Καταπέλτης ο ιατροδικαστής για την άτυχη Μ. Βουλγαρίδη: «η γυναίκα …έσκασε και πέθανε»

δικη βουλγαριδηΤέσσερα χρόνια πίσω γύρισαν δικαστές και ακροατήριο, κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης της άτυχης Μαρίας Βουλγαρίδη, που έφυγε από τη ζωή όταν πήγε να γεννήσει στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Το δικαστήριο διέκοψε αργά το απόγευμα της Δευτέρας και η δίκη θα συνεχιστεί στις 19 Ιουνίου

Στην κατάθεση του, με την οποία ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία ο καθηγητής ιατροδικαστικής Μανώλης Μιχαλοδημητράκης ήταν …καταπέλτης σε ότι αφορά τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία. “Η γυναίκα ουσιαστικά έσκασε και πέθανε” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλοδημητράκης. Είναι ενδεικτικά τα όσα περιγράφει και η σχετική ιατροδικαστική έκθεση που αναφέρει ότι ” Ο θάνατος οφείλεται σε αιμορραγική καταπληξία, συνεπεία ρήξης της μήτρας. Η πλήρης ρήξη και η απότομη έξοδος του κυήματος επήλθαν πρακτικά ταυτόχρονα, με άμεσο κλινικό επακόλουθο την πτώση σε σοκ και το θάνατο της μητέρας της εντός ελαχίστων λεπτών”. Σημειώνεται ότι το άτυχο βρέφος ήταν ήδη νεκρό

Ερωτηθείς σχετικά ο καθηγητής επέρριψε τις μεγαλύτερες ευθύνες για το θάνατο της άτυχης γυναίκας στον γιατρό που είχε την ενεργή εφημερία το μοιραίο βράδυ και ο οποίο απουσίαζε επικαλούμενος πρόβλημα υγείας. “Είναι αδιαννόητο αυτό, δεν το χωράει ο νους μου για ένα γιατρό να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο”, επεσήμανε ο κ. Μιχαλοδημητράκης, ενώ καταλόγισε ευθύνες και στην ιδιώτη γυναικολόγο την παρουσία της οποία είχε ζητήσει η ίδια η Μ. Βουλγαρίδη. “Από τη στιγμή που γνώριζε , έπρεπε να ρίξει τις πόρτες του Νοσοκομείου και να μπει μέσα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής ιατροδικαστικής

Η κατάθεση της αδερφής

Νωρίτερα και η κατάθεση της αδερφής της εκλιπούσης, Κατερίνας, καθήλωσε, καθώς όπως η ίδια ανέφερε “παρακαλούσε την ιδιώτη γιατρό που παρακολουθούσε την αδερφή της, να τη δει”, με τη γιατρό ωστόσο να λέει πως δεν μπορούσε να κάνει τίποτα.

Τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν από τη μοιραία νύχτα, δεν κατάφεραν να απαλύνουν τον πόνο της οικογένειας. Οι συγγενείς θυμούνται λεπτό προς λεπτό την εφιαλτική νύχτα στο νοσοκομείο.

Η αδερφή της άτυχης Μαρίας Βουλγαρίδη αναφέρθηκε στη νύχτα εκείνη, λέγοντας ότι έβλεπε την αδερφή της, λεπτό προς λεπτό, να σβήνει και ζήτησε τη βοήθεια της ιδιώτη γιατρού, βοήθεια η οποία ωστόσο δεν ήρθε ποτέ.

 

Κατέθεσαν επίσης η μητέρα και ο σύζυγος της εκλιπούσης, που επιρρίπτουν ευθύνες τόσο στην ιδιώτη γιατρό όσο και στους γιατρούς του νοσοκομείου που απουσίαζαν εκείνη τη νύχτα.

 

Πέραν των συγγενών που περιέγραψαν τον εφιάλτη που πέρασαν, κατέθεσε και ειδικός πραγματογνώμονας, τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας ο οποίος προχώρησε σε περιγραφή σημαντικών λεπτομερειών, καίριων για την υπόθεση, λέγοντας ουσιαστικά ότι η γυναίκα γεννούσε και … κανείς δεν το είχε καταλάβει, καθώς δεν υπήρχε γιατρός να τη βοηθήσει!

 

Ένταση στη δίκη

 

Η δίκη ξεκίνησε κανονικά το πρωί της Δευτέρας και κυλούσε ομαλά, όταν μία ερώτηση του συνηγόρου της ιδιώτου γιατρού προς την αδελφή της Μαρίας Βουλγαρίδη, άναψε φωτιές.

 

Η ερώτηση προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση της μητέρας και του συζύγου του θύματος, οι οποίοι εκτόξευσαν χαρακτηρισμούς εναντίον του δικηγόρου, με αποτέλεσμα η δίκη να διακοπεί για μισή τουλάχιστον ώρα, και συνεχίστηκε σε κλίμα έντασης, ωστόσο οι φωνές και οι επιθέσεις της οικογένειας της αδικοχαμένης εγκύου, ανάγκαζαν το δικαστήριο να αποφασίζει ολιγόλεπτες διακοπές στη διαδικασία.

 

“Κόκκινο πανί” η υπερασπιστική γραμμή που ακολουθούν οι δικηγόροι

 

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου έκατσαν επτά γιατροί και δύο μαίες, για το θάνατο της 33χρονης εγκύου Μαρίας Βουλγαρίδη, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή, μαζί με το αγέννητο αγοράκι της, πριν από τέσσερα χρόνια στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

 

Η δίκη διεκόπη την περασμένη Πέμπτη, καθώς ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης είχε δικαστήριο στα Χανιά και δεν μπορούσε να παραστεί

 

Με βάση το πολυσέλιδο κλητήριο θέσπισμα, η 33χρονη νοσηλεύτρια, η οποία βρισκόταν στον 8ο μήνα κύησης, διακομίστηκε στο Βενιζέλειο μία νύχτα που η κλινική δεν είχε «ειδικευόμενο μαιευτήρα-γυναικολόγο» και όχι μόνο.

 

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με δύσπνοια και πόνους στο υπογάστριο και στον κόλπο της και δέκα ώρες μετα την εισαγωγή της, άφησε την τελευταία της πνοή.

 

Όπως αναφέρεται, εκτός από τους δύο ειδικευόμενους μαιευτήρες, από την εφημερία απουσίαζε και τρίτος γιατρός και συγκεκριμένα ένας ακτινολόγος. Η γυναίκα πέθανε αβοήθητη, υποφέροντας από φρικτούς πόνους, χωρίς να υποβληθεί εγκαίρως σε καισαρική τομή.

 

Μιας εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, η κα Ρούλια, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι η οικογένεια της Μαρίας Βουλγαρίδη περιμένει να δικαιωθεί η μνήμη της 33χρονης καθώς και να αποδοθούν ευθύνες σε εκείνους που τις έχουν

 

Η ακροαματική διαδικασία διεξήχθη σε αίθουσα της παλιάς αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου

http://www.cretalive.gr/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *