Νέα από Αρκαδία. Κοινωνία αλληλεγγύης

ARKADIA Το Πάσχα των Ελλήνων ήταν πάντα η ιδιαιτερότητά μας – η γιορτή της συλλογικής χαράς, το μήνυμα της κοινής Ανάστασης.

Όλα φέτος έχουν αλλάξει και αλλάζουν καθημερινά προς το χειρότερο: οι επιχειρήσεις αιμορραγούν, η ανεργία θεριεύει, οι μισθοί κατρακυλούν ενώ οι τιμές των προϊόντων δεν πέφτουν. Την ίδια στιγμή, κοινωνικές ομάδες είναι στο κόκκινο και ζουν με την αγωνία του τι τέξεται η επιούσα.

Από την άλλη οι πολιτικοί μας συναγωνίζονται ακόμα και τώρα στους ανέξοδους ηρωισμούς και στις πελατειακές νυχτερινές τροποπολογίε, επιζητώντας τη δική τους «σταύρωση».

Παρόλα αυτά, και παρ’ ότι οι αιώνες της ιστορίας βιάζονται να μαρτυρήσουν πως η μοίρα της ευτυχίας είναι να παραμένει ανεύρετη, οι άνθρωποι, όπου γης, όποιου χρώματος κι όποιας σημαίας, πόσω μάλλον εμείς οι Έλληνες, έχουν το χρέος της ελπίδας. Είναι αναγκασμένοι να επινοούν κάθε τόσο τη ουτοπία τους για να αντέξουν και να προχωρήσουν. Αυτήν την ελπίδα τίκτουν οι εορτές με την ανακυκλούμενη θερμότητα και φωτεινότητά τους. Κι όσο κι αν η αίγλη τους δεν αργεί να υποκύψει στη βία και στη φτώχεια της ημερήσιας πραγματικότητας, δεν παύουν να λειτουργούν σαν ερεθιστική υπόμνηση ενός μέλλοντος που δεν λέει να ξημερώσει. Σαν υπόμνηση του πλούτου που αποκτά η ψυχή του ανθρώπου όταν αγαπά και νοιάζεται, όταν γενναιόδωρα μοιράζεται. Καμιά ευτυχία δεν είναι ετοιμοπαράδοτη, αλλόφερτη και εύκολη. Για την κατάκτησή της χρειάζεται ένας συνεχής αγώνας. Ένας αγώνας που δίνει νοστιμιά και διαρκή νομιμότητα στην επίμονη, ατομική και συλλογική διεκδίκηση αυτής της ευτυχίας.

Έστω και στο παρά ένα, λοιπόν, ας αναλογιστεί ο καθένας κι όλοι μαζί τι μπορούμε να κάνουμε για να ακολουθήσουμε την οδό που οδηγεί σ’ αυτήν την ευτυχία. Απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρξει συνολική αλλαγή στάσης. Ή θα γίνουμε κοινωνία αλληλεγγύης ή ο Γολγοθάς μας δεν θα έχει Ανάσταση.

Οργίλη διάψευση

Με οργή και αγανάκτηση αποκρούει ο Κώστας Ζαχαριάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχθεσινό δημοσίευμα της Real news που τον κατηγορεί ως «διασώστη» εμπόρου ναρκωτικών. Σε απαντητική του επιστολή ο κ. Ζαχαριάς αναφέρει πως: «Στο δημοσίευμα, παρουσιάζεται ελλιπώς και εντελώς αποσπασματικά, η υπόθεση μακράς εμπλοκής ενός εργαζόμενου στον τομέα καθαριότητας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης, στον κόσμο των εξαρτησιογόνων ουσιών. Ο υπάλληλος καταδικάζεται σύμφωνα με την εφημερίδα, σε φυλάκιση με αναστολή (προφανώς για δική του χρήση) πριν από 15 χρόνια (1998), σε άλλο χρόνο κρατείται προσωρινά (2003) και σήμερα κατηγορείται. Πριν 9 και πλέον χρόνια (Φεβρουάριος 2004), το θέμα του απασχόλησε το δεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο του ΠεΣΥΠ Πελοποννήσου στο οποίο ήμουν αιρετός εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών και ο κ. Βουδούρης πρόεδρος. Αποφασίστηκε με τα τότε δεδομένα, ομόφωνα, να του δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσει την εργασία του στο νοσοκομείο, όταν μάλιστα όπως προκύπτει και από το δημοσίευμα δεν υπήρχε καταδικαστική απόφαση για εμπορία ναρκωτικών».

Ομόφωνη απόφαση

Ο κ. Ζαχαριάς κατηγορεί το συντάκτη του δημοσιεύματος πως « Επιχειρεί ευθέως να δημιουργήσει συνειρμικά στους αναγνώστες του, την εντύπωση πως δύο βουλευτές “διέσωσαν” έμπορο ναρκωτικών, έδωσαν βουλευτικό “συγχωροχάρτι”, όπως ο υπέρτιτλος του δημοσιεύματος αναφέρει. Παραβλέπει την ομοφωνία στην αντιμετώπιση του υπαλλήλου, από ένα Διοικητικό Συμβούλιο ΠεΣΥΠ με ευρεία κοινωνική αναφορά, με συμμετοχή εκπροσώπων εργαζομένων και τοπικής αυτοδιοίκησης και μάλιστα του Δήμαρχου Τρίπολης και του Νομάρχη Αρκαδίας».

 

Όλα για τον τελικό

 

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος του Αστέρα Γιώργος Μποροβήλος θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη, στο γραφείο του στο Δημαρχείο, προκειμένου να συζητήσουν διαδικαστικά θέματα προκειμένου να γίνει μεγάλη κινητοποίηση εν όψει του τελικού της 11ης Μαΐου. Εντωμεταξύ συνεχίζονται κανονικά οι προπονήσεις της ομάδας του Αστέρα για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, με τον προπονητή της ομάδας Σάκη Τσιώλη να έχει όλους τους παίκτες στη διάθεση του ενώ το κλίμα στις τάξεις της ομάδας είναι πολύ θετικό.

 

Πένθος για Ευφραίμογλου

 

Ο Δήμαρχος του Δήμου Γορτυνίας Ιωάννης Σπ. Γιαννόπουλος, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γορτυνίας και το Τοπικό Συμβούλιο της Τ.Κ. Στεμνίτσας, με την αναγγελία του θανάτου του Ιδρυτή και Προέδρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και διακεκριμένου πατριώτη Λάζαρου Ευφραίμογλου, με τηλεγράφημά του εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια προς την οικογένειά του και τη βαθιά του λύπη για την μεγάλη απώλεια. Τούτο γιατί ο Λάζαρος Ευφραίμογλου υπήρξε ένας πρωτοπόρος και οραματιστής της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και με την πολυετή του προσφορά ανέδειξε τους τομείς της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς και γνώσης. Είχε δε πραγματοποιήσει και προσφέρει πολλές και μεγάλες ευεργεσίες στην Στεμνίτσα, τόπο καταγωγής της συζύγου του Ουρανίας, το γένος Κλή.

Για την οικογένεια

Η Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως διοργανώνει εκδήλωση για την οικογένεια το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 ώρα 7.00 μ.μ στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μεγαλοπόλεως, κατά την οποία θα μιλήσουν οι: Γανωτής Κωνσταντίνος, φιλόλογος με θέμα «Η τόλμη να κάνει κανείς οικογένεια σήμερα» και Μαντουβάλου Μαρία, αναπλ. καθηγ. Φιλοσοφικής Σχολής Παν. Αθηνών με θέμα:

«Ο αφανισμός της Ελληνορθόδοξης οικογένειας, στόχος της νέας τάξης».

Τάδε έφη:

«Επιθυμία επεθύμησα τούτην την εβδομάδα φαγείν μετά της ευγενείας σου. Εις το τραπέζι δε δεν θέλω να είναι άρτος αρπαγής, πρόβατον αδικίας, όρνιθα ασελγείας, ούτε δορκάς υπερηφανείας, ούτε ορτύκι μνησικακίας, ούτε λαγός φιλοχρηματίας, αλλά ούτε χοίρος ακαθαρσίας». «Θέλω δε και παρακαλώ να είναι άρτος ιδρώτος, φακές ταπεινοφροσύνης, φασούλια σωφροσύνης, ρεβίθια ελεημοσύνης, ιχθύες απλότητος, ελιές ιλαρότητος, και λάχανα ευλαβείας. Αντί μεζέδες θέλω τα ηθικά και τα πνευματικά διηγήματα, αντίς αλατιέρας να παραθέσης πίστιν, αντίς άλας και πιπέρι την πράξιν και την θεωρίαν, αντίς δε μάσαν (τραπεζομάντιλο) να απλώσεις την καθαρότητα, αντίς ταλέρια (πιάτα) να βάλεις την εγκράτεια, αντίς μαχαίρια την διάκρισιν, αντίς πηρούνια την υπομονήν. Μη τραπεζώσης δε οίνον αδολεσχίας, ούτε πήλινο αποστασίας, αμή μόνον νερόν δακρυρροίας, έστω και σερμπέτι καλής καρδίας. Κεραστήν δε να διορίσεις τον νουν και ποτήρι την φρόνησιν και αντίς υπηρέτας την ολιγάρκειαν και την μετριότητα». Από το βιβλίο του Καισάριου Δαπόντε (1714-1784): «Κανών περιεκτικός πολλών εξαιρέτων πραγμάτων των εις πολλάς πόλεις και νήσους και έθνη και ζώα εγνωσμένων»

Ευχές

Προπομπός της Ανάστασης είναι ο Γολγοθάς και η Σταύρωση. Το κακό και το καλό εναλλάσσονται. Τίποτα δεν διαρκεί περισσότερο ή λιγότερο. Στις χαμερπές μέρες που περνάει ο χειμαζόμενος λαός μας, ας μην αργήσει να έρθει αυτή η Άνοιξη. Στο άγγελμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου, ας χαρίσει ο καθένας μας τουλάχιστον κάτι από τις άυλες αξίες: Λίγη αγάπη και στοργή στα παιδιά, συμπόνοια στους ηλικιωμένους, ελπίδα κι έναν καλό λόγο στους συνανθρώπους μας.

 

Χρόνια Πολλά και καλή Ανάσταση

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *