ΙΣΑ. Σοβαρά προβλήματα στην φαρμακευτική αγωγή των ασθενών με Κυστική Ίνωση

ΙΣΑsmallΜία απαράδεκτη κατάσταση έχει δημιουργηθεί με τους ασθενείς που πάσχουν από κυστική ίνωση οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν μεγάλα ποσά για τα φάρμακά τους και τα διατροφικά σκευάσματα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της πάθησής τους.

Ειδικότερα ο Σύλλογος Ασθενών με Κυστική Ίνωση, ζήτησε την παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, καθώς όπως καταγγέλλει «με διάφορες αποφάσεις οι οποίες βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με το θεραπευτικό πρωτόκολλο και την ιατρική πρακτική, οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση καλούνται πλέον να καταβάλουν μεγάλα ποσά για διάφορα φάρμακά τους και διατροφικά σκευάσματα τα οποία είτε έχουν χαρακτηριστεί ΜΗΣΥΦΑ, είτε έχουν ενταχθεί στην αρνητική λίστα, είτε δεν αποζημιώνονται -για άγνωστους λόγους- από τον ΕΟΠΥΥ, παρά το γεγονός ότι βάσει νόμου οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση δικαιούνται να λαμβάνουν με μηδενική συμμετοχή τα φάρμακά τους.

Η οικονομική επιβάρυνση για την αγορά των φαρμάκων τους και η κάλυψη εξ ιδίων για όσα άλλα διατροφικά σκευάσματα, αναλώσιμα, νεφελοποιητές κλπ) την οποία επωμίζονται οι ίδιοι οι ασθενείς, καθιστά την δυνατότητα τους για εξασφάλιση της καθημερινής θεραπευτικής αγωγής που έχουν ανάγκη, εξαιρετικά αμφίβολη, ιδίως λόγω της οικονομικής κρίσης.

Οι περισσότεροι ασθενείς με Κυστική Ίνωση (ποσοστό 90% αυτών) πάσχουν εκ γενετής από βαριά παγκρεατική ανεπάρκεια και είναι αναγκασμένοι πριν από κάθε γεύμα να λαμβάνουν παγκρεατικά ένζυμα, βιταμίνες και διατροφικά σκευάσματα.

Βάσει του Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση δικαιούνται χωρίς συμμετοχή την παροχή διατροφικών σκευασμάτων και συμπλέγματος βιταμινών ABDEK.

Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα εξαιτίας του νέου τρόπου αποζημίωσης φαρμάκων και των καταλόγων αποζημιούμενων διατροφικών σκευασμάτων οι ασθενείς αναγκάζονται να καταβάλουν συμμετοχή για την αγορά των διατροφικών σκευασμάτων. Μάλιστα συγκεκριμένο πολυβιταμινούχο διατροφικό σκεύασμα που απευθύνεται αποκλειστικά στις δικές τους ανάγκες δεν αποζημιώνεται καν από τον ΕΟΠΥΥ! Το τελευταίο διάστημα, με τις νέες ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση αναγκάζονται να πληρώνουν ακόμα και για τα παγκρεατικά ένζυμα τα οποία λαμβάνουν καθημερινά και τους είναι απαραίτητα για να ζήσουν!

Επιπλέον εξαιτίας του νέου τρόπου αποζημίωσης φαρμάκων και της θετικής λίστας οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν συμμετοχή περίπου 200 ευρώ το μήνα για την αγορά ενός εισπνεόμενου αντιβιοτικού που λαμβάνουν τακτικά, ανά μήνα, τα τελευταία οχτώ χρόνια.

Πέρα από το γεγονός ότι ασθενείς επιβαρύνονται άδικα με μεγάλα ποσά για την αγορά του φαρμάκου τους, η κατάσταση αυτή «γυρίζει» όλους τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση δεκαετίες πίσω όταν δεν υπήρχαν εισπνεόμενες μορφές αντιβίωσης και αναγκάζονταν να λαμβάνουν με νεφελοποιητή τις αντιβιώσεις που προορίζονταν για ενδοφλέβια ή ενδομυϊκή χρήση με ό, τι ανεπιθύμητες ενέργειες και συνέπειες είχε αυτό στην υγεία τους.»

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης «μια ακόμα ευαίσθητη ομάδα ασθενών βλέπει το πιο σκληρό πρόσωπο της πολιτείας .Οι ασθενείς με κυστική ίνωση δικαιούνται μηδενική συμμετοχή για τα φάρμακά τους. Καλούμε το υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει το νόμο και να εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας δωρεάν περίθαλψη για όλες τις ευαίσθητες ομάδες ασθενών που μαστίζονται από την οικονομική κρίση».

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *