Νέα από Αρκαδία. Θαλάσσιος τουρισμός και ρύπανση

Από την προηγούμενη εβδομάδα πήραμε μια γερή πρόγευση του τι θα επακολουθήσει το καλοκαίριARKADIA: οι παραλίες του Παραλίου Αστρους, του Τυρού και του Λεωνιδίου, όπως και οι ενδιάμεσες αυτών, πλημμύρισαν από κόσμο που εκμεταλλεύτηκε τις υψηλές θερμοκρασίες και απόλαυσε τα πρώτα του μπάνια στην πεντακάθαρη, όντως, θάλασσα. Πόσοι όμως θα καταφέρουν να κάνουν διακοπές το καλοκαίρι; Στην Κυνουρία το 2012 οι ακτές δέχθηκαν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό λουομένων, καθώς μεγάλο κομμάτι των συμπατριωτών μας παρέμειναν, λόγω κρίσης, «εντός των πυλών».

Όπως ήταν επόμενο, η υπερφόρτωση των Κυνουριακών ακτών προκάλεσε «ασφυξία» στους παραλιακούς δήμους, με σημαντικότερη συνέπεια τη ρύπανση των παραλιών από σκουπίδια. Και η κατάσταση αυτή προβλέπεται να διογκωθεί ακόμα περισσότερο εφέτος, γι αυτό και πρέπει σύντομα να τεθεί υπό έλεγχο. Τη χρονιά αυτή, οι δήμαρχοι επιβάλλεται να αναζητήσουν τρόπους για να αντεπεξέλθουν τις ανάγκες καθαριότητας.

 

Το Παράλιο Αστρος, με σταθερό σημαντικό αριθμό κατοίκων το χειμώνα, το καλοκαίρι αυξάνει κατακόρυφα τον πληθυσμό του, είτε με όσους είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή, είτε με ξένους παραθεριστές, συν όσους έρχονται αυθημερόν για μπάνιο τα Σαββατοκύριακα. Η αύξηση αυτή συνεπάγεται όλο και περισσότερα προβλήματα. Με πρώτο και κύριο αυτό της τήρηση της καθαριότητας. Όμως οι δήμοι δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να κάνουν προσλήψεις προσωπικού. Οι δε εποχικοί είναι πολύ περιορισμένοι. Αν σε αυτό προστεθούν και οι καλοκαιρινές άδειες, τότε, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, είναι αδύνατο να υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για την υπηρεσία καθαριότητας.

 

Είναι ανάγκη, λοιπόν, από τώρα, να αναζητηθούν λύσεις στον τομέα αυτό. Και πέρα από την εξεύρεση του κατάλληλου προσωπικού για τις ανάγκες της καθαριότητας των δυο τριών καλοκαιρινών μηνών, πρέπει να κινητοποιηθούν και οι τοπικοί σύλλογοι, καθώς, όπως σωστά επισημαίνεται, η νοοτροπία του κόσμου σε σχέση με την καθαριότητα των ακτών δείχνει τα τελευταία χρόνια να βελτιώνεται. Ο εθελοντισμός είναι σε υψηλά ποσοστά και δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτος. Πρόκειται για μια λύση προσωρινή μεν, με ικανοποιητικά, όμως, αποτελέσματα.

 

Κατά τάλλα είναι θέμα των Αρχών να ιεραρχήσουν υψηλά την προστασία του θαλάσσιου «θησαυρού» μας. Οι θάλασσές μας επείγει να χαρακτηριστούν ιδιαιτέρως ευαίσθητες περιοχές, να γίνονται θεσμοθετημένοι έλεγχοι (τα «στραβά μάτια» θα διώξουν σε βάθος χρόνου τον τουρίστα) και να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως ζώνες κυκλοφορίας, δειγματοληψία λυμάτων από τα διερχόμενα σκάφη, ρυμουλκά άμεσης ετοιμότητας κ.ά. Ισως σε ένα μακρινό μέλλον…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορική για ενήλικες

 

Ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Αρκαδίας “Η Ρούμελη” σε συνεργασία με την κ. Παρασκευή Ραυτοπούλου (Ε.ΔΙ.Π., Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) και το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καλούν τους φίλους του Συλλόγου καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο Τριπολίτη να «κυκλοφορήσουν» μαζί με ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

 

Κάθε Δευτέρα στις 5:30 το απόγευμα (και για 2 ώρες) θα γίνονται μαθήματα χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαδικτύου. Τα μαθήματα θα επαναλαμβάνονται κάθε βδομάδα την ίδια ώρα και ημέρα. Οι συναντήσεις αυτές θα γίνονται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών (τέρμα Καραϊσκάκη), στο Εργαστήριο Υπολογιστών DELL (ισόγειo, έναντι Γραμματείας) που παραχωρεί το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών. Η αρχή θα γίνει στις 20 Μαίου 2013 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

 

Πυρκαγιές

 

Στο μεγάλο θέμα των πυρκαγιών αναφέρεται ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και στα προβλήματα του θα προκύψουν ενδεχομένως τη φετινή χρονιά καθώς, εξαιτίας των πολιτικών των μνημονίων και της μειωμένης χρηματοδότησης, η Δασική Υπηρεσία που ασχολείται με το σημαντικότατο σκέλος της δασοπροστασίας, την πρόληψη, δεν έχει ουσιαστικά ρόλο και οι υποσχέσεις για ενδυνάμωση του στελεχικού δυναμικού της Δασικής Υπηρεσίας παρέμειναν στα χαρτιά ενώ το προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για τις τρέχουσες διοικητικού χαρακτήρα υποθέσεις πόσο μάλλον για να μελετήσει και να καταρτίσει αντιπυρικά σχέδια πρόληψης. Από την άλλη η Πυροσβεστική υπηρεσία παρουσιάζει τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κατηγοριών, του οποίου δεν μπορεί να καλύψει την αναγκαία υπερωριακή απασχόληση. Γι αυτό και είναι ανάγκη να στελεχωθούν τα πυροφυλάκια σε όλο τον νομό και ιδιαίτερα στο Μπλεσίβο, στην Τσεμπερού, στη Μαδάρα, στα Δολιανά, στην Επανωχρέπα, στη Βλαχοκερασιά, στα Χάνια Σκοπής κ.ά. Να καθαρισθούν οι ζώνες και οι δασικοί δρόμοι. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να προσληφθούν άμεσα οι εποχικοί δασοπυροσβέστες για να μπορέσει στοιχειωδώς η Πυροσβεστική Υπηρεσία να προγραμματίσει την δουλειά της. Να κλείσουν πραγματικά και οριστικά οι χωματερές Βλαχοκερασιάς και Μαγούλας Λεβιδίου αφού σκεπαστούν με χώμα.

 

Αιμοδοσία

 

O Δήμος Τρίπολης συμμετέχει και στηρίζει την αξιόλογη προσπάθεια του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης ο οποίος σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, διοργανώνουν από τις 20-5-2013 έως τις 25-5-2013 και κατά τις ώρες 8.30 π.μ. έως 1.30 μ.μ. και 6-8 μ.μ. την 12η εθελοντική αιμοδοσία. Γι αυτό και καλούν τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν σε αυτή τη δωρεά ζωής προς τους συνανθρώπους μας. Ο κάθε εθελοντής θα έχει την καρτέλα του στην οποία καταχωρείται η προσφορά του και αν ποτέ χρειαστεί, θα μπορεί να το έχει στη διάθεσή του καθώς και για τα άτομα του στενού του οικογενειακού περιβάλλοντος. Πληροφορίες στα γραφεία του Ε.Ο.Σ. Τρίπολης -Λαγοπάτη 43- καθημερινά από 7-9 το απόγευμα και στα τηλέφωνα 2710-232243 & 6974219674 καθώς και στο κέντρο αιμοδοσίας του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης στo τηλ. 2713-601800.

 

Φάρσα για βόμβα

 

Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα το πρωί για τοποθέτηση βόμβας στο δικαστήριο ήταν η αιτία να σταματήσει κάθε δραστηριότητα και να βγουν οι υπάλληλοι έξω από το χώρο αυτό. Τελικά αποδείχθηκε, μετά από έλεγχο της αστυνομίας, πως ήταν φάρσα και υπάλληλοι του Δικαστηρίου επανήλθαν στη δουλειά τους μετά από αρκετή ώρα.

 

Να μην προσκαλούνται

 

Επερώτηση για τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη κατατέθηκε από τον επι κεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκο Γόντικα με θέμα: Να μην ξαναπροσκληθούν οι φασίστες της χρυσής αυγής σε εκδηλώσεις της περιφέρειας. Τούτο γιατί, κατά την επερώτηση «Η ναζιστική χρυσή αυγή πρέπει να καταδικαστεί σε κάθε λαϊκή συνείδηση, να βρίσκει μονίμως απέναντί της λαϊκό τοίχο αδιαπέραστο, να απομονωθεί. Αυτό αξίζει σε μια δύναμη που εκπαιδεύεται να τρομοκρατεί, να δέρνει, να σπέρνει το φόβο στο λαό, να στοχοποιεί μετανάστες και να φυτεύει το ρατσιστικό δηλητήριο. Αυτό αξίζει σε μια δύναμη που οι πρακτικές και οι “υποσχέσεις” της, μας θυμίζουν τα αλήστου μνήμης τάγματα ασφαλείας. Οι ταγματασφαλίτες της δεκαετίας του ’40, ο Χίτλερ, οι δικτάτορες της εφτάχρονης χούντας είναι οι πολιτικοί της πρόγονοι», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της επερώτησης.

 

Χαμογελάτε

 

Ζήτησα δύναμη… Και η ζωή μου έδωσε δυσκολίες για να με κάνει δυνατό.

Ζήτησα σοφία… Και η ζωή μου έδωσε προβλήματα για να λύσω.

Ζήτησα ευημερία… Και η ζωή μου έδωσε μυαλό και υγεία για να δουλέψω.

Ζήτησα κουράγιο… Και η ζωή μου έδωσε εμπόδια για να τα ξεπεράσω.

Ζήτησα αγάπη… Και η ζωή μου έδωσε πονεμένους ανθρώπους για να τους βοηθήσω.

Ζήτησα χάρες… και η ζωή μου έδωσε ευκαιρίες.

Δεν έλαβα τίποτε από ότι ζήτησα… Όμως έλαβα όλα όσα χρειαζόμουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *