Σομαλία: 260.000 άτομα πέθαναν από πείνα μεταξύ 2010- 2012

σομαλίαΣχεδόν 260.000 άτομα, τα μισά παιδιά κάτω των 5 ετών, πέθαναν από την πείνα στη Σομαλία από το 2010 ως το 2012. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από μελέτη της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα τρόφιμα (FAO) και το αμερικανικό Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης Λιμού και είναι υψηλότερος από τα 220.000 άτομα που υπολογίζεται ότι πέθαναν στον λιμό του 1992.

Η κρίση προκλήθηκε από την έντονη ξηρασία η οποία επιδεινώθηκε λόγω της σύγκρουσης ανάμεσα στις διάφορες ομάδες που μάχονται για την εξουσία.

Σύμφωνα με τον FAO, η μελέτη έκανε για πρώτη φορά εμφανές το «πραγματικό μέγεθος αυτής της ανθρώπινης τραγωδίας». Οι αριθμοί δείχνουν ότι «αυτό που συνέβη στη Σομαλία ήταν ένας από τους χειρότερους λιμούς των τελευταίων 25 ετών».

Ο ΟΗΕ ανακήρυξε λιμό τον Ιούλιο του 2011 στη Σομαλία, στις περιοχές Νότιο Μπακούλ και Κάτω Σαμπέλ, οι οποίες ελέγχονταν από την ισλαμιστική οργάνωση αλ-Σαμπάμπ που ανήκει στην Αλ Κάιντα. Η αλ-Σαμπάμπ αρνήθηκε ότι υπήρχε λιμός και απαγόρευσε την πρόσβαση σε αρκετές δυτικές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Στη συνέχεια η πείνα εξαπλώθηκε σε άλλες περιοχές, όπως στη Μέση Σαμπέλ, στην Αφγκογέ και στα στρατόπεδα για εσωτερικά εκτοπισμένους της πρωτεύουσας, Μογκαντίσου, που ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Υπολογίζεται ότι το 4,6% του συνολικού πληθυσμού και το 10% των παιδιών κάτω των 5 ετών έχασαν την ζωή τους από την πείνα στη νότια και την κεντρική Σομαλία, αναφέρει η έκθεση. Στην Κάτω Σαμπέλ, πέθανε το 18% των παιδιών κάτω των 5 ετών και στο Μογκαντίσου το 17%.

Η Σομαλία είναι η χώρα που επλήγη περισσότερο από την έντονη ξηρασία του 2011 η οποία επηρέασε περισσότερα από 13 εκατ. άτομα στο Κέρας της Αφρικής. Δεκάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αναζητώντας τροφή. Ο ΟΗΕ ανακήρυξε το τέλος του λιμού τον Φεβρουάριο του 2012.

«Αν και οι συνθήκες στη Σομαλία βελτιώθηκαν τους τελευταίους μήνες, η χώρα συνεχίζει να έχει από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικού υποσιτισμού και παιδικής θνησιμότητας στον κόσμο», ανέφερε η οργάνωση Save the Children.

 

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=510973

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *