Νέα από Αρκαδία. Η πόλη αλλάζει, έστω και με αντιδράσεις

ARKADIA

Μια πόλη που σέβεται στοιχειωδώς τον εαυτό της δεν παύει ποτέ να εφαρμόζει ένα ευρύ πρόγραμμα απόδοσης του κέντρου της στους πεζούς παράλληλα με ένα εκτεταμένο δίκτυο δημοσίων συγκοινωνιών, ώστε σε βάθος χρόνου να προσελκύει πολλούς επισκέπτες.

Σε μια εποχή που το κέντρο της δικής μας πόλης κατέρρεε, παρουσιάστηκε ευτυχώς η μοναδική ευκαιρία για την ανασυγκρότησή του και την αντιστροφή της φθίνουσας πορείας, μέσω της υλοποίησης ενός προγράμματος ανάπλασης με την πεζοδρόμηση των δυο βασικών οδικών αξόνων και των καθέτων αυτών. Και παρά τις αντιδράσεις που παρουσιάστηκαν από επαγγελματίες κυρίως της περιοχής, σήμερα, σχεδόν όλοι έχουν αποδεχθεί ότι η λύση που δίνεται στο πρόβλημα των μετακινήσεων και της ποιότητας ζωής στην πόλη μας είναι η πρέπουσα καθώς η απομάκρυνση του ΙΧ από το κέντρο το καθιστά πιο ελκυστικό και προσοδοφόρο για όλους. Το ζήσαμε σε όλο του το μεγαλείο τις μέρες αυτές του Πάσχα, τότε που, βοηθούντος και του καιρού, όλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους σε μια απολαυστική πεζοπορία.

Βέβαια δεν παύουν να υπάρχουν ακόμα και σήμερα αντιρρησίες που είναι έτοιμοι να αναιρέσουν τους εαυτούς τους και να συγκρουστούν με τη λογική, φοβούμενοι καθετί καινοτόμο. Είναι αυτοί που έχουν μάθει να μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν και να ηδονίζονται βλέποντας ή ονειρευόμενοι δρόμους που μεγιστοποιούν τις ταχύτητες των αυτοκινήτων με κύριο δείκτη απόδοσης τον αριθμό των αυτοκινήτων και όχι των επιβατών που διέρχονται από μια οδό, αδιαφορώντας το τι είδους πόλη δημιουργούμε. Πάντα έβρισκαν και θα βρίσκουν δικαιολογίες ή προσχήματα για να μη γίνουν αλλαγές. Θυμίζουμε το μεγάλωμα των πεζοδρομίων στην οδό Καλαμών και την ελαχιστοποίηση του οδοστρώματος για να μην σταματούν καθόλου και να κινούνται πιο γρήγορα τα οχήματα , ή τις ανάλογες αντιδράσεις για τις αντίστοιχες εργασίες επί της 28ης Οκτωβρίου, όπου οι κινδυνολογίες υπερέβησαν τα εσκαμμένα.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλα αυτά σύντομα θα αποτελούν παρελθόν και πως όλοι θα γίνουμε τελικά υπέρμαχοι των αλλαγών, ενώ όπου χρειαστεί θα υπάρξουν ανάλογες παρεμβάσεις βελτίωσης της κατάστασης, μέσω της κυκλοφοριακής μελέτης.

Πάντως, στους λίγους αυτούς που θα επιμένουν να αντιδρούν και θα ήθελαν να συνεχίσουν πάνω στις παλιές ρότες, θα απαντούσαμε με τη ρήση του Αϊνστάιν: «Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα χρησιμοποιώντας τον ίδιο τρόπο σκέψης που χρησιμοποιήσαμε όταν τα δημιουργήσαμε». Η πόλη μας μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη για να τη χαιρόμαστε όλοι μας, κάτοικοι, εργαζόμενοι, επισκέπτες.

Την τιμούμε

Γιορτή της μητέρας η περασμένη Κυριακή και όλοι κληθήκαμε να τιμήσουμε την πιο γλυκιά ύπαρξη , την πιο τρυφερή, την πιο φωτεινή, σαν τις ημέρες της άνοιξης, αυτή που έχει ακούσει τα λιγότερα ευχαριστώ και τα λιγότερα μπράβο , που πάντα χαμογελά και πάντα συγχωρεί. Αυτή που για τον καθένα μας είναι μία και μοναδική: τη ΜΑΝΑ μας. Το παρακάτω τετράστιχο της ποιήτριας Γεωργίας Παπαβασιλείου, ας είναι ελάχιστος φόρος τιμής στην υπέρτατη αυτή αξία της ζωής μας:

Μάνα: γένους θηλυκού, μήτρα ζωής, πυρετός του είναι μας.

Μάνα: ήλιο αυγινός, μοσχοβολιά αγριολούλουδου, αγκαλιά τ’ απέραντου.

Μάνα: φυλαχτό η ευχή σου, καντήλι ξωκκλησιάς.

Γεννηθήτω το θέλημά σου.

Για προσκύνημα

Στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, την Πάτρα, μεταφέρθηκαν για προσκύνημα το Σάββατο 11 Μαΐου τα οστά των Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου, πολιούχων της Τρίπολης, μετά από αίτημα του εκεί Μητροπολίτη, Αρκάδα την καταγωγή, κ. Χρυσοστόμου. Θα παραμείνουν ως τις 13 Μαίου και συνοδεύονταν από τον Μητροπολίτη Μαντινείας κ. Αλέξανδρο και μοναχούς της Μονής Βαρσών.

Για τους Νεομάρτυρες

Σήμερα Δευτέρα, 13 Μαίου 2013, στις 7.30 το απόγευμα, θα γίνει η παρουσίαση του το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, του βιβλίου, του Γιώργου Ζαχαρόπουλου, που εξέδωσε η Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου Νεστάνης, με τίτλο: « Αίνος και Δοξολογία των Νεομαρτύρων της Αρκαδίας».

Την παρουσίαση θα κάνουν οι: Μαρία Μαντουβάλου, ομότιμος Καθηγήτρια τοῦ Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπος Μπαμπούνης, αναπλ. καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπ. Αθηνών, Γεώργιος Νικολάου, επίκ. . καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπ. Ιωαννίνων και ὁ Γεώργιος Ζαχαρόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ὁ κ. Ἠλίας Χαλκιάς, Φιλόλογος.

Βιοντήζελ από τηγανέλαια

Στην παραγωγή βιοντίζελ από τηγανέλαια, προχωρά ο δήμος Τρίπολης, με την προμήθεια εξοπλισμού που θα μετατρέπει τα τηγανέλαια σε καύσιμα, ενώ ενθαρρύνει τους αγρότες της περιοχής στην καλλιέργεια ενεργειακών φυτών. Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Κατσαφάνας στο ΑΜΠΕ, η κατανάλωση πετρελαίου των οχημάτων του δήμου φτάνει τα 65.000 λίτρα ετησίως, κάτι που μπορεί να καλυφθεί από το βιοντίζελ, καθώς τα καταστήματα της περιοχής έχουν τη δυνατότητα παραγωγής περίπου 70.000 λίτρων από τηγανέλαια ετησίως. Στην πρωτοβουλία μπορούν να συμμετάσχουν αποτελεσματικά και οι μαθητές των σχολείων. Το συνολικό κόστος της επένδυσης, για τον εξοπλισμό και την παραγωγή 70.000 λίτρων καυσίμου στο δήμο, που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του, είναι για το πρώτο έτος 0,375 ευρώ ανά λίτρο και για τα επόμενα χρόνια το κόστος παραγωγής είναι μόλις 0,15 ευρώ ανά λίτρο.

Λιμάνι Π. Αστρους

Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου η ανάθεση του έργου αναβάθμισης του λιμανιού του Παραλίου Αστρους, στην εταιρεία Αρχιμήδης, η οποία έδωσε έκπτωση 12,11% σε ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 5.300.000,00. Έτσι η τελική τιμή κατασκευής του ανέρχεται στο ποσό των 3.236.917,00 ευρώ. Πλέον όλα είναι ώριμα για να αρχίσουν οι εργασίες στο χώρο αυτό.

Χαμογελάτε

Ο γάμος είναι απαρχή παρακμής για τον άνδρα και αφετηρία ζωής για τη γυναίκα. Πλάτων

Όταν η Ευρώπη ανοίγει το στόμα της, είναι για να χασμουρηθεί. Φρανσουά Μιττεράν

Πώς να είναι μα γυναίκα ευτυχισμένη ,όταν ο άντρας επιμένει να της φέρεται σαν να ήταν ένας απόλυτα φυσιολογικός άνθρωπος; Όσκαρ Ουάιλντ

Το ψέμα τρώγεται καλομαγειρεμένο, η αλήθεια ωμή. Ι.Ευαγγέλου

Ο άντρας κλέβει το πρώτο φιλί, ικετεύει για το δεύτερο, απαιτεί το τρίτο, παίρνει το τέταρτο, δέχεται το πέμπτο και ανέχεται όλα τα υπόλοιπα. Έλεν Ρόουλαντ

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *