Κανένας δεν θέλει να μπει στο ευρώ, πλην Λετονίας

PROSOPAΕντάξει, το να επιλέγουν να μην υιοθετήσουν ως νόμισμά τους το ευρώ η Βρετανία ή η Σουηδία και η Δανία, το καταλαβαίνει και το χωνεύει κάποιος. Το να μη θέλουν όμως να μπουν στην Ευρωζώνη «μπατίρηδες» του αλήστου μνήμης «υπαρκτού σοσιαλισμού», χώρες δηλαδή όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία ή ακόμη και η Ρουμανία και η Βουλγαρία, αυτό συνιστά σίγουρα διασυρμό του ευρώ!

 

Αποδεικνύει επίσης εμπράκτως πόσο αντιπαθής έχει γίνει στα μάτια όχι μόνο των λαών της Ευρώπης, αλλά και των κυβερνήσεών τους ο πυρήνας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και κυρίως μετά τα δεινά και τον όλεθρο που σκόρπισε στις χώρες της Ευρωζώνης η «διάσωσή» τους, με τους βαρύτατους όρους υποτέλειας που τους επέβαλε η Γερμανία μέσω της ΕΕ και της ΕΚΤ. Αν δεν ήταν και τμήματα χωρών με ναζιστικό παρελθόν και συνεργασία με τους χιτλερικούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως η Κροατία που από την 1η Ιουλίου θα είναι το 28ο μέλος της ΕΕ και η Λετονία που πιθανότατα από την 1 Ιανουαρίου του 2014 θα είναι το 18ο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, η διαδικασία ένταξης είτε στην ΕΕ, είτε στο ευρώ θα είχε ουσιαστικά σταματήσει ελλείψει υποψηφίων ενδιαφερόμενων χωρών. Το διασκεδαστικό μάλιστα είναι ότι ακόμη και οι πιο εξαθλιωμένες από τις πρώην χώρες-μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας, του στρατιωτικού συνασπισμού κρατών υπό την ηγεσία της Σοβιετικής Ενωσης, πληρούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ για ένταξη στο ευρώ πολύ καλύτερα από τη… Γερμανία ή τη Γαλλία!!!

 

Για παράδειγμα, η τελευταία των τελευταίων της ΕΕ από πλευράς φτώχειας και κακομοιριάς, η Βουλγαρία, έχει δημόσιο χρέος 17,1% και έλλειμμα 1,3% του ΑΕΠ της, ενώ η προτελευταία, η Ρουμανία, έχει δημόσιο χρέος 38,1% και έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ. Αντιθέτως, το δημόσιο χρέος της Γερμανίας ξεπερνάει το 80% και της Γαλλίας το 90% των αντιστοίχων ΑΕΠ, με αποτέλεσμα τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο να… απορρίπτονταν (!) από την Ευρωζώνη, αν η επιλογή των χωρών που θα εντάσσονταν στο ευρώ γινόταν σήμερα. Και η Τσεχία έχει δημόσιο χρέος μόλις 48% του ΑΕΠ της, η Πολωνία 57%, η Λιθουανία 40,5%, η Λετονία 44,4%. Ακόμη και η χειρότερη όλων στις επιδόσεις από αυτήν την κατηγορία χωρών, η Ουγγαρία, έχει δημόσιο χρέος 78,7% του ΑΕΠ – καλύτερα δηλαδή από τους Γαλλογερμανούς! Ενώ, λοιπόν, πληρούν τα τυπικά κριτήρια, η Βουλγαρία και η Ρουμανία ούτε καν συζητούν να καθορίσουν κάποια χρονιά ως στόχο ένταξής τους στην Ευρωζώνη.

 

Η Τσεχία και η Ουγγαρία έχουν παγώσει τα ανάλογα σχέδιά τους μέχρι τουλάχιστον το 2018. Με την Πολωνία τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Ο γερμανόδουλος πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ σκέπτεται να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ένταξη ή όχι στο ευρώ το 2015, χρονιά που θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία και τις οποίες καθόλου δεν είναι βέβαιο ότι θα τις κερδίσει η πειθήνια στο Βερολίνο Κεντροαριστερά του νυν πρωθυπουργού. Μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 64% των Πολωνών τάσσεται πλέον εναντίον της ένταξης στην Ευρωζώνη και τίποτα δεν δείχνει ότι θα είναι εύκολη υπόθεση η πλήρης ανατροπή των λαϊκών διαθέσεων σε μόλις δύο χρόνια. Ακόμη, όμως, και αν οι Πολωνοί πουν τελικά «Ναι» στο ευρώ, πρέπει να αλλάξει και το Σύνταγμα της χώρας για να υιοθετήσει ως εθνικό νόμισμα το ευρώ. Αυτή η αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτεί τα δύο τρίτα των βουλευτών – ποσοστό που είναι παντελώς αδύνατον να κερδηθεί από την Κεντροαριστερά. Η πολωνική δεξιά, όμως, είναι μέχρι στιγμής κατηγορηματικά αντίθετη στην ένταξη στην Ευρωζώνη.

 

Αν δεν αλλάξει στάση η δεξιά, η ένταξη στο ευρώ της Πολωνίας θα αποδειχθεί πρακτικά αδύνατη. Σίγουρα ο δρόμος θα αποδειχθεί μακρύς.

 

Απομένουν έτσι ως υποψήφιες για ένταξη στο ευρώ η Λετονία και η επίσης φιλοναζιστική κατά το παρελθόν Λιθουανία, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ευρώ το 2015. Ακόμη και στην παραδοσιακά φιλογερμανική Λετονία, πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση υπέρ του ευρώ τάσσεται μόλις το 33% των Λετονών και εναντίον του το 63%! Αυτό βέβαια δεν έχει σημασία, γιατί η κυβέρνηση της χώρας αυτής δεν πρόκειται να ρωτήσει τον λαό της – θα βάλει με το ζόρι τη Λετονία στο ευρώ, αφού έτσι έχει αποφασίσει! Αλλωστε οι Λετονοί είναι ένας λαός μαθημένος να σκύβει το κεφάλι. Το 2008 η χώρα περιδινήθηκε σε μια εξοντωτική κρίση, με το ΑΕΠ της να πέφτει μέσα σε έναν και μόνο χρόνο, το 2009, κατά το απίστευτο ποσοστό του… 18%!!! Οι Λετονοί το αποδέχθηκαν και εξαθλιώθηκαν χωρίς να ανοίξει μύτη. Ετσι, μπορεί τώρα να λένε ότι το 2012 η λετονική οικονομία αναπτύχθηκε με 5,6%, τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε όλη την ΕΕ, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Λετονία είναι πλέον η τρίτη φτωχότερη χώρα της ΕΕ, μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία!

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63825019

2 thoughts to “Κανένας δεν θέλει να μπει στο ευρώ, πλην Λετονίας”

  1. Ποιος βλαμενος υπογραφει το αρθρο ;;;

    Που χαρακτηριζει μπατιρηδες τους αλλους ;;;

    Δεν κοιταμε λεω εγω τα χαλια μας ,που ζουσαμε με δανεικα τοσα χρονια ,οι ψωροφαντασμενοι ,χαρακτηριζουμε κιολας χωρες που ,τουλαχιστον ,εμαθαν να ζουν με αυτα που μπορουσαν και παρηγαγαν !!!!

    Γι’ αυτο αυτη η χαζοχαρουμενη χωρα δεν θα προοδευσει ΠΟΤΕ !!!
    Γιατι δεν ειχε και δεν θα αποκτησει ποτε το γνωθι’ εαυτον !!!

    Ακουστε κοσμε ,οι λεφταδες χαρακτηριζουμε τους αλλους μπατιρηδες !

    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΧΑΧΑΧΑ !!!
    Ρε τι ψωνια ειμαστε …

    Ε ρε σανιδα βρεγμενη που χρειαζεται ο καθενας απο ‘μας !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *