Νέα από Αρκαδία. Φιλικοί για το περιβάλλον

ARKADIA18-150x150Πολλές οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από ενδιαφερόμενους για έναν μικρό λαχανόκηπο στην άκρη της πόλης. Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο για τα λίγα τετραγωνικά γης προκειμένου να καλλιεργήσουν λαχανικά και φρούτα. Κάτι η οικονομική κρίση, κάτι η ανεργία, κάτι η επαφή με τη φύση συνετέλεσαν στο να γίνουν ανάρπαστα τα γεωργικά αυτά «οικόπεδα» από επαγγελματίες και μη γεωργούς. Κοινή ωστόσο επιθυμία η παραγωγή καθαρών – απαλλαγμένων από φάρμακα – προϊόντων της μάνας γης, που έχουν καλλιεργηθεί από τα χέρια των ίδιων των επιθυμούντων, η χαρά να πιάσουν χώμα, να δουν ένα φυτό να μεγαλώνει και να καρποφορεί, να δείξουν στα παιδιά τους πώς κόβουν την ντομάτα, όλα αυτά σαν ένα μαγικό παιχνίδι το οποίο τους χαρίστηκε αναπάντεχα.

 

Πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία, η οποία έρχεται να υπενθυμίσει με σαφήνεια τα περιθώρια ανάπτυξης που μπορεί να παρουσιάσει ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας και να υπογραμμίσει τη στροφή που συντελείται προς την οικονομία της αγοράς με την ενεργό συμμετοχή, μάλιστα, σε άλλες περιπτώσεις μεγάλων τραπεζικών ομίλων, όπως της Τράπεζας Πειραιώς – ΑΤΕbank.

 

Δεν ξέρουμε αν πράγματι όσοι ασχολούνται με τη γη, έστω και ερασιτεχνικά, συνειδητοποιούν ποτέ πόσο αναγκαίο είναι το φυσικό περιβάλλον για την επιβίωσή μας. Αν όλοι μας, γενικά, συνειδητοποιούμε ότι οι αλλαγές του κλίματος που παρατηρούνται συν τω χρόνω αφορούν την ίδια την ύπαρξή μας και των παιδιών μας. Ότι ο κίνδυνος είναι εγγύς και αφορά όλους μας και όχι κάποιους μακρινούς απογόνους μας.

 

Όμως, το πόσο καλά περνάμε στη φύση, το ξέρουμε. Και παρόλα αυτά αδιαφορούμε για αυτήν, χωρίς να τη φροντίζουμε όσο πρέπει. Εξ ου και όλες μας οι ενέργειες δείχνουν αδιαφορία ή ακόμα και καταστροφική διάθεση για οτιδήποτε θυμίζει φυσικό περιβάλλον. Με περισσή ευκολία και χωρίς αιδώ πετάμε τα σκουπίδια μας στο δάσος, χτίζουμε οπουδήποτε όσο το δυνατόν πιο μεγάλα σπίτια, εξαντλώντας και συχνά υπερβαίνοντας τα όρια της νομοθεσίας, χωρίς να αφήνουμε ούτε σπιθαμή γης ακάλυπτη, σκεπάζοντας με μπετόν κάθε ελεύθερο χώρο.

 

Προφανώς δεν συνειδητοποιούμε ότι είναι και οι δικές μας ενέργειες που διαμορφώνουν το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Μικρά ή μεγάλα πράγματα που αν και άσχημα έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε δεδομένα και περιμένουμε κάποιος άλλος να αναλάβει δράση για να διορθωθούν.

 

 

 

 

 

 

 

Η τοπική εορτή

 

Λιτή και πολύ σωστά η εορτή των νεομαρτύρων – πολιούχων της πόλης μας. Με παρόντες τους συμπατριώτες μας μητροπολίτες Μαντινείας Αλέξανδρο, Πατρών Χρυσόστομο και Ιερισσού Θεόκλητο, ο εορτασμός υπήρξε λαμπρός και κατά το εκκλησιαστικό έθος. Αν έλειπαν και τα τραπεζώματα, σε κάπου ογδόντα άτομα και τις δυο μέρες, που επιβάρυναν τον Προφήτη Ηλία, όλα θα ήταν ακόμα καλύτερα.

 

Η διατροφή …

 

Οι πανελλήνιες εξετάσεις των μαθητών στα λύκεια «τρέχουν» με αποτέλεσμα το άγχος των μαθητών να κορυφώνεται. Υπάρχει όμως ένας σημαντικός σύμμαχος στη «μάχη» των εξετάσεων: Η σωστή διατροφή, η οποία, όπως μας συμβουλεύει η γνωστή διαιτολόγος – διατροφολόγος Βασιλική Δέδε μπορεί να βοηθήσει τον μαθητή ώστε να αποδώσει τα μέγιστα.. Για αυτό και συνιστά: Ξεκινήσετε με ένα πλήρες, ισορροπημένο πρωινό. Το μεσημεριανό φαγητό είναι το κυριότερο γεύμα της ημέρας.. Καλό είναι λοιπόν να υπάρχει μια ποικιλία στα γεύματα καθώς ανοίγει η όρεξη & εξασφαλίζεται η πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών. Το βραδινό είναι προτιμότερο να είναι πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό, καθώς οι καύσεις με το πέρας της ημέρας έχουν μειωθεί ταυτόχρονα με τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

 

…Της επιτυχίας

 

Καλή ενυδάτωση σημαίνει λιγότερη κόπωση, καλύτερη συγκέντρωση και καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Να αποφεύγονται τα υγρά που περιέχουν ζάχαρη (χυμοί, αναψυκτικά, κακάο), καθώς οδηγούν σε απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα και κατ’ επέκταση σε απότομο αίσθημα κόπωσης και μειωμένη συγκέντρωση. Να αποφεύγονται τα μεγάλα, λιπαρά και δύσπεπτα γεύματα. Ιδιαίτερη προσοχή ενδείκνυται στην καθημερινή πρόσληψη αυξημένης ποσότητας πρωτεϊνών (από κρέας). Προτιμάτε τα μη επεξεργασμένα δημητριακά σαν βάση των γευμάτων, καθώς απελευθερώνουν σταδιακά ενέργεια και περιορίζουν την κόπωση. Καλές πηγές είναι τα κουάκερ, τα μούσλι, το πολύσπορο ψωμί και τα ολικής άλεσης δημητριακά Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών οσπρίων.. Περιορίστε την κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ (fast food, κρουασάν, πατατάκια κ.α.), που προσφέρουν μόνο κενές θερμίδες. Εάν δεν είστε συνηθισμένοι σε κατανάλωση καφεΐνης, αποφύγετε τα αναψυκτικά τύπου κόλα και τονωτικά με καφεΐνη, καθώς μπορεί να απορυθμίσουν τα ωράρια του ύπνου σας.

 

Φίλοι σιδηροδρόμου

 

Ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου διοργανώνει εκδρομή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το διήμερο 25- 26 Μαΐου και στη διαδρομή Κόρινθος – Τρίπολη- Μεγαλόπολη- Καλαμάτα -Κόρινθος. Κατ αυτήν θα υπάρχει και στάση στη Μεσσήνη ενώ η τιμή της εκδρομής είναι 110 ευρώ ανά άτομο και περιλαμβάνει τις μετακινήσεις (εισιτήρια προαστιακού από Δουκίσσης Πλακεντίας ως Κόρινθο, όλο το εκδρομικό σκέλος και εισιτήρια προαστιακού από Κόρινθο ως Δουκίσσης Πλακεντίας).Οι μετακινήσεις με τον προαστιακό είναι δωρεάν (προσφορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

 

Θέατρο

 

Η Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου δασκάλων Αρκαδίας πιστή στο ετήσιο ραντεβού με τους φίλους της παρουσιάζει το έργο “Οδυσσεβάχ” της Ξένιας Καλογεροπούλου σε μουσική Διονύση Σαββόπουλου, από χθες Πέμπτη 23 Μαΐου 2013. Το έργο θα παίζεται ως τις 2 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης στις 19:00 με ελεύθερη είσοδο, ενώ κρατήσεις θέσεων θα γίνονται κάθε απόγευμα 18:00-21:00. Στη συνέχεια η θεατρική ομάδα θα παρουσιάσει το έργο “Μια τρελή τρελή 50άρα” για τους μεγάλους.

 

Λογοθεραπεία

 

Την Κυριακή 2 Ιουνίου, ώρα 10.30 π.μ. στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Τρίπολης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: “Σύγχρονες Τάσεις στην Επιστήμη της Λογοθεραπείας”, με ελεύθερη είσοδο. Μετά το τέλος των ομιλιών θα ακολουθήσει σεμινάριο, πρακτικό μέρος, κυρίως για φοιτητές λογοθεραπείας, με θεματική την επίλυση προβλημάτων σε παιδιά με δυσκολίες “solving problems”. Ειδικά για τους φιλολόγους θα υπάρξει επιπλέον σεμινάριο με θέμα: Διαφοροποιημένη Διδασκαλία στα Φιλολογικά Μαθήματα σε παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες. Το πρόγραμμα της ημερίδας θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

 

Λόγοι σοφίας

 

-Να μην ντρέπεσαι ποτέ… Δέξου αυτό που σου προσφέρει η ζωή και προσπάθησε να πίνεις από τα ποτήρια που έχεις μπροστά σου.. Πρέπει να πιεις απ’ όλα τα κρασιά: από κάποια, μονάχα μια γουλιά… από άλλα, το μπουκάλι ολόκληρο…

 

-Πως θα το καταλάβω;

 

-Από την γεύση. Μονάχα όποιος δοκίμασε κακό κρασί μπορεί να ξεχωρίσει το καλό… Paulo Coelho

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *