Νέα από Αρκαδία. Δημόσιος έπαινος

ARKADIAΔεν αρνείται κανείς πως υπάρχει, δυστυχώς, η Ελλάδα της φράουλας – Μανωλάδας, των δύσμοιρων σκλάβων και των ανθρωπόμορφων εγκληματιών που τους εκμεταλλεύονται. Αλλά υπάρχει, ευτυχώς, και μια άλλη πατρίδα, φωτεινή και ελπιδοφόρα: αυτή των μαθητών και μαθητριών του 2ου ΕΠΑΛ Τρίπολης, που, με τα χρήματα που είχαν συγκεντρώσει για την πενθήμερη εκδρομή τους και την οποία δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν, αγόρασαν τρόφιμα και τα δώρισαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της πόλης μας. Η μία Ελλάδα, των βαρβάρων, μας ντροπιάζει ανά την υφήλιο, καθώς για μία ακόμη φορά τα ρεζιλίκια μας γίνονται πρωτοσέλιδο στα δημοφιλέστερα Μέσα Ενημέρωσης του κόσμου, ταξιδεύοντας δίπλα δίπλα τις λέξεις «Ελλάδα» και «ρατσισμός»… Η άλλη Ελλάδα, αυτή των μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ καταδείχνει πως η κοινωνική συνοχή μπορεί να κλονίστηκε, αλλά δεν κατέρρευσε. Αρμοί μέσα στην κοινωνία που θεωρούσαμε σαθρούς και απονεκρωμένους αποδεικνύονται ζωντανοί και επωφελείς. Δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, άγνωστα στους περισσότερους από μας, έφεραν και συνεχίζουν να φέρνουν σε πέρας ένα εκπληκτικό αλλά αθόρυβο έργο που επιτρέπει σε χιλιάδες οικογένειες να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά και σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι μαθητές της σχολικής αυτής μονάδας με την πράξη τους διδάσκουν ανθρωπιά και αλληλεγγύη, εξ ου και ο δημόσιος έπαινος από τη δημοτική αρχή της πόλης, η οποία θεωρεί ιδιαίτερα γενναιόδωρη την προσφορά τους, καθώς αποτελεί «μια παρακαταθήκη ελπίδας , για τις αξίες και τη νοοτροπία που καλούμαστε να διαμορφώσουμε , αντιμέτωποι με την σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας».

 

Η κρίση δεν γεννά μόνο παραμορφώσεις, αλλά και ευκαιρίες. Και μπορεί η βία να είναι η άλλη όψη της κατεδάφισης θεσμών και εστιών, αναπτύσσονται όμως παράλληλα και γνωρίσματα που δεν συναντούσαμε σε περιόδους ευημερίας. Μικρές μετατοπίσεις προς την αλληλεγγύη, τη νομιμότητα, την αντίληψη του δημόσιου, την υιοθέτηση του μέτρου σε μια ξέφρενης κατανάλωσης καθημερινότητα. Είναι δύσκολο να αντιληφθούμε το ελάχιστο σε εποχές σαρωτικών μεταβολών. Μπορούμε όμως να το αφουγκραστούμε, να μην το υποτιμήσουμε, να το αναδείξουμε και να το ενισχύσουμε. Κι εμείς αυτό πράττουμε με τον δημόσιο έπαινο προς τους μαθητές του ΕΠΑΛ Τρίπολης.

Καθαρίζει η ατμόσφαιρα

Εντατικοποιείται η αποκομιδή των σκουπιδιών από την πόλη μας μετά και την ληφθείσα σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου απόφαση για υπογραφή σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας, δήμου και ΦΟΔΣΑ για ενεργό συμμετοχή της Περιφέρειας με 200000 ευρώ, προκειμένου να καθαρίσει η πόλη το συντομότερο δυνατόν. Ελπίζουμε να γιορτάσουμε ένα Πάσχα χωρίς οσμές, ειρηνικά και χαρούμενα.

Φαράγγι Τάνου

Μια μαγευτική διαδρομή θα ακολουθήσει την ερχόμενη Κυριακή (των Βαΐων), 28 Απριλίου, ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων. Θα διασχίσει ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Αρκαδίας και ολόκληρης της Ελλάδος, αυτό του ποταμού Τάνου που είναι πνιγμένο στα πλατάνια και είναι ζωσμένο από εντυπωσιακές ορθοπλαγιές. Η πορεία θα ξεκινήσει από τη θέση Λουλούδι, της επαρχιακής οδού Τρίπολης – Αστρους και θα καταλήξει δίπλα από την κοίτη του ποταμού, στο μοναστήρι του Αϊ Γιάννη του Πρόδρομου, απέναντι από την Περδικόβρυση. Από εκεί μέσα από ένα θαυμάσιο μονοπάτι θα οδηγηθούν πεζοπόροι – προσκυνητές στο χωριό Περδικόβρυση για τα … περαιτέρω. Η πρώτη πορεία θα διαρκέσει περίπου 6 ώρες είναι σχετικά εύκολη και προσφέρεται για πεζοπόρους με καλή φυσική κατάσταση. Η δεύτερη πορεία, διάρκειας 3 ½ ωρών, είναι εύκολη και προσφέρεται για όλους!

Μετανάστες και ελληνικά

Το Έργο «Εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό – ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΠ7» απευθύνεται σε Πολίτες της Ε.Ε. και υπηκόους τρίτων χωρών ανεξαρτήτως καταγωγής, από την ηλικία των 16 ετών και άνω, που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, σκοπεύει στο να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι τις γλωσσικές δεξιότητες και τις πρακτικές κοινωνικές και διαπολιτισμικές ικανότητες που απαιτούνται για την κοινωνική ένταξη των ίδιων και των οικογενειών τους. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται στην έδρα του Κ.ΔΒ.Μ του Δήμου Τριπόλεως , ( Πν. Κέντρο Ι.Ν. Μεταμορφώσεως , οδός Μεταμορφώσεως & Αλεού , Τρίπολη τηλ. 2710 – 232524)

Κρουαζερόπλοια σε Καλαμάτα

Αύριο Παρασκευή (26 Απριλίου), στις 11 το πρωί, θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Καλαμάτας το πρώτο φετινό κρουαζιερόπλοιο: το ”Thomson Spirit”, που ξεκινά από τη Λεμεσό. Το εν λόγω πλοίο, με σημαία Μάλτας, είναι ένα από τα 6 κρουαζιερόπλοια που θα προσεγγίσουν φέτος το λιμάνι της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Θα παραμείνει στο λιμάνι για 6 ώρες και θα αποπλεύσει για Νάπολη. Η δεύτερη άφιξη κρουαζιερόπλοιου -σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας- θα είναι από το “Salamis Filoxenia”, που αναμένεται στις 8 Ιουλίου, ενώ δύο μήνες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου, αναμένεται το “Astoria”. Στις 16 Σεπτεμβρίου πιάνει στην Καλαμάτα το κρουαζιερόπλοιο “Kristina Katarina” , ενώ το ίδιο πλοίο θα επισκεφτεί και δεύτερη φορά τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, στις 10 Οκτωβρίου,. Η επόμενη άφιξη είναι προγραμματισμένη για τις 3 Νοεμβρίου με το “Island Escape” ενώ το τελευταίο κρουαζιερόπλοιο για φέτος θα είναι το “Black Watch”.

«Το Θέατρο πάει σχολείο»

Η πρώτη εκπαιδευτική παράσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, «Το Θέατρο πάει σχολείο», παρουσιάστηκε από την κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ με μεγάλη επιτυχία στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Η παράσταση με δύο ηθοποιούς, τον Γιώργο Τσαπόγα και την Εύη Γιαννακοπούλου και δύο μουσικούς, τον Παναγιώτη Μάλαμα και τον Παναγιώτη Κουραμπά, μαζί με ένα μυστηριώδες μπαούλο, γεμάτο από πολύτιμα θεατρικά αντικείμενα, θα παρουσιαστεί σε πολλά σχολεία της Μεσσηνίας και όλης της Πελοποννήσου, ενώ από το φθινόπωρο του 2013 θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. Ηθοποιοί και μουσικοί, εμφανίζονται ένα πρωινό στο σχολείο και παρουσιάζουν την ιστορία του θεάτρου μέσα σε μια εκπαιδευτική ώρα. Κεφάτοι θεατρικοί διάλογοι, εικόνες, περίτεχνα κοστούμια και όμορφη μουσική περιγράφουν με τον πιο απλό τρόπο την πορεία της υποκριτικής τέχνης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στο τέλος της παράστασης, που δεν απευθύνεται μόνον σε παιδιά, ο θεατής φεύγει με την αίσθηση ότι έβαλε σε μια σειρά τους ιστορικούς σταθμούς του θεάτρου Τα κείμενα υπογράφει η σκηνοθέτης και συγγραφέας Λένα Γεωργιάδου.

Ναι στο δεύτερο δήμο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγγορτυνιακής Ένωσης συνεδρίασε και αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη δημιουργία δεύτερου Δήμου στη Γορτυνία. Προς τούτο απέστειλε επιστολή στην Επιτροπή Διεκδίκησης στην οποία εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα που κάνει για τη δημιουργία δεύτερου Δήμου στη Γορτυνία, ενόψει των διορθωτικών αλλαγών του Νόμου «Καλλικράτη», που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα, δηλώνει πως θεωρεί τούτο αναγκαίο λόγω της τεράστιας έκτασης του υφιστάμενου Δήμου Γορτυνίας, με τον μεγάλο αριθμό κωμοπόλεων και οικισμών του, σε συνδυασμό με το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο και το ημικατεστραμμένο περιφερειακό δίκτυο αλλά και τη διαφορετική σύνθεση και οικονομική ανάπτυξη της βόρειας με τη νότια Γορτυνία.

 

Χαμογελάτε

Όταν πεθαίνει ο άνεργος πάει στη Γη της Αγγελίας. .

Τα παιδιά στο πίσω κάθισμα προκαλούν ατυχήματα. Τα ατυχήματα στο πίσω κάθισμα προκαλούν παιδιά…

Βλήματα έχουμε πολλά, αν είχαμε και κανόνια θα ήμασταν υπερδύναμη.

Την ανάπτυξη στην Ελλάδα τη μυρίζεις κάθε μέρα… Ξυλόσομπα λέγεται..

 

Η δουλειά δεν είναι ντροπή, είναι παρελθόν…

 

Ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται… Εκτός από την Ελλάδα που χαίρονται εδώ και πολλά χρόνια μέχρι σήμερα…

 ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *