ΙΣΑ. Απάντηση προς τον Ιατρικό Σύλλογο Εβρου για το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής

ΙΣΑsmallΠρος τον Πρόεδρο ΙΣ Εβρου και το ΔΣ

Αθήνα, 30/4/2012

ΘΕΜΑ: Απάντηση του ΙΣΑ στον ΙΣ Έβρου

Αξιότιμε Πρόεδρε κε Βάρναλη,

Με την παρούσα επιστολή, απαντώντας στο ΑΠ559 έγγραφό σας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε εσάς και τα μέλη του ΔΣ σας, ότι η επίσκεψή μας στον Έβρο έγινε μετά από πρόσκληση της Ιερός Μητροπόλεως Διδυμοτείχου και Ορεοτιόδος, καθώς επίσης των Δήμων Ορεστιόδος, Διδυμοτείχου και Σουφλίου. Η παράδοση του φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού έγινε με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας αλλά και του Διοικητή του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου κου Λαζόπουλου, ώστε μέσα από τις υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες να διοχετευθεί σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, δηλαδή τους ανασφάλιστους πολίτες.

Σας τονίζουμε ότι τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, του οποίου το έργο χαιρόμαστε ότι αναγνωρίσατε, όσο και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, σε καμία αποστολή τους από τις 14 που έχει πραγματοποιήσει στις παραμεθόριες περιοχές σε ένα χρόνο, αλλά και δεκάδες άλλες στα όρια της Αττικής, δεν πήγαιναν χωρίς πρόσκληση. Ακριβώς το ίδιο έγινε και για την περιοχή του Έβρου, αφού υπήρξε πρόσκληση αφενός του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κκ. Δαμασκινού, αφετέρου των Δημάρχων Ορεστιάδος, Διδυμοτείχου και Σουφλίου κκ κ Μουζό, Πατσουρίδη και Πουλίλιου, αντιστοίχως. Η επίσκεψή μας αφορούσε αποκλειστικά την παράδοση φαρμακευτικού και αναλώσιμου υλικού.

Πρέπει να σας επαναλάβουμε ότι στα οδοιπορικά μας, όπου υπήρχε ανάγκη για ιατρικές και άλλες εξετάσεις, έγινε πρώτα ενημέρωση και κατόπιν εληφθη σχετική αδιοδότηση από τον οικείο Ιατρικό Σύλλογο. Στην περίπτωση περιοχής του Έβρου, δεν υπήρξε σχετικό αίτημα στον Ιατρικό Σύλλογο διότι η επίσκεψη δεν αφορούσε ιατρικές εξετάσεις και πράξεις.

Όσον αφορά, στο Κοινωνικό Ιατρείο των περιοχών Διδυμοτείχου κα Ορεστιάδος, ζητήθηκε η τεχνογνωσία και η στήριξη από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, γεγονός στο οποίο εμείς δηχθήκαμε να βοηθήσουμε, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές, μην αναλαμβάνοντας περαιτέρω ενέργειες που εξυπακούεται ότι οι ίδιοι αρμόδιοι των αντίστοιχων περιοχών θα έκαναν.

Να σημειώσουμε ότι το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής δημιουργήθηκε στις αρχές του 2012 και αμέσως έγινε πανελλαδικά γνωστό. Ανοίξαμε δηλαδή το δρόμο δημιουργίας κοινωνικών ιατρείων στα πρότυπα της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού, αλλά και της πιστοποιημένης παροχής υπηρεσιών υγείας σε όλη την Ελλάδα. Σε όποιους μας ζήτησαν την τεχνογνωσία μας από τον τρόπο λειτουργίας του, τη μεταδώσαμε με μεγάλη χαρά σε πολλές περιοχές της Ελλάδος. Έτσι, τη μεταδώσαμε και στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος, έχοντας υπόψιν μας ότι εν ευθέτω θα γίνει συγκεκριμένη συνεργασία με σας.

Ο ΙΣΑ και η ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιερός Αρχιεπισκοπής Αθηνών θα είναι πάντα αρωγοί στις δικές σας τοπικές προσπάθειες, εφόσον υπάρξει πρόσκληση από εσάς μέσα στα πλαίσια της δεοντολογίας και της συνεργασίας για τους πολίτες της περιοχής σας.

Τέλος, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει πολύτιμος χρόνος για χάσιμο αναφορικά με την προσφορά στους ανασφάλιστους και απόρους συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα. Δε μπορούμε να περιμένουνε, αν κάποιοι δράσουν ή αντιδράσουν για να κάνουν τις αυτονόητες ενέργειες. Χωρίς άλλες καθυστερήσεις που μπορεΐ να αποβούν μοιραίες, καλούμαστε να μεταλαμπαδεύσουμε την προσπάθεια αλληλεγγύης και ιατρικής διακονίας σε αυτούς που την έχουν ανάγκη. Σε αυτό το σπουδαίο έργο, δεν περισσεύει κανείς.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *