Χωρίς αναισθητικό

Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι διαπραγματεύεται πολιτικά με την τρόικα και ότι ψάχνει για “έξυπνες” λύσεις που θα μειώνουν το κοινωνικό κόστος των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, όπως η περιβόητη “προσωπική διαφορά” για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ούτε καν διανοήθηκε να ζητήσει πολιτική διαπραγμάτευση. Οι τροϊκανοί έφυγαν με δική τους επιλογή, αφήνοντας τελεσίγραφο δέκα ημερών. Και μόλις ο Σόιμπλε διεμήνυσε ότι δεν υφίσταται 6η δόση, ο κυβερνητικός θίασος έσπευσε να συνομολογήσει χθες την επίσπευση του ρεπερτορίου των αντικοινωνικών μέτρων. Η τρόικα δεν συνέπραξε στη θεατρική παράσταση που ετοίμαζε ο κ. Παπανδρέου, προκειμένου να εμφανιστεί στη ΔΕΘ τουλάχιστον χωρίς άμεσες αρνητικές εξαγγελίες.

Χθες ο κ. Βενιζέλος (σε ρόλο πρωθυπουργεύοντος…) στην ουσία εκφώνησε διάγγελμα πολέμου κατά της κοινωνίας. Οδηγούνται σε απόλυση χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, καταρρέουν οι συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, ξεπουλιούνται στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, ενώ στη ζούλα επιβάλλουν στα ασφαλιστικά ταμεία “κούρεμα” 5 δισ. ευρώ. Όλα τώρα, αμέσως! Χωρίς αναισθητικό!

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέσυρε το επιχείρημα ότι τα διαρθρωτικά μέτρα δεν επιβάλλονται από την τρόικα, αλλά είναι αναγκαία, ανταποκρίνονται σε… “εσωτερική, υπαρξιακή ανάγκη”, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή δεν ισχύει το άλλοθι ότι το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει αναγκαστικά οικονομική πολιτική έξω από την ιδεολογία του, όπως μας έλεγαν διάφοροι, ανάμεσά τους και ο κ. Βενιζέλος. Εφαρμόζει αυτά που απορρέουν από τη μεταλλαγμένη ιδεολογία…

Όλα όσα ανακοινώθηκαν χθες περιλαμβάνονται, είτε ως μέτρα είτε ως κατευθύνσεις, στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Είναι άλλο, όμως, να βλέπεις ένα ποτήρι με δηλητήριο κι άλλο να το πίνεις. Και τώρα, αμέσως, η κοινωνία υποβάλλεται στη “θεραπεία” με δηλητήριο. Δεν είχαν καμιά δικαιολογία οι διάφοροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο εν όψει… διευκρινίσεων! Οι διευκρινίσεις υπήρχαν. Και τώρα υλοποιούνται.

Δεν θα αυτοκτονήσει η κοινωνία. Δεν ζούμε κάποιο ελληνικό παράδοξο. Ο Σόιμπλε δεν μιλούσε ειδικά για την Ελλάδα, μιλούσε με αφορμή την Ελλάδα. Χθες στην Ιταλία εργαζόμενοι, στην Ισπανία Αγανακτισμένοι πολίτες διαδήλωσαν μαζικά κατά των μέτρων λιτότητας, που είναι πολύ πιο ανώδυνα σε σχέση με το διάγγελμα πολέμου που ακούσαμε εδώ χθες.

Ας γνωρίζει η κυβέρνηση ότι και η κοινωνία θα απαντήσει χωρίς αναισθητικό…

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=637192

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *