Πανελλήνιες Εξετάσεις: Η διατροφή της επιτυχίας

diatrofi_panelliniesΟι εξετάσεις πλησιάζουν με αποτέλεσμα το άγχος των μαθητών να κορυφώνεται. Υπάρχει όμως ένας σημαντικός σύμμαχος στη «μάχη» των εξετάσεων: Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Κατά την διάρκεια των εξετάσεων μια ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει τον μαθητή να αποδώσει τα μέγιστα.

• Ξεκινήσετε με ένα πλήρες, ισορροπημένο πρωινό. Πολλές μελέτες, μάλιστα, έχουν συσχετίσει τη λήψη ενός υγιεινού πρωινού με καλύτερη σχολική απόδοση, μεγαλύτερη ικανότητα εκμάθησης, μνήμης & συνδυαστικής σκέψης.

• Το μεσημεριανό φαγητό είναι το κυριότερο γεύμα της ημέρας. Είναι προτιμότερο να υπάρχει μια σταθερή ώρα για όλη την οικογένεια καθώς συμβάλλει στη χαλάρωση των παιδιών. Καλό είναι λοιπόν να υπάρχει μια ποικιλία στα γεύματα καθώς ανοίγει η όρεξη & εξασφαλίζεται η πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών.

• Το βραδινό είναι προτιμότερο να είναι πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό, καθώς οι καύσεις με το πέρας της ημέρας έχουν μειωθεί ταυτόχρονα με τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

• Καλή ενυδάτωση σημαίνει λιγότερη κόπωση, καλύτερη συγκέντρωση & καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Να αποφύγετε τα υγρά που περιέχουν ζάχαρη (χυμοί, αναψυκτικά, κακάο), καθώς οδηγούν σε απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα & κατ’ επέκταση σε απότομο αίσθημα κόπωσης & μειωμένη συγκέντρωση.

• Αποφύγετε τα μεγάλα, λιπαρά & δύσπεπτα γεύματα. Οι λιπαρές τροφές καθυστερούν στην έξοδό τους από το στομάχι και έτσι επιμηκύνουν την πέψη, μειώνουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης & προκαλούν υπνηλία.

• Ιδιαίτερη προσοχή ενδείκνυται στην καθημερινή πρόσληψη αυξημένης ποσότητας πρωτεϊνών (από κρέας), που βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών καθώς & στην αυξημένη πρόσληψη απαραίτητων λιπαρών οξέων (από ψάρια) που προάγουν την πνευματική απόδοση. Έχει βρεθεί ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης, την ικανότητα συγκέντρωσης & επεξεργασίας πληροφοριών.

• Αυξήστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά καθημερινά σε 3-4 μερίδες.

• Προτιμήστε τα μη επεξεργασμένα δημητριακά σαν βάση των γευμάτων, καθώς απελευθερώνουν σταδιακά ενέργεια και περιορίζουν την κόπωση. Καλές πηγές είναι τα κουάκερ, τα μούσλι, το πολύσπορο ψωμί και τα ολικής άλεσης δημητριακά

• Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών οσπρίων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί μια διατροφή, καθημερινά πλήρης σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες, νερό & φυτικές ίνες, που να θωρακίζουν τον οργανισμό.

• Περιορίστε την κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ (fast food, κρουασάν, πατατάκια κ.α.), που προσφέρουν μόνο κενές θερμίδες.

• Εάν δεν είστε συνηθισμένοι σε κατανάλωση καφεΐνης, αποφύγετε τα αναψυκτικά τύπου κόλα & τονωτικά με καφεΐνη, καθώς μπορεί να απορυθμίσουν τα ωράρια του ύπνου σας.

• Τα άτομα που ακολουθούν αυστηρές δίαιτες έχουν χαμηλότερη ικανότητα μνήμης & αυτό γιατί οι δίαιτες αυτές στερούν από τον εγκέφαλο βασικά θρεπτικά συστατικά, λόγω του αποκλεισμού του ψωμιού, ζυμαρικών, πατάτας, ρυζιού, φρούτου, του ελαιολάδου, της βιταμίνης Ε – απαραίτητη για την ομαλή διαδικασία της μνήμης.

• Η λήψη συμπληρωμάτων πρέπει να συστήνεται αποκλειστικά από ειδικούς(διαιτολόγος, γιατρός), όπου θα έχει αξιολογηθεί η κάλυψη των θρεπτικών αναγκών. Γενικά, τα συμπληρώματα βοηθούν στην πνευματική λειτουργία, όμως προσοχή χρειάζεται σε κάποια που περιέχουν καφεΐνη & μπορεί να υπερδιεγείρουν το νευρικό σύστημα.

 

Κλείνοντας θα πρέπει να μην αλλάξουμε δραματικά τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τις ημέρες των εξετάσεων αλλά και να μην βάλουμε τρόφιμα που είναι «ξένα» προς αυτά. Οπλιστείτε λοιπόν με δύναμη και υπομονή, ακολουθήστε τις παραπάνω διατροφικές επιλογές και καλή επιτυχία!

Dede-Vasiliki_medium

 

Βασιλική Δέδε

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Κύπρου 1, Τρίπολη, Τηλ.: 2710232841

Email: vasodede@gmail.com

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *