Η εκδίκηση, η τιμωρία και η συγχώρηση..

ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΝα συγχωρούμε, αλλά να μην λησμονούμε

Nelson Mandela

Το «ου γαρ οίδασι τι ποιούσι» του Ιησού Χριστού μπορεί άνετα να συναντηθεί με το «οι άνθρωποι δεν ξέρουν ποιοι είναι και τι κάνουν» του Marx.

Το συγχωρείν στέκεται στην αρχή της ανταπόδοσης του κακού με καλό και μπορεί να είναι μια πράξη βαθιά πολιτική. Αντίθετα με την εκδίκηση που ανταποδίδει κακό με κακό.

συγχωρηση

Η συγχώρηση βασίζεται στην κατανόηση. Αυτό που βιώνεται στην πολιτική της ακραίας ρητορείας, της εκδικητικότητας, των γιαουρτιών, των γκρίζων ιππικών και της μισαλλοδοξίας εννοείται ότι δεν ενέχει καμία συγχώρεση, παρά πλησιάζει στα όρια της εκδίκησης.

Δύο λόγοι για τους οποίους η εκδίκηση επικρατεί είναι γιατί:

1. τα αντιπροσωπευτικά υποκείμενα, δηλαδή τα κόμματα, δεν προάγουν την πολιτική διαδικασία ως αιχμή τους, οι αποφάσεις είναι προϊόν συγκεντρωτισμού και α-δυνατοτήτων,

2. τα ΜΜΕ και η κοινωνική δικτύωση υποκαθιστούν θεσμούς, «δικάζουν», «τυφλώνουν».

Ένας λόγος για την μη πραγματική απόδοση ευθυνών, δηλαδή τιμωρίας είναι το ίδιο το μεταδημοκρατικό σκηνικό που έχει στηθεί.

Με απονευρωμένα πολιτικά κόμματα, με πολίτες που «τυφλώνονται» από τη συσσωρευμένη και ετερόκλητη πληροφορία, η «ευθύνη» κατακερματίζεται ή χρησιμοποιείται κατά το δοκούν.

Οι άνθρωποι και τα κόμματα πάντως μπορούν να μεταμορφωθούν. Μπορούν να αλλάξουν όχι μόνο προς το χειρότερο, αλλά και προς το καλύτερο. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα «εσωτερικής» μεταμόρφωσης. Ναι είναι δυνατή η μεταμόρφωση εφόσον όμως έχει προηγηθεί κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Η μεταμέλεια!

Η μεταμέλεια του «δράστη» μπορεί να αποτελεί προσόν στην πολιτική. Η μεταμέλεια σημαίνει “δε φοβάμαι”, “βγαίνω μπροστά”, “δεν καθυστερώ”.

“Δεν καθυστερώ”, γιατί όσο πιο δύσκολα εντοπίζουμε τους δράστες των εγκλημάτων, τόσο περισσότερο μεγαλώνει η ανάγκη να βρούμε (και καμιά φορά να δημιουργήσουμε) ενόχους. Μήπως βρίσκοντας 2-3 ενόχους το μόνο που προσφέρουμε είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι;

Ναι η τιμωρία χρειάζεται να αποδοθεί, αλλά με την προοπτική της ανταπόδοσης του κακού (που έχει γίνει) με το καλό.

Τιμωρία; ΝΑΙ.. Eκδίκηση; ΟΧΙ. Εκδίκηση ΟΧΙ, γιατί τότε το θύμα απλά θα γίνει ο θύτης και ο κύκλος δεν κλείνει, η αλυσίδα δε σπάει.

Σε αυτόν τον ανελέητο κόσμο η ενίσχυση της ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ (έστω) της αναγέννησης είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

leftprint

http://openpoliticsgr.wordpress.com

4 thoughts to “Η εκδίκηση, η τιμωρία και η συγχώρηση..”

  1. Αστοχη η σύγκριση Χριστού-Μάρξ γιά τον απλό λόγο ότι ο Κύριος είπε “αγαπάτε τους εχθρούς υμών”, κάτι το οποίο βέβαια δεν νομίζω ότι ενστερνιζόταν απόλυτα,γιά να μην πω καθόλου,ο δεύτερος!
    Πέρα όμως από αυτά.Ολο και περισσότερο εμφανίζονται στο προσκήνιο οι φωνές εκείνες που αβαντάρουν το σάπιο πολιτικό κατεστημένο της τελευταίας τριακονταπενταετίας.Εκτός από τα ΜΜΕ που έχουν “κτυπηθεί” από τον ιό e-mpompola(κατά τα πρότυπα του embola) και χειραγωγούν την κοινή γνώμη ώστε οι ίδιοι να παίρνουν όλα τα δημόσια έργα,τους δημόσιους οργανισμούς (την περιουσία του λαού μας δηλαδή) και τον φυσικό μας πλούτο αντί πινακίου φακής (βλέπε μεταλλεία Χαλκιδικής) και φυσικά να μένουν ατιμώρητοι τα πολιτικά ανδρείκελα που λυμαίνονται τον τόπο εδώ και 35 χρόνια υπάρχουν και οι μεμονωμένες γραφίδες.
    Τι μας λένε λοιπόν; Εντάξει φταίξανε,αλλά πρέπει να τους συγχωρέσουμε γιά να μας κάτσουν στον σβέρκο άλλα 50 χρόνια οι ίδιοι πολιτικοί λακέδες ενδεχομένως με άλλον πολιτικό μανδύα.Γιά να μας κυβερνούν οι ίδιες πολιτικές οικογένειες που ευθύνονται γιά την καταστροφή που υφίσταται ο λαός μας!!Γιά να εφαρμόζουν το σχέδιο ξεπουλήματος της χώρας στους υποτιθέμενους εταίρους χωρίς κανένα έλεγχο και να καταπατούν το Σύνταγμα και τους νόμους γιά το οποίο έχυσε το αίμα του αυτός ο λαός.Να βιαιοπραγούν καθημερινά σε βάρος πολιτών που χάνουν τις δουλειές τους,το ψωμί τους ,που λιμοκτονούν από τα δυσβάσταχτα χαράτσια!.
    Με φασιστικούς τρόπους και μεθόδους.
    Τους πείραξαν λέει τα αγνά γιαούρτια που ρίχνει ο λαός μας στους δωσίλογους λακέδες.Είναι άλλωστε οι ίδιοι μεγαλωμένοι και σπουδαγμένοι στα Παρίσια και στις Βρυξέλλες,γαλουχημένοι με τρόπους καλής συμπεριφοράς και ευγένειας!!!
    Είναι και αυτός ο καθωσπρεπισμός αναγκαίος γιά να κυβερνούν πάντοτε και πάντα οι απόφοιτοι των αμερικανικών κολεγίων και οι γόνοι τους που κατάστρεψαν την δύσμοιρη χώρα.Είδατε με πόσο κομψό τρόπο κυβερνούν οι πολιτισμένοι γιάπηδες! Με ΜΑΤ,δακρυγόνα,
    απολύσεις,κόψιμο συντάξεων,δώρων κτλ.. Το αθώο γιαουρτάκι τους πείραξε!!
    Μιά μόνο η λύση! Παραδειγματική τιμωρία τους,δήμευση των περιουσιών τους. Νέα Συντακτική Εθνοσυνέλευση με νέο Σύνταγμα!!
    Η Δικαιοσύνη θα αποδωθεί με την αποπομπή όλου του σάπιου πολιτικού προσωπικού από το προσκήνιο,όχι με φτιαχτές και υποκριτικές δηλώσεις μεταμέλειας.

  2. Βρε ‘συ Κωστη ,στασου λιγο .

    Προτεινεις ,δηλαδη να γινουν λαϊκα δικαστηρια να τιμωρηθουν οι απατεωνες ,που επι δεκαετιες παρανομησαν ,εκλεψαν ,κοροϊδεψαν ,ψευδομαρτυρησαν ,υπονομευσαν ,αυθαιρετησαν ,λαδωσαν ή λαδωθηκαν ,καταχραστηκαν ,εψευσθησαν (ειπαν ψεματα ) ,προπηλακισαν ,τραμπουκισαν ,καπηλευσαν κ.ο.κ !
    Στη συνεχεια να δημευθουν οι περιουσιες των .

    Αμ δεν θα μεινει ουτε γρυλος στη χωρα ,Κωστη ,μετα απο αυτο !!!

    Και ποιος θα αποδωσει ευθυνες σε ποιον ,υστερα !;!;!

  3. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ….ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠ,ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ….ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ ΟΠΩς ΕΠΡΕΠΕ

  4. Αγαπητή συναδέλφισσα,είναι τεράστια η επικοινωνιακή προσπάθεια που καταβάλλετε από όλα αυτά τα πολιτικά λιμά να μην αλλάξει τίποτε σε αυτόν τον τόπο.Καλλιέργεια κλίματος αισιοδοξίας στα δικά τους ΜΜΕ και επικοινωνιακού τύπου καταχωρήσεις σε ιστοσελίδες.
    Να μην τους επιτρέψουμε να μας ξεγελάσουν γιά μιά ακόμη φορά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *