοιες πρωτοβουλίες στόχο έχουν να μας φέρουν πιο κοντά με τους ομογενείς μας, να βοηθήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και να προωθήσουν τον Ελληνισμό και τις δίκαιες θέσεις του

 

Για πρώτη φορά όλοι μαζί, με τη στήριξη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής που αποτελεί πραγματικό φάρο στη διάσωση και τη διάδοση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Ομογένεια, μετουσιώνουμε σε πράξη τη μεγάλη ιδέα της ενότητας απανταχού του Ελληνισμού. Μέσα από τη σύμπραξη αυτή ενώνουμε όλες μας τις δυνάμεις σε μια θετική ενέργεια που θα διατηρήσει την αμφίδρομη υπερατλαντική σχέση αλληλοϋποστήριξης και αγαστής συνεργασίας, διαχρονικά ελληνική.

 

Η κρίσιμη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που βιώνει σήμερα η Ελλάδα επιτάσσει την κατάθεση κάθε προσπάθειας από την πλευρά της Ομογένειας για τη διασφάλιση της συνέχειας της Υγείας, της Παιδείας, της Ορθοδοξίας.

 

Διανύουμε μια περίοδο μεγάλων, κοσμογονικών αλλαγών στην ιστορία μας. Μέσα από τη Φτώχεια, την Εξαθλίωση και την άκρατη κοινωνικοοικονομική πίεση, αλλάζει ο τρόπος ζωής, το κόστος ζωής, οι προοπτικές αλλά και η ίδια η θεώρηση της ζωής μας. Είναι σημαντικό ότι στην παρούσα οικονομική κρίση, μπορούμε να καταρτίσουμε και να ακολουθήσουμε μέσα από αυτή τη συναδέλφωση των φορέων “Υγείας και Εκκλησίας”, ένα κοινό αναπτυξιακό όραμα με διεθνή προσανατολισμό. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ομογενειακό όργανο παρέμβασης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων είτε αυτά αφορούν στην οικονομία, στην πολιτική ή οπουδήποτε αλλού. Τα επιτεύγματα της ελληνοαμερικανικής Ομογένειας μας έκαναν πάντα υπερήφανους. Γενιές ολόκληρες που δοκιμάσθηκαν σκληρά, τα κατάφεραν να ενταχθούν και να αναδειχθούν στην Αμερικανική κοινωνία, με μόνο τους εφόδιο τη φλόγα του ελληνικού πνεύματος. Αυτές οι δοκιμασίες που πέρασαν οι Έλληνες της Διασποράς αποτελούν απόδειξη των μεγάλων δυνατοτήτων που έχουμε ως έθνος, όταν εργαζόμαστε ενωμένοι και μονοιασμένοι για την κοινή πρόοδο. Ο Ελληνισμός της Αμερικής αποτελεί μια οντότητα δυναμική, αξιοσέβαστη και αξιοθαύμαστη που κρατάει την ελληνικότητα του σφριγηλή στην ψυχή, στην κουλτούρα και στο συναίσθημα, ακόμη και στη νέα γενιά της ελληνικής διασποράς που μετά βίας καταλαβαίνει ελληνικά.

 

Οι Έλληνες της Διασποράς μας απλώνουν το χέρι της βοήθειας κάθε στιγμή που έχουμε ανάγκη. Το έπραξαν στο παρελθόν, το συνεχίζουν στο παρόν και το μέλλον. Γιατί έχουν πολύ υψηλό το φρόνημα της “εθνικής ανταπόδοσης” που μπολιάζει την υπερατλαντική ομογενειακή συνείδηση και δίνει απλόχερα ετοιμοπαράδοτους τους καρπούς της.

 

Είναι το αίσθημα συγκίνησης και υπερηφάνειας του να έχεις γεννηθεί Έλλην, να έχεις γαλουχηθεί με τα ήθη και τα έθιμα εκείνα που ορίζουν τις αξίες του πανανθρώπινου ελληνορθόδοξου πολιτισμού. Η νοσταλγία για την πατρίδα που μας έδωσε τα εφόδια της περηφάνιας στο παγκόσμιο στερέωμα, αλλά και το αίσθημα της συνευθύνης για τη διάσωση της χώρας μας που κινδυνεύει από ολικό ανθρωπιστικό αφανισμό, δημιουργούν στην Ομογένεια μία αξία ζωής: την επιτακτική ηθική και κοινωνική ανάγκη να βοηθήσουν την Ελλάδα τους, την Ελλάδας μας, την πατρίδα μας.

 

Η πράξη αδελφοποίησης και η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας μας που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ετήσιας τιμητικής εκδήλωσης των βραβείων της Ομογένειας προς τον σπουδαίο γιατρό και ερευνητή αείμνηστο Γεώργιο Παπανικολάου, δρομολογεί για πρώτη φορά στην ιστορία , πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που θα αναδείξουν τον Ελληνισμό μέσα από την ιατρική διακονία, προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια της κοινής προσπάθειας της Ιατρικής Ομογένειας με τους Ιατρούς της Αθήνας, για κάθε ανασφάλιστο και άπορο ασθενή όπου και αν κατοικεί στη Χώρα μας.

 

Κύριοι στόχοι της αδελφοποίησης αποτελούν η προαγωγή της Υγείας των κατοίκων στις παραμεθόριες νησιωτικές και ορεινές περιοχές της Ελλάδας αλλά και σε ανασφάλιστους κατοίκους όλης της χώρας, η δυνατότητα των νέων συναδέλφων για εξειδίκευση και προαγωγή της περαιτέρω εκπαίδευσής τους στη Νέα Υόρκη, η εξασφάλιση φαρμακευτικών ειδών και αναλώσιμων υλικών για Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία της χώρας, η δυνατότητα Ελλήνων Γιατρών της Ομογένειας για εθελοντική συμμετοχή στα Κοινωνικά ιατρεία της χώρας , η ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση προβλημάτων Ελληνισμού με την συνεργασία και άλλων φορέων της Ομογένειας.

 

Στόχευσή μας είναι Ελλάδα και Ελληνική Ομογένεια να συγκλίνουν σε μια κοινή πορεία για τη Δημόσια Υγεία στη χώρα μας και στον Ελληνισμό μας. Είναι Αγώνας Ζωής και οφείλουμε να τον διατηρήσουμε με κάθε τρόπο. Σε κάθε μικρό ή μεγάλο νησί, οφείλουμε να κρατήσουμε τους Έλληνες ζωντανούς και υγιείς για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα όρια των συνόρων μας. Είναι Χρέος Εθνικό και θα το πράξουμε με το βοήθεια όλων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *