ΠΙΣ. Συνάντηση-Συνδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, με τους Προέδρους των Νησιωτικών και Ακριτικών Περιοχών.

ΠΙΣΤο Σάββατο 25 Μαΐου 2013 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο CROWN PLAZA, Συνάντηση-Συνδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, με τους Προέδρους των Νησιωτικών και Ακριτικών Περιοχών.

Θα συζητηθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν την λειτουργία των ιατρών και της περίθαλψης των περιοχών αυτών. Θα γίνει ενημέρωση επί των παρεμβάσεων στην Πολιτεία, για την θωράκιση του Τομέα Υγείας και Περίθαλψης της Νησιωτικής και Ακριτικής Ελλάδας, προκειμένου να βοηθήσουμε όλοι, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που αφορούν τη ζωή και την περίθαλψη των κατοίκων και να δημιουργηθεί ένα μέτωπο παρεμβάσεων, ώστε επιτέλους να δοθούν λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα, που εδώ και χρόνια ταλαιπωρούν τους ιατρούς και κατοίκους των περιοχών αυτών.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ.Μ. Βλασταράκος, μετείχε εκ νέου σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας & Κοιν.Ασφαλίσεων, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα της αναμονής, εξέτασης ατόμων με αναπηρία από τα ΚΕ.Π.Α.

Τονίσαμε ότι: Τα ΚΕ.Π.Α. πρέπει να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ για να σταματήσει η δυσλειτουργία της διαχείρισης και οργάνωσής τους. Οι αναπηρικές συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακόπτονται, όταν η καθυστέρηση οφείλεται στην Πολιτεία.

Πρέπει να διαχωριστεί η πιστοποίηση της αναπηρίας, που είναι έργο ιατρικό, από τα Ασφαλιστικά-Συνταξιοδοτικά που είναι έργο των Ταμείων.

Πρέπει να διαχωριστούν τα αιτήματα συντάξεων-αναπηρίας-πρόνοιας, από τα υπόλοιπα αιτήματα, που εξετάζονται και αυτά στα ΚΕ.Π.Α., όπως είναι πιστοποιήσεις για εφορία, δελτία στάθμευσης, μειωμένο εισιτήριο μέσων μαζικής μεταφοράς, ΔΕΗ (Κοινωνικό τιμολόγιο), μεταγραφές φοιτητών κ.λπ., προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία, αυτών που αναμένουν αναπηρική σύνταξη-επίδομα.

Να ανανεωθούν άμεσα, οι συμβάσεις των ιατρών έργου του ΕΟΠΥΥ και να ενισχυθούν τα ΚΕ.Π.Α. και από τους ιατρούς αυτούς και να γίνει πρόσληψη και νέων ιατρών σύμφωνα με τις ανάγκες, που ολοένα και αυξάνονται.

Σε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, εκφράσαμε την διαμαρτυρία για την εξόφληση των οφειλών στους ιατρούς μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011. Διευκρινίσθη από πλευράς Προέδρου κ.Παπαγεωργόπουλου και οικονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, ότι θα πληρωθούν όλες οι υφιστάμενες οφειλές μέχρι 31.12.2011.

 

Για λόγους νομικής ερμηνείας, γίνεται ο διαχωρισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες θεωρούνται ως τέτοιες, αυτές των οποίων τα παραστατικά έχουν υποβληθεί 90 ημέρες νωρίτερα (30.9.2011), από τις υφιστάμενες οφειλές, (οι οποίες και θα πληρωθούν και αυτές) εν συνεχεία, που αφορούν το διάστημα μέχρι 31.12.2011.

Η πληροφόρηση που μας εδόθη είναι, ότι έχουν επεξεργαστεί οφειλές 340,000,000 ευρώ, συνεχίζεται η επεξεργασία των υπολοίπων, καλούνται οι πάροχοι για προσκόμιση τιμολογίων κ.λπ. και θα επιταχυνθεί με κάθε τρόπο η αποπληρωμή.

Διατυπώσαμε και στο γραφείο του Πρωθυπουργού, την αγωνία του ιατρικού κόσμου, για την καθυστέρηση των οφειλομένων και είχαμε την διαβεβαίωσή για κάθε ενέργεια προς επιτάχυνση των ενεργειών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, εκφράζει για μία ακόμη φορά την έντονη διαμαρτυρία του, για την οριακή κατάσταση λειτουργίας των Νοσοκομείων, ιδιαίτερα τώρα που αρχίζει η τουριστική περίοδος και οι ανάγκες αυξάνονται, αλλά και των υπόλοιπων δημόσιων δομών παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Εκφράζει επίσης την διαμαρτυρία του, για την οριακή κατάσταση λειτουργίας της ιδιωτικής περίθαλψης, που έχει σαν αποτέλεσμα να καταδικάζονται πάρα πολλοί συνάδελφοί μας σε ανεργία και πολλά μικρά και μεσαία ιδιωτικά ιατρεία συνεχώς να κλείνουν.

Η Δημόσια Υγεία δεν προστατεύεται, ως οφείλεται, από πλευράς Πολιτείας και το αλαλούμ των ενεργειών στον τομέα αυτό, δημιουργεί σύγχυση και ανασφάλεια.

Πρέπει να κατανοήσουν, αυτοί που αποφασίζουν για τις πολιτικές υγείας, ότι περιθωριοποιημένη και νοσούσα κοινωνία, είναι δύσκολο να αναταχθεί και να προχωρήσει δημιουργικά.

Πρέπει να γίνουν αποφασιστικές κινήσεις, ώστε να καταπολεμηθεί μεν η σπατάλη και η διαφθορά, να καθαρίσουν οι γκρίζες ζώνες της υγείας, αλλά να δοθεί προσοχή στο έργο και τη λειτουργία των ιατρών και την ενίσχυση του συστήματος υγείας γενικότερα.

Τα ευχολόγια πρέπει να τελειώνουν και δράσεις πρέπει να αναληφθούν, εάν δεν θέλουμε να θρηνούμε καθημερινώς αυτοκτονίες, θανάτους και νοσούντες συμπολίτες μας, που βάζουν βόμβα, στα θεμέλια της κοινωνίας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *