Στα νοσοκομεία με… τάπερ! Θύμα δυσθρεψίας ο 1 στους 4 νοσηλευομένους του ΕΣΥ

ασθενείςΗ κακή διατροφή -ή δυσθρεψία, όπως ονομάζεται- πλήττει την υγεία όσων νοσηλεύονται, προειδοποιούν οι ειδικοί. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς που εισάγεται σε νοσοκομείο αντιμετωπίζει ήδη ή κινδυνεύει να παρουσιάσει δυσθρεψία, ποσοστό που στη χώρα μας κυμαίνεται στο 25%-40% των νοσηλευομένων του ΕΣΥ, στο 20%-25% των φιλοξενουμένων σε οίκους ευγηρίας, ενώ πλήττει ακόμη και το 15%-25% όσων περιθάλπονται στο σπίτι.
Οι λόγοι είναι ποικίλοι· η αδυναμία πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα, η μειωμένη όρεξη ή η αδυναμία σίτισης λόγω νόσου ή επέμβασης. Βέβαια, το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα φαίνεται να επιδεινώνεται και από τα μειωμένα διαθέσιμα κονδύλια των νοσοκομείων. Ωστόσο και η ίδια η δυσθρεψία είναι κοστοβόρα για τα εθνικά συστήματα υγείας, αγγίζοντας τα 100 δισ. ευρώ ετησίως στην Ε.Ε.

Οι επιπτώσεις της στην πορεία του ασθενούς είναι πολλές, όπως τονίζει και η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Αναστασία Αναστασιάδου. Η ανάρρωση καθυστερεί και η νοσηλεία παρατείνεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο έκθεσης σε λοιμώξεις
http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=360521

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *