ΠΙΣ. Επίσκεψη στην Μυτιλήνη

ΠΙΣΤα προβλήματα υγείας της Λέσβου συζήτησαν την Πρωτομαγιά 2013, κατά την επίσκεψή τους στην Μυτιλήνη, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μ. Βλασταράκος και ο υπεύθυνος της νησιωτικής πολιτικής υγείας, μέλος του Δ.Σ του ΠΙΣ κ. Κ. Κουτσόπουλος με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου κ. Π. Προβέτζα και το Δ.Σ.

Ο ΠΙΣ ενημερώθηκε από το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Λεσβου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιατροί του νησιού τόσο στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία, αγροτικά ιατρεία όσο και στον ΕΟΠΥΥ και τα ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια. Τονίστηκαν οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης λόγω της αποχώρησης, με συνταξιοδότηση, αρκετών ιατρών αλλά και της μέχρι σήμερα αδυναμίας πλήρωσης των κενών θέσεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ασθενείς, να μεταφέρονται επειγόντως σε νοσοκομεία της Αθήνας, να σπαταλούνται πόροι και να υφίστανται ταλαιπωρία οι κάτοικοι του νησιού. Επισημάνθηκε η προσπάθεια εκμετάλλευσης του υπάρχοντος κενού της περίθαλψης από την απέναντι πλευρά, την γειτονική Τουρκία, που με τη δημιουργία ταξιδιωτικών γραφείων στο νησί και τη διαφήμιση μέσα από φυλλάδια και το διαδίκτυο στοχεύει στη μεταφορά ασθενών σε ιδιωτικά θεραπευτήρια της.

Ακολούθησε κοινή συνέντευξη τύπου του ΠΙΣ και του ΙΣ Λέσβου στην οποία υπογραμμίστηκε ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία των προέδρων και των Δ.Σ όλων των νησιωτικών και ακριτικών περιοχών με τον πρόεδρο και το Δ.Σ του ΠΙΣ για την ανάληψη κοινών δράσεων, ώστε να δημιουργηθεί ένα τείχος προστασίας της υγείας, με κάλυψη, κατ’ εξαίρεση, των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της νησιωτικής και δη της ακριτικής Ελλάδας. Απαιτούμε να διαφυλαχθεί η υγεία των ευαίσθητων αυτών περιοχών, να εμπεδωθεί το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας στους πολίτες, να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα λόγω της έλλειψης ιατρών, σε μικρά και μεγαλύτερα νησιά, και να δοθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία των κατοίκων.

Ετσι, θα σταματήσει και η εκμετάλλευση της αγωνίας του αρρωστου από ντόπιους, ξένους και γείτονες κερδοσκόπους, για τους οποίους επιφυλαχθήκαμε να ασκήσουμε όλα τα ένδικα μέσα για την παράνομη

 

ΠΦΕΛΕΕΙΚ Η /ΛΗ ΚΛΑΠΤΕΙΙ’/

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

διαφημιστική καμπάνια. Η ενίσχυση του τουρισμού και του πολιτισμού της χώρας μας άλλωστε, απαιτεί την ασφαλή υγεία της νησιωτικής Ελλάδας.

Η εξάντληση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου της Μυτιλήνης, λογω των ελλείψεων και των απλήρωτων εφημεριών και υπερωριών δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι ελλείψεις τουλάχιστον 16 ιατρών, βασικών ειδικοτήτων και 40 νοσηλευτών πρέπει τάχιστα να αποκατασταθούν.

Ο ΠΙΣ με συνεχείς δράσεις στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών των περιοχών αυτών. Η αποδοχή εκ μέρους του Υπουργείου των προτάσεων μας και οι εξαγγελίες προς αυτή την κατεύθυνση του Πρωθυπουργού, πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε προθέσεις, ευχολόγια και διαπιστώσεις αναγκών. Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες και δράσεις γιατί η εποχή δεν επιτρέπει την ολιγωρία.

-Το προεδρείο του ΠΙΣ συναντήθηκε την Τρίτη 30 Απριλίου με τον αναπληρωτή υπουργό Υγειας κ. Μάριο Σαλμά και συζήτησαν την πρόθεση της Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για εκσυγχρονισμό της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με ενίσχυση των δημοσιων δομών υγείας καθώς και την λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηρίων.

Επιπλέον, συζητήθηκε ο στρατηγικός ρόλος του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, στην διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου ΠΦΥ και σύναψης συλλογικών συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και άλλους ασφαλιστικούς φορείς. Διαπιστώθηκε δε, η ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης των παρόχων υγείας προκειμένου να υπάρξουν κίνητρα για εύρυθμη λειτουργία.

-Ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μ. Βλασταράκος μετείχε την Δευτέρα 29 Απριλίου σε σύσκεψη των Υπουργών Υγείας και Εργασίας παρουσία των Διοικήσεων του ΕΟΠΥΥ και του ΙΚΑ, για την εξεύρεση τρόπου ομαλής λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και την αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων πολιτών και των ιατρών. Τονίσαμε την ανάγκη υπαγωγής των ΚΕΠΑ στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος να αποτελέσει τον κύριο διαχειριστικό φορέα, τη στιγμή που οι ιατροί που μετέχουν στις επιτροπές αυτές ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ. Με τον τρόπο αυτό οι οποιεσδήποτε δυσλειτουργίες μπορούν να τακτοποιηθούν ευχερέστερα. Η πιστοποίηση της αναπηρίας που είναι έργο

 

ΠΦΕΛΕΕΙΚ Η /ΛΗ ΚΛΑΠΤΕΙΙ’/

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

των ιατρών πρέπει να ξεχωρίσει από την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική παροχή που είναι έργο των ταμείων, καθώς και από τις άλλες πιστοποιήσεις για εφορία, δελτία στάθμευσης αυτοκινήτων, μεταγραφές, ΔΕΗ κλπ. Η προκήρυξη των 400 ιατρών από το ΙΚΑ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από τον ΕΟΠΥΥ, διότι δεν επιτρέπεται να δημιουργηθεί νέο κέντρο ιατρικών υπηρεσιών σε άλλον φορέα. Οι μετακινήσεις των ιατρών θα πρέπει να γίνονται κατά προτίμηση από όμορους νομούς, από μεικτές επιτροπές ειδικοτήτων και με ανθρώπινους όρους αποζημίωσης οδοιπορικών και διαμονής.

Ο ιατρικός κόσμος συμφωνεί με συνέργειες, προκειμένου να μην ταλαιπωρείται το κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, αλλά χωρίς να ταλαιπωρούνται όπως σήμερα οι ιατροί. Είναι απαραίτητη δε, προϋπόθεση η χορήγηση των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων, μέχρι της επανεξετάσεως, όταν αναβάλλονται ή καθυστερούν, με ευθύνη της πολιτείας.

-Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Ε. Παπαγεωργόπουλος μας ενημέρωσε σήμερα, ότι την Τετάρτη 8 Μαϊου, θα αναρτηθεί στο site του Οργανισμού ανακοίνωση η οποία θα καλεί τους ιατρούς να αποπληρωθούν άμεσα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παρά τις οποιεσδήποτε μέχρι σήμερα καθυστερήσεις, μετά από τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, χαιρετίζουμε αυτή την εξέλιξη με την απαίτηση να ολοκληρωθεί πλήρως και σύντομα. Η νομική υπηρεσία του ΠΙΣ θα είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου και δικαιώματα ιατρών να μην καταστρατηγηθούν και η αποπληρωμή να ολοκληρωθεί.

Αναμένουμε από την πολιτεία λύσεις και δράσεις που να στηρίζουν την λειτουργία του ιατρικού σώματος και να ενισχύουν την περίθαλψη των πολιτών, τη στιγμή της κρισιμότητας για την ελληνική κοινωνία, κατά την οποία η ενδυνάμωση αξιών και λειτουργών είναι άκρως απαραίτητη.

Για τον Π.Ι.Σ

Ο Πρόεδρος

Μ. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ

Ο Γ. Γραμματέας

Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *