Συνήθειες που σου κλέβουν τον ύπνο

υπνοςΣτριφογυρνάς όλη τη νύχτα προσπαθώντας να κλείσεις μάτι, αλλά μάταια; Τι έκανες πριν πέσεις για ύπνο; Μάθε ποιες συνήθειες σου κλέβουν τον ύπνο.

Μην βλέπεις τηλεόραση και μην ασχολείσαι με υπολογιστή προ ύπνου

Το πρόβλημα είναι ότι οτιδήποτε έχει οθόνη, όπως ο υπολογιστής, τα κινητά τηλέφωνα, η τηλεόραση, ακόμη και τα e-books εκπέμπουν φως και διεγείρουν τον εγκέφαλο. Ο εμπειρικός κανόνας είναι να κλείσεις κάθε ηλεκτρονική συσκευή δύο ώρες προ ύπνου. Εναλλακτικά, μπορείς να ασχοληθείς με τις δουλειές του σπιτιού, να κουβεντιάσεις με το σύντροφο ή τους γονείς σου, να διαβάσεις ένα περιοδικό ή βιβλίο, να κάνεις ένα χαλαρωτικό μπάνιο κτλ.

Η καφεΐνη σε ξυπνά και σε αφήνει άγρυπνη

Αν κάθε απόγευμα ή ακόμη χειρότερα το βραδάκι πίνεις καφέ, μην περιμένεις να κλείσεις μάτι εύκολα, ειδικά αν δεν είσαι από τα άτομα που έχουν τον ύπνο στο τσεπάκι. Αν θέλεις οπωσδήποτε ένα ρόφημα, προτίμησε ένα λευκό τσάι μη λίγο μέλι ή κάποιο άλλο ρόφημα χωρίς καφεΐνη.

Μην ασκείσαι πριν τον ύπνο

Σίγουρα η άσκηση θα σε χαλαρώσει και σε βοηθήσει να κοιμηθείς σαν πουλάκι με μια προϋπόθεση: Να έχεις γυμναστεί τουλάχιστον 2 ώρες πριν πέσεις για ύπνο. Το πρόβλημα είναι πως το σώμα κι ο οργανισμός χρειάζονται την ώρα τους για να χαλαρώσουν. Αν εργάζεσαι, η καλύτερη ώρα για άσκηση είναι πριν ή μετά τη δουλειά αλλά ποτέ αργά το βράδυ πριν τον ύπνο. Άσε λοιπόν κατά μέρος τα βαράκια τουλάχιστον 2 ώρες πριν.

Το ποτό δεν βοηθάει

Το ποτό χαλαρώνει ή μήπως πρόκειται για έναν ακόμη μύθο; Αν θέλεις να κοιμάσαι ξεκούραστα, μάλλον θα πρέπει να κόψεις τη συνήθεια. Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας, του κέντρου ύπνου του Λονδίνου, όντως ένα-δύο ποτηράκια μας βοηθούν να κοιμηθούμε γρηγορότερα, ωστόσο, ο ύπνος δε διαρκεί αρκετά ούτε είναι ήσυχος κι αναζωογονητικός.

Το δωμάτιο δε χρειάζεται να είναι «φούρνος»

Δεν είναι μόνο το κρύο που σου «κλέβει» τον ύπνο αλλά και η υψηλή θερμοκρασία. Για ένα καλό ύπνο χρειάζεσαι δροσερό περιβάλλον, σε θερμοκρασία δωματίου γύρω στους 20 βαθμούς κελσίου, θερμοκρασία που θα βοηθήσει τον οργανισμό να ρίξει την εσωτερική του θερμοκρασία και να αποκοιμηθεί. Αντίθετα, αν έχεις φροντίσει να κυκλοφορείς με φανελάκι εντός του σπιτιού, ακόμη κι αν διανύουμε χειμώνα, δυσκολεύεις τον οργανισμό να αποσυντονίζουν τον εσωτερικό σου «θερμοστάτη».

 

Πηγή: womenonly

Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

http://www.zougla.gr/gynaika/article/sini8ies-pou-sou-klevoun-ton-ipno

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *