Νέα από Αρκαδία. Μια ανεκπλήρωτη υπόσχεση

ARKADIAΤο μήνυμα που εκπέμπει το πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων για κομποστοποίηση μεγάλου μέρους τροφών που σήμερα κατευθύνονται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής σχεδόν στο σύνολό τους, είναι και πρέπει να είναι αξιοπρόσεχτο από όλους. Κυρίως από τους δημοτικούς μας άρχοντες που πολλά υπόσχονται προεκλογικά και ελάχιστα πράττουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Τούτο γιατί στην πατρίδα μας η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κατά πολύ μακριά από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 18%, στη δε πόλη μας είναι άγνωστη και σαν εικόνα εργασίας. Έτσι, η ζημιά για το κοινωνικό σύνολο είναι διπλή καθώς: αφενός επιβαρύνονται πολύ οι ΧΥΤΑ και τα συστήματα αποκομιδής, με τα οργανικά απόβλητα στον χώρο ταφής να παράγουν μεθάνιο, αέριο που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αφετέρου δε, τα βιοαπόβλητα μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή κομπόστ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κήπους, πάρκα ή ευρύτερες αναπλάσεις.

Η παραχώρηση από το δήμο Τρίπολης κάδων κοσμπόστ σε εθελοντές δημότες, σε εστιατόρια και σε στρατόπεδα, για πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης ήταν μία από τις υποσχέσεις της παρούσας δημοτικής αρχής. Δεν βλέπουμε για την ώρα να γίνεται κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση παρότι, μετά το τελευταίο συμβάν με την διαχείριση των αποβλήτων, το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα πλέον επιτακτικά. Το θέμα των κομπόστ άπτεται της υγιεινής του περιβάλλοντος αλλά και της οικονομίας του δήμου. Τούτο γιατί η κομποστοποίηση είναι αναμφισβήτητα μια λύση φιλική τόσο προς το περιβάλλον όσο και προς τα οικονομικά των δήμων. Σήμερα οι δήμοι πληρώνουν σημαντικά ποσά ως τέλος ταφής στους ΧΥΤΑ, ενώ τα οργανικά απόβλητα είναι ιδιαίτερα βαριά λόγω της υγρασίας που περιέχουν και αυξάνουν κατά πολύ το κόστος τελικής διάθεσης.

 

Είναι ανάγκη, συνεπώς, να στραφούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Σιγά αλλά σταθερά οι κάδοι κομπόστ πρέπει να μπουν στη ζωή μας, να γίνουν ένα από τα εργαλεία της καθημερινότητάς μας, βασικό όπλο στη μάχη κατά των σκουπιδιών. Η προεκλογική υπόσχεση Σμυρνιώτη καιρός είναι να πάρει σάρκα και οστά. Το οφείλει στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, το οφείλει στη υγεία των παιδιών του που μεγαλώνουν κάτω από άλλες πιο περιβαλλοντικά άσχημες συνθήκες. Το οφείλει στους δημότες που τον εξέλεξαν.

 

 

 

 

 

Όλοι για τον αγώνα

 

Οργασμός από κάθε πλευρά για τη μετάβαση και παρακολούθηση του τελικού αγώνα κυπέλλου Ελλάδος στο Ολυμπιακό στάδιο μεταξύ Αστέρα Τρίπολης και Ολυμπιακού παρατηρείται τις μέρες αυτές στην πόλη μας. Δέκα τρεις χιλιάδες εισιτήρια θα πάρει ο Αστέρας και μάλλον θα είναι λίγα μετά το ενδιαφέρον που υπάρχει για τον αγώνα, από φιλάθλους και μη της πόλης μας.

 

Εντωμεταξύ δεν παύουν να αποστέλλονται συγχαρητήρια τηλεγραφήματα για την νίκη επί του ΠΑΟΚ και την πρόκριση στον τελικό από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Χαρακτηριστική είναι η ανθοδέσμη που εστάλη στον βασικό πρωταγωνιστή της νίκης, προπονητή Σταύρο Τσιώλη, από φίλους τους Αστέρα που είναι εγκατεστημένοι στην Αλεξανδρούπολη.

 

Συμφώνησαν

 

Ισχυρούς συμβολισμούς είχε η παρουσία του επί κεφαλής του ΣΔΟΕ Πελοποννήσου κ. Κολετζάκη στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, από το οποίο και ζήτησε να είναι ο Δήμος Τρίπολης καθόλα τυπικός και με το γράμμα του νόμου σε οικονομικής φύσεως ζητήματα. Για δε τα απορρίμματα τόνισε πως χρειάζεται ειδική προσοχή στη διακίνησή τους με όλα τα αναγκαία παραστατικά που θα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, παράλληλα με τον έλεγχο του βάρους τους που πρέπει να γίνεται τόσο κατά την έξοδο από την Αγία Τριάδα όσο και κατά την είσοδο στην χωματερή της Φυλής. Με τις παρατηρήσεις αυτές του κ. Κολεντζάκη συμφώνησαν όλοι, δήμαρχος και επί κεφαλής της μειοψηφίας.

 

Δωρεάν λεωφορεία

 

O Δήμος Τρίπολης ενημερώνει ότι σήμερα Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου 2013 και ώρα 2μ.μ θα γίνει μετάβαση δωρεάν με λεωφορεία από την Πλατεία Κολοκοτρώνη προς την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών . Το αυτό θα επαναληφθεί την Μ. Παρασκευή 3 Μαΐου 2013 και ώρα 10:30 π.μ για την Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας και την Τελετή της Αποκαθήλωσης, από την Πλατεία Κολοκοτρώνη.

 

Μειώνονται οι εισπράξεις

 

Το ταμείο του δήμου Τρίπολης είναι μείον λόγω κρίσης, καθώς οι δημότες αδυνατούν να φανούν συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Αυτό τόνισε ο επί των Οικονομικών αντιδήμαρχος κ. Σαββάκης, αναφέροντας στο δημοτικό συμβούλιο πτώση κατά το πρώτο τρίμηνο των εσόδων σε ποσοστό που ανέρχεται σε 40%. Από 750 χιλ. αναμενόμενα έσοδα αυτά ανήλθαν μόνο σε 450 χιλ. παρόλα αυτά αντιμετωπίζεται και η μείωση εισφορών σε ευπαθείς ομάδες.

 

Ποινές – χάδι

 

Τελεσίδικες ποινές-χάδι σε επίορκους υπαλλήλους αποφάσιζαν πειθαρχικά συμβούλια του δημοσίου, τα οποία συνεδρίαζαν εικονικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» μη υπάρχοντος του δικαιώματος ένστασης από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση υπαλλήλου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε εφορία της Κρήτης, η οποία συνελήφθη να πλαστογραφεί έγγραφα και να υπεξαιρεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ποσό 55.403 ευρώ. Η υπάλληλος αφού εντοπίστηκε, απολογήθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο, επέστρεψε 10.000 ευρώ, επικαλέστηκε λόγους υγείας και τελικά, τιμωρήθηκε με εξάμηνη αργία άνευ αποδοχών.

 

Στη συνέχεια επέστρεψε κανονικά στην εργασία της. Κάτι ανάλογο συνέβη προ έτους και στο δήμο Τρίπολης, όπου μετά από ποινή – χάδι, η εν λόγω επανήλθε στη θέση της.

 

Προσφορά αλληλεγγύης

 

Προσφορά της Αγάπης του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αρκαδίας στο πρόγραμμα της Μητρόπολης « Το καλάθι του πτωχού αδελφού » έγινε την Μεγάλη Τρίτη το πρωί παρουσία του Μητροπολίτη κ. Αλεξάνδρου ο οποίος και ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας ευχόμενος με το καλό το Άγιο Πάσχα και ο θεός να τους ανταποδώσει εκατονταπλασίονα.

 

Τάδε έφη

 

-«Μια χώρα ή κοινωνία, όπου δεν ακούγεται ο θόρυβος των συγκρούσεων, είναι ώριμη για υποδούλωση». ΜΟΝΤΕΣΚΙΕ «Πνεύμα των Νόμων»

-«Αν θέλεις να ευχαριστήσεις μια γυναίκα, αν είναι ωραία μίλησέ της για την ομορφιά της, αν δεν είναι ωραία μίλησέ της για την ασχήμια των άλλων γυναικών γύρω της. Θα ευχαριστηθεί περισσότερο». ΜΠΕΡΝΑΝΤ ΣΩ

-«Ο άνθρωπος μοιάζει με το αριθμητικό κλάσμα, όπου ο αριθμητής είναι ο πραγματικός εαυτός του, ο δε παρονομαστής η ιδέα που έχει για τον εαυτό του» ΤΟΛΣΤΟΪ

-«Όπου ο θεός δεν θέλει να εμφανισθεί αυτοπροσώπως στέλνει αντιπρόσωπό του μια μητέρα». Μ. ΝΑΠΟΛΕΩΝ

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *