Νέα από Αρκαδία. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

ARKADIA18-150x150Αυτό το σήριαλ με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο το οποίο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και καταντά φαρσοκωμωδία, με την κυβέρνηση να το περιφέρει εδώ κι εκεί, χωρίς να το καταθέτει στην Βουλή και να αντιπαρατίθεται με όλους, ενώ τα κόμματα της συγκυβέρνησης να… κάνουν αντιπολίτευση, πρέπει να πάρει τέλος. Από τη στιγμή που θεωρείται απαραίτητη και επιβεβλημένη η θέσπιση και η εφαρμογή ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου, που θα δρα απαγορευτικά στη ρατσιστική βία και θα βάζει τέλος στην ασυλία των εγκλημάτων εις βάρος των μεταναστών, τα οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλιστα έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τότε κάτι πρέπει να γίνει. Το πια μορφή θα πάρει το νομοσχέδιο είναι θέμα συνεννόησης των πολιτικών μας. Χωρίς ακρότητες, χωρίς ακαμψία, με ρεαλισμό και σύνεση.

 

Σε περιόδους μεγάλων κρίσεων όπως η σημερινή οι έννοιες της ευελιξίας, της αναθεώρησης, των αναπροσαρμογών καθίσταται κυρίαρχες στην πολιτική, και δηλώνουν κατανόηση των συνθηκών και αίσθηση του μέτρου.

 

Αντιθέτως οι εμμονές φανερώνουν ακαμψία, πολιτική μυωπία και απώλεια αναγνώρισης του κοινωνικού περιβάλλοντος. Κλασσικό παράδειγμα αποτελεί η αλλαγή του νόμου για τα ΑΕΙ, τον περασμένο χρόνο. Εκεί είδαμε άλλοτε κυρίαρχα πρόσωπα της πολιτικής να δίνουν αγώνες άγονους, να υπερασπίζονται μετά πάθους διατάξεις και ρυθμίσεις δεύτερες, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι τους παρατηρούν μάτια οξυδερκή, που έχουν συγκρατήσει με πόση απάθεια και πόση αδιαφορία αντιμετώπισαν άλλα μείζονα προβλήματα της χώρας και των πολιτών.

 

Σε τέτοιες περιόδους σαν τη σημερινή δεν μπορεί ο καθένας να υψώνει τη Βίβλο του. Τούτη η εποχή είναι της κατανόησης, της σύνθεσης, των υποχωρήσεων. Ουδείς κατέχει την απόλυτη αλήθεια και ουδείς πλέον μπορεί να πολιτεύεται σαν άλλος αυτοκράτορας. Ο διάλογος και η σύνθεση απόψεων είναι αναγκαίος σήμερα παρά ποτέ. Είναι άλλωστε ζήτημα αυτογνωσίας, την οποία οφείλουν άπαντες να αποκτήσουν. Ελέχθη πως η κατάθεση και ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου συνιστά διεθνή υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας και στοιχειώδες μέτρο αυτοπροστασίας του δημοκρατικού κράτους δικαίου. Είναι πράγματι σωστό. Ας μην ολιγωρούμε, λοιπόν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ύμνος στον έρωτα

 

Ένας ύμνος στην αγάπη και τον έρωτα αλλά και στην ανθρώπινη θέληση είναι το βιβλίο «Άννα Σικελιανού – Ο έρωτας και το όνειρο» των: Κωνσταντίνου Γουλιάνη, καθηγητή Πνευμονολογίας και Νίκου Κυριαζή, διδάκτορα στα Οικονομικά και καθηγητή του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που παρουσιάζεται τη Δευτέρα το απόγευμα στις 8, στο Φιλοτεχνικό Όμιλο. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Εύη Μεντή, εκπαιδευτικός, τ. πρόεδρος του ΦΟΤ, Αννίτα Πρασσά, δρ Ιστορίας, αρχειονόμος, προϊσταμένη ΓΑΚ – Αρχείων νομού Μεσσηνίας, ενώ γράμματα του Αγγελου Σικελιανού θα διαβάσει ο Θοδωρής Α:ρτόπουλος, μέλος της ΘΟΤ.

 

Κεντρική σκηνή του έργου είναι το Πήλιο και πρωταγωνίστρια η Άννα Σικελιανού, που το 1919, άκουγε ακόμα στο όνομα Άννα Καμπανάρη. Είναι η κοπέλα που θα αφήσει την Αθήνα και την αστική οικογένεια που την περιβάλλει για να βρεθεί στο πρώτο ελληνικό σανατόριο που βρίσκεται στο Πήλιο, με την επανάστασή της να συνδυάζεται με το μεγάλο ειδύλλιο που θα ζήσει με τον οραματιστή γιατρό Γιώργο Καραμάνη. Αυτά βέβαια, μέχρι την σημαδιακή στιγμή που θα μπει στη ζωή της ο Αγγελος Σικελιανός, «ο άντρας που θα την ολοκληρώσει ως άνθρωπο και ως γυναίκα» αλλάζοντας τα πάντα.

 

Αρδευση από Ανάβαλο

 

Σε ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό προέβη η Περιφέρεια Πελοποννήσου με σκοπό την επιλογή αναδόχου για την εκπόνηση του έργου «Μελέτη έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από πηγές Κιβερίου (Ανάβαλος) στο δήμο Βόρειας Κυνουρίας, προεκτιμώμενης αμοιβής 1.137.008,41ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Η Συνολική αμοιβή επιμερίζεται σε επιμέρους προεκτιμώμενες αμοιβές για τα υδραυλικά έργα, τις ηλεκτρολογικές μελέτες, τις μηχανολογικές και άλλες μελέτες.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα συμβατικά τεύχη από τα γραφεία της Περιφέρειας στην οδό Οπλαρχηγού Σεχιώτη 1, με αντίτιμο 20 ευρώ. Η ημερομηνία λήξης παραλαβής των προσφορών είναι η 17 Ιουλίου τρέχοντος έτους. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μεμονωμένα άτομα ή κοινοπραξίες. Η μελέτη θα πρέπει να παραδοθεί εντός 14 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Απαιτείται εγγυητική επιστολή ύψους 22.740,17 ευρώ. Η σύμβαση θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους. Κριτήριο ανάθεσης είναι η πιο οικονομική προσφορά ενώ την επιλογή θα κάνει η καθ’ ύλην αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας, η Οικονομική.

 

Σανατόριο Βυτίνας

 

Το Σανατόριο της Ιθώμης, στη Βυτίνα , περιουσιακό στοιχείο του Νοσοκομείου Καλαμάτας και ξεχασμένο για δεκάδες χρόνια, φαίνεται πως βρίσκει τη λύση του μετά την εγκατάλειψη. Πριν από δέκα και πλέον χρόνια και μετά από άρθρο στο τοπικό τύπο του Τάσου Αποστολόπουλου, μετέπειτα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η τότε διοίκηση της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας ζήτησε από το διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας κ. Παπαδόπουλο να ξεκινήσει τη διαδικασία αναζήτησης τίτλων και άλλων στοιχείων. Ο σημερινός διοικητής του νοσοκομείου κ. Μπέζος προχώρησε σε τοπογραφική αποτύπωση του ακινήτου και του οικοπέδου και κατόρθωσε να το απαλλάξει από καταπατητές και από διάφορες διεκδικήσεις του δασαρχείου Βυτίνας σε δέκα στρέμματα, μέσα από τίτλους και άλλα έγγραφα που προσκόμισε. Το κεντρικό διώροφο κτίριο έχει εμβαδόν περίπου 1.100 τ.μ. και τα υπόλοιπα κτίσματα έχουν εμβαδόν 300 περίπου τ.μ., σε ερειπιώδη κατάσταση. Η σημερινή διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα την αξιοποίηση του Σανατορίου προκειμένου να φέρει έσοδα στο ίδρυμα.

 

Δεν έχουν αποφασίσει

 

Η Δημοτική κίνηση «Μαντινειακή Συμπολιτεία, μετά τα σχετικά δημοσιεύματα σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για διενέργεια γκάλοπ σχετικά με τη δημοφιλία συγκεκριμένων προσώπων που πιθανόν να ηγηθούν κινήσεων για το δημαρχιακό θώκο στις επόμενες δημοτικές εκλογές, ανακοινώνει δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το πρόσωπο που θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου της, και δη για την Αντωνία Γιαννούλη, όπως φερόταν στα δημοσιεύματα. Αυτό θα αποφασιστεί εν καιρώ και με διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες από τη Γενική Συνέλευση της κίνησης.

 

Διαχείριση στερεών αποβλήτων

 

Επανεξελέγη ο Λάμπρος Μπούκλης στο ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Πρόκειται για επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό Οργανισμό τα μέλη του οποίου (Καθηγητές Α.Ε.Ι./Α.Τ.Ε.Ι., στελέχη Υπουργείων και Ο.Τ.Α., μελετητές, κατασκευαστικές εταιρίες, οικολογικές οργανώσεις κ.α.) καλύπτουν όλο το πεδίο της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων. Σκοπός της εταιρείας είναι η προαγωγή της χρήσης αποδεκτών μεθόδων και συστημάτων Δ.Σ.Α. και η καλλιέργεια των σχετικών επιστημονικών μεθόδων και εφαρμογών με απώτερο στόχο τη συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία της ποιότητας του περιβάλλοντος και την προστασία και εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας

 

Τάδε έφη

-Ατύχησα και με τις δύο μου συζύγους. Η πρώτη με άφησε και η δεύτερη όχι. Πάτρικ Μάρεϊ

-Επιλέγω τους φίλους μου προσεκτικά. Οι εχθροί θα με διαλέξουν μόνοι τους. Γιασέρ Αραφάτ

-Όταν κάθεσαι με ένα ωραίο κορίτσι για δυο ώρες, σου φαίνεται σαν δυο λεπτά. Αν καθίσεις σε μια αναμμένη σόμπα για δυο λεπτά, σου φαίνεται σαν δυο ώρες Αυτό είναι η σχετικότητα. Άλμπερτ Αϊνστάιν

-Ξόδεψα το 90% των χρημάτων μου στο ποτό και στις γυναίκες. Τα υπόλοιπα τα σπατάλησα. George Best

 

-Οι Σινωπείς με καταδίκασαν να φύγω κι εγώ τους καταδίκασα να μείνουν. Διογένης ο Κυνικός

-Θάλασσα και πυρ, και γυνή τρίτον κακόν. /Μένανδρος (σημ.: ισχύει πάντα !!!)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *