Νέα από Αρκαδία. Στη φθορά του χρόνου

ARKADIAΤο παρατηρούμε χρόνια τώρα, πάντα σιωπηλό, το Πετροπούλειο κτήριο στην πλατεία Πετρινού. Από τα ελάχιστα που έμειναν στην περιοχή αυτή, στέκει απόκοσμα μοναχικό. Εκπέμπει μια μελαγχολική ομορφιά και περιμένει υπομονετικά τη καταστροφή του όσο ο ιδιοκτήτης του, ο δήμος Τρίπολης, αδιαφορεί για την προστασία του, μερικά χρόνια τώρα. Με σκεπή που είναι έτοιμη να καταρρεύσει, με παραθυρόφυλλα ορθάνοιχτα που επιτρέπουν σε κρύο και βροχή, σε βοριά και νοτιά να κάνουν «κουμάντο» στο εσωτερικό του, η πορεία του, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι προδιαγεγραμμένη.

Κανείς δεν θέλει ένα ακόμη διατηρητέο που θα μείνει εσαεί ερείπιο, στην πόλη μας. Αν ήμασταν μια κοινωνία με ουσιαστικό ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική κληρονομιά, δεν θα το αφήναμε στην εγκατάλειψη αλλά οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες θα αγωνιζόμαστε ώστε να κερδίσει το ακίνητό μας την αίγλη του διατηρητέου επωφελούμενοι από τα όποια κίνητρα δίνει η Πολιτεία.

Αλλά ακόμη κι έτσι, ένα παλιό κτίσμα, τόσο όμορφο όσο το συγκεκριμένο της πλατείας Πετρινού, θα μπορούσε να βρει μια προσοδοφόρο χρήση σε συνδυασμό με την ποιότητα που θα χάριζε η ξεχωριστή αρχιτεκτονική του ατμόσφαιρα. Στο παρελθόν ο δήμος είχε αρνηθεί, με διάφορα προσχήματα, να το δώσει για αξιοποίηση και έναντι ενοικίου, στο Φιλοτεχνικό Όμιλο. Η παραχώρησή του, εν τέλει, στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, με επίσημες δηλώσεις και υπογραφές δεν φαίνεται πως έλυσε το πρόβλημα. Η αδιαφορία και η σιωπή από πλευράς Ανοιχτού Πανεπιστημίου, κυριαρχεί. Σε σημείο που μας κάνει να ανησυχούμε για το μέλλον του, αν συνεχιστεί αυτή η εγκατάλειψη.

αδιαφορία

Η πλατεία Πετρινού, πάνω στην οποία προβάλλουμε τα όνειρα μιας αναγεννημένης Τρίπολης, έχει απολέσει σχεδόν στο σύνολό της τα σπίτια που της έδιναν χαρακτήρα. Ελάχιστα έχουν απομείνει, κι εδώ πρέπει να επαινέσουμε τους νέους ενοίκους του υπό ανακατασκευή κτηρίου στη γωνία Μαλλιαροπούλου και Εθνικής Αντίστασης, που φαίνεται πως δημιουργούν ένα κόσμημα στην θέση αυτή. Αν καταστραφεί και το κτήριο του Πετροπούλειου, ο θάνατός του θα έχει έναν επιπλέον συμβολικό χαρακτήρα. Το κενό που θα προκύψει από την κατεδάφισή του θα αποχρωματίσει κι άλλο μια οικιστική περιοχή χαμηλού ύψους κτηρίων, σημαντικής αρχιτεκτονικής, με μπροστάρη το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο. Η κατάρρευσή του, πέραν των άλλων ευθυνών της τοπικής αυτοδιοίκησης, θέτει και το ζήτημα της ευθύνης για το περιβάλλον το οποίο παραδίδουμε στις επόμενες γενιές. Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Όλα για το Παναρκαδικό

Ένα από τα βασικά ενδιαφέροντα ,αν όχι το βασικότερο για τον Πρόεδρο, της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Γιώργο Ρεβελιώτη, είναι το Παναρκαδικό Νοσοκομείο. Τις μέρες αυτές, ευρισκόμενος στην πόλη μας δεν σταμάτησε τις επαφές του με τους κατ εξοχήν αρμόδιους γι αυτό, προκειμένου να επιτύχει τα καλύτερη για την εύρυθμη λειτουργία του. Μάλιστα σε υπόμνημά του, που έθεσε υπόψη του υπουργού Υγείας κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο ζητά την καταγραφή της συνολικής έκτασης του νοσοκομείου και των συνόρων του, την απομάκρυνση ων γραφείων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου ο χώρος να αξιοποιηθεί για γραφεία σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων από το επιστημονικό προσωπικό, μετά την επιδιωκόμενη συνεργασία μεταξύ γιατρών του νοσοκομείου και συναδέλφων τους της Αμερικής αλλά και την άσκηση πίεσης από τον Περιφερειάρχη προκειμένου να τελειώσουν κάποτε οι εργασίες που εκτελούνται στο χώρο του ιδρύματος . Τέλος θεωρεί παράνομη την προκήρυξη για μίσθωση του περιπτέρου από το δήμο Τρίπολης σε ένα χώρο δημόσιου χαρακτήρα.

Επιστολή διαμαρτυρίας

Το αίσθημα πικρίας και αγανάκτησης που επικρατεί στην πόλη από τη φοβερά μεροληπτική διαιτησία του διαιτητή Γιάχου στο τελικό του κυπέλλου Ελλάδος, σε βάρος του Αστέρα, εκφράζει σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Σαρρή, ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Γιάννης Σμυρνιώτης. Σε αυτήν γίνεται λόγος για «εγκληματικά» λάθη των διαιτητών που «στέρησαν από την ομάδα της Τρίπολης το δικαίωμα στο όνειρο της κατάκτησης του κυπέλλου. Αλλοίωσαν προκλητικά το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα υπέρ του Ολυμπιακού κάτι που προκάλεσε την αντίδραση όχι μόνο των φιλάθλων του Αστέρα αλλά και μεγάλου αριθμού φιλάθλων του Ολυμπιακού που αποχώρησαν από το ΟΑΚΑ πριν απ΄ την τελετή της απονομής του κυπέλλου …». Γι αυτό και ο κ. Σμυρνιώτης καλεί τον Πρόεδρο της ΕΠΟ να μην συνδέσει σε καμία περίπτωση το όνομά του με κανένα κ. Γιάχο και να αναλάβει « άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου όχι μόνο να μην ξαναδούμε τέτοιες διαιτησίες στα ελληνικά γήπεδα αλλά και να τιμωρηθούν πραγματικά και παραδειγματικά αυτοί οι “κύριοι” που αμαύρωσαν τη μεγαλύτερη γιορτή του ελληνικού ποδοσφαίρου».

 

Σύναξη Αργυροχρυσοχόων

 

Ο Δήμος Γορτυνίας και η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας διοργανώνουν και παρουσιάζουν, από 31 Μαΐου έως 6 Ιουνίου, στο κτίριο της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας, την «1η Εαρινή Σύναξη Αργυροχρυσοχόων», ένα εφταήμερο εξειδικευμένων σεμιναρίων για μαθητές και αποφοίτους σχολών Αργυροχρυσοχοΐας. Άριστοι και έμπειροι τεχνίτες, επαγγελματίες του χώρου της Αργυροχρυσοχοΐας (αλλά και συναφών επαγγελμάτων, όπως η γεμολογία) προσφέρουν απλόχερα τις γνώσεις τους με πρακτική εξάσκηση στους νέους τεχνίτες. Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης δίνει κυρίως βάρος σε παλιές και «δυσεύρετες» τεχνικές όπως η τεχνική της μήτρας από σουπιοκόκκαλο, η φιλιγκράνα, η γλυπτογραφία και η χαρακτική, περιλαμβάνει όμως και σύγχρονες τεχνικές καρφώματος, καθώς και θεωρητικά σεμινάρια γεμολογίας.

Κέντρο αποκατάστασης

Σύντομα, αναμένεται να λειτουργήσει το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Παλλάδιον (2ο χλμ. Παλαιάς Εθνικής Οδού Τρίπολης – Τεγέας) για τους ασθενείς και τους οικείους τους. Στα πλαίσια της τελικής προετοιμασίας ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η εκπαίδευση στην Ευεξία Α.Ε. (Κέντρο Αποκατάστασης στα Ν. Μουδανιά – Χαλκιδικής) 30 ατόμων, οι οποίοι θα αποτελέσουν τους πρώτους εργαζόμενους του Κέντρου Αποκατάστασης Παλλάδιον. Η εκπαίδευση αφορά όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων του Κέντρου, καθώς η διοίκησή του θεωρεί ότι η αλυσίδα ποιοτικών υπηρεσιών υγείας απαρτίζεται από ισχυρούς και ισότιμους κρίκους. Έτσι, για ένα μήνα, ιατροί, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, διοικητικό προσωπικό αλλά και οδηγοί, μάγειρες και καθαρίστριες, είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν εντατικά σε ένα εξαιρετικά σύγχρονο Κέντρο Αποκατάστασης.

 

Χαμογελάτε

– Τι έγινε; Στενοχωρημένη σε βλέπω … Ζυγίστηκες;

-Όλα χαλάνε…Άνθρωποι, κοινωνία, σχέσεις, φραπεδιέρα. Ειδικά με την φραπεδιέρα ξενέρωσα πολύ, δεν το περίμενα…

– Μπαμπά, γιατί παντρεύτηκες την μαμά;- Απορείς και συ παιδί μου ε;

Σε λίγα χρόνια, θα λέμε ότι είμαστε η γενιά που πρόλαβε τα καλοριφέρ αναμμένα…

Ήρθε η εποχή που βάζουμε τα χέρια κάτω από το λάπτοπ για να ζεσταθούν…

Όταν μου λένε πως κάποιος είναι μισός Έλληνας μισός Σουηδός, φαντάζομαι έναν να σταματάει για να περάσει ο πεζός, ενώ ταυτόχρονα τον μουντζώνει.

Η γιαγιά στον 4ο βλέπει ειδήσεις. Οι υπόλοιποι τις ακούμε.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *