Ο καφές ίσως εμποδίζει την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού

καφεςΝέα Υόρκη

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού σε ασθενείς που κάνουν θεραπεία με ταμοξιφαίνη, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer Causes and Control.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λουντ, με επικεφαλής την Δρ Μαρία Σίμονσον, παρακολούθησαν για μια περίοδο πέντε ετών κατά μέσο όρο πάνω από 600 καρκινοπαθείς, από τις οποίες οι 300 έπαιρναν τη συγκεκριμένη αντικαρκινική θεραπεία.

 

Η ταμοξιφαίνη, μια συχνή ορμονική θεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού, μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης νέων όγκων, μπλοκάροντας τους υποδοχείς των οιστρογόνων. Οι ασθενείς που έπαιρναν ταμοξιφαίνη από του στόματος μαζί με δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως, εμφάνισαν μείωση -σε ποσοστό πάνω από το μισό- στον ρυθμό επανεμφάνισης του καρκίνου, σε σχέση με όσες γυναίκες έπαιρναν ταμοξιφαίνη πίνοντας είτε λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ τη μέρα, είτε καθόλου καφέ.

 

Όπως εξηγεί η Δρ Σίμονσον, «ο καφές φαίνεται να ‘ενεργοποιεί’ την ταμοξιφαίνη και να την κάνει πιο αποτελεσματική».

 

Οι επιστήμονες πάντως παραδέχτηκαν ότι δεν γνωρίζουν με ποιo τρόπο ο καφές αλληλεπιδρά με την φαρμακευτική θεραπεία, οδηγώντας σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της τελευταίας.

 

Οι ερευνητές και στο παρελθόν έχουν συνδέσει την κατανάλωση καφέ με μειωμένο κίνδυνο για την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου του μαστού. Η καφεϊνη έχει, επίσης, φανεί σε προηγούμενες μελέτες ότι εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

 

Οι σουηδοί επιστήμονες, μετά και τα ευρήματα της νέας μελέτης, επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν νέες έρευνες για τον πιθανό ρόλο του καφέ στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.

 

«Θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για το πώς ο τρόπος ζωής μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού», δήλωσε η Δρ Έλενα Γιέρνστρομ, καθηγήτρια Πειραματικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Λουντ.

 

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *