Έχετε τάσεις λιποθυμίας; Τι πρέπει να κάνετε εκείνη τη στιγμή;

λιποθυμια

Κάποιες στιγμές νιώθετε να χάνετε τον κόσμο κάτω από τα πόδια σας; Έχετε τάσεις λιποθυμίας και δεν ξέρετε γιατί; Νομίζετε ότι θα πάθετε αυτό που λέμε “συγκοπή”, ή ότι χάνετε το μυαλό σας; Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι είναι η συγκοπτική κρίση; Που οφείλεται και πως θεραπεύεται;

Συνείδηση είναι η νοητική δυνατότητα ενός οργανισμού η οποία του επιτρέπει, σε προέκταση των αισθήσεών του, να γνωρίζει και να κατανοεί τον εαυτό του, το περιβάλλον του, τα συμβαίνοντα γύρω του και μέσα του και να έχει το δυνατόν την αίσθηση της «θέσης» και της σημασίας του στον κόσμο καθώς και του αντίκτυπου των πράξεών του.

Συγκοπτική κρίση ή συγκοπή είναι η αιφνίδια παροδική απώλεια συνείδησης οφείλεται σε ελάττωση της αιμάτωσης του εγκεφάλου (ανεπαρκής εγκεφαλική αιμάτωση). Η εγκεφαλική ισχαιμία, ανεξαιρέτως αιτιολογίας προκαλεί παροδική εξασθένηση των δυνάμεων και πτώση επί του εδάφους (αν το άτομο είναι όρθιο ή καθιστό). Η απώλεια της συνείδησης συνήθως διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα και συνοδεύεται από ωχρότητα, ναυτία, εφίδρωση ή και σπασμούς. Σπάνια υπάρχει απώλεια ούρων ή κοπράνω

Η εξέταση αποκαλύπτει πτώση της αρτηριακής πίεσης, αλλαγές του ρυθμού και επιπόλαιες αναπνοές.

Τα αίτια της είναι:

Αγγειακά

Αγγειοκινητικά

Καρδιακά

Τα 2 πρώτα είναι και τα συχνότερα και περιλαμβάνουν:

1. Τη λιποθυμία

2. Την ορθοστατική υπόταση

3. Το σύνδρομο του καρωτιδικού κόλπου

4. Τα παροδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια

5. Το σύνδρομο υποκλοπής της υποκλειδίου

6. Το σύνδρομο υπεραερισμού

7. Συγκοπτικές κρίσεις κατά τη νυκτερινή ενούρηση ή τον παροξυσμικό βήχα

Τα καρδιολογικά αίτια είναι το 10% αλλά έχουν ιδιαίτερη σημασία επειδή έχουν βαρύτερες επιπτώσεις.

1. Έμφραγμα

2. Βαλβιδοπάθειες

3. Διαταραχές ρυθμού

4. Ανεύρυσμα

5. Πν.Εμβολή

6. Πν.Υπέρταση

Λιποθυμία

Ηλικία = κυρίως νέα άτομα

Αιτία: Αιφνίδια αγγειοδιαστολή και ελάττωση περιφερικών αντιστάσεων που οφείλεται αντανακλαστικά από έντονο στρές (πχ θέα αίματος), κλειστός θερμός χώρος, συνωστισμός.

Σημεία: πτώση αρτ.πίεσης, ωχρότητα, εφίδρωση, ναυτία, διαταραχές ρυθμού (βραδυκαρδία – ταχυκαρδία)

Αντιμετώπιση: Κατάκλιση – οριζόντια θέση (επανέρχεται η παροχή)

Ορθοστατική υπόταση

Ηλικία= ηλικιωμένα άτομα, άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή (ηρεμιστικά, αγγειοδιασταλτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά), άτομα με χρόνια νοσήματα όπως διαβήτης, αλκοολισμός, νευρολογικές παθήσεις.

Αιτία: Αστάθεια αγγειοκινητικών αντανακλαστικών. Φυσιολογικά το αίμα στα κάτω άκρα επανέρχεται λόγω της αντανακλαστικής αγγειοσύσπασης (αυτόνομο νευρικό σύστημα)

Σημεία: Ταχεία πτώση αρτ.πίεσης, ζάλη, διαταραχές όρασης, Δεν εμφανίζεται εφίδρωση ή ωχρότητα

Αντιμετώπιση: Οριζοντίωση.

Συμπέρασμα:

Το λιποθυμικό επεισόδιο μπορεί να είναι επακόλουθο βαριάς παθολογικής διαταραχής ή τυχαίο συμβάν άνευ ιατρικής σημασίας. Για το λόγο αυτό, αντιμετωπίστε την απώλεια αισθήσεων ως επείγουσα ιατρική κατάσταση έως την αποδρομή των σημείων και συμπτωμάτων, καθώς και τη διάγνωση της αιτίας πρόκλησης. Συζητείστε με τον ιατρό σας για τυχόν επαναλαμβανόμενες περιόδους λιποθυμικών επεισοδίων.

Αν νιώσετε λιποθυμική τάση:

Ξαπλώστε ή καθίστε. Προς μείωση των πιθανοτήτων επανάληψης του λιποθυμικού επεισοδίου, μη λάβετε πολύ σύντομα όρθια στάση.

Εάν βρίσκεστε σε καθιστή θέση, τοποθετείστε την κεφαλή μεταξύ των γονάτων.

Αν υπάρχει η δυνατότητα ελέγξτε αρτηριακή πίεση, ρυθμό ή σε περίπτωση γνωστού σακχ. διαβήτη σάκχαρο αίματος (για τον αποκλεισμό υπογλυκαιμίας)

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Εάν αντιμετωπίσετε λιποθυμικό επεισόδιο τρίτου προσώπου:

Η αντιμετώπιση ατόμου με απώλεια συνείδησης γίνεται με βάση τις αρχές της Βασικής Υποστήριξης Ζωής , καθώς οφείλει να εκτιμηθεί εκτός από την απώλεια συνείδησης, η αναπνευστική ικανότητα και η κυκλοφορία, οπότε να απαιτείται η εφαρμογή θωρακικών συμπιέσεων (μαλάξεις).

Άτομο με απώλεια αισθήσεων που αναπνέει κανονικά οφείλει να τοποθετηθεί οριζόντια σε θέση ανάνηψης ώστε να προλαμβάνεται η απόφραξη των αεραγωγών και να επιτρέπεται η έξοδος υγρών από το στόμα (εμετός).

 

 

 

Παπαδοπούλου Βασιλική

 

Ειδικός παθολόγος

 

v.papadopoulou.med@gmail.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *