ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Σχετικά με τα κέντρα αναφοράς HIV/AIDS

ΚΕΕΛΠΝΟΤα Κέντρα αναφοράς πραγματοποιούν εξετάσεις που σχετίζονται με τη διάγνωση και την επιβεβαίωση της HIV λοίμωξης, αλλά και με την παρακολούθηση της κλινικής πορείας και την ανταπόκριση στη θεραπεία του νοσήματος για την πλειοψηφία των ασθενών με HIV/AIDS

Η χρηματοδότησή τους πραγματοποιείται κατ’ έτος δια του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. από ειδικό κωδικό του Υπουργείου Υγείας. Η δε διαχείριση των χρημάτων γίνεται από τα ίδια τα Κέντρα Αναφοράς. Η Υφυπουργός Υγείας και η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας παρέλαβαν τον Ιανουάριο του 2013 όλα τα απολογιστικά στοιχεία των ετών 2008­2012 από τα Κέντρα Αναφοράς. Έκτοτε, αναμένεται η περαιτέρω χρηματοδότηση των εργαστηρίων.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του αφ’ ενός μεν για την ανεπαρκή προβλεπόμενη επιχορήγηση για το 2013 και αφ’ ετέρου για την καθυστέρηση χρηματοδότησης των Κέντρων Αναφοράς και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στη διάγνωση του HIV/AIDS, στην έναρξη αγωγής αλλά και στην παρακολούθηση των οροθετικών ασθενών.

Επισημαίνεται ότι η διάγνωση και η επιβεβαίωση της HIV λοίμωξης είναι μείζον θέμα δημόσιας υγείας με δεδομένη στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και την HIV επιδημία στο χώρο των Χρηστών Ενδοφλεβίων Ναρκωτικών ουσιών. Θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση έναρξη διαγνωστικών ελέγχων για HIV συνεπώς και την ανάλογη χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς.

Από το Γ ραφείο Τύπου

210 5212035-095

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *