Έδιναν 1.000 ευρώ σε γυναίκες για τα ωάρια τους και τους χορηγούσαν φάρμακα από Τουρκία

ωαριαΈβρισκαν γυναίκες, κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αφού τους χορηγούσαν,αντί 1.000 ευρώ, με ένεση φαρμακευτικά σκευάσματα από την Τουρκία, τους έπαιρναν τα ωάρια σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια τα ωάρια αυτά τα έδιναν σε γυναίκες – ελληνίδες αλλά κυρίως από τη βόρεια και δυτική Ευρώπη – προκειμένου να κάνουν παιδιά. Παράλληλα αγόραζαν φάρμακα από το λιανεμπόριο χωρίς παραστατικά και μέσω φαρμακαποθήκης στην Βουλγαρία τα διοχέτευαν σε ευρωπαϊκές χώρες που υπήρχε υψηλή ζήτηση αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά.

Αυτή ήταν η παράνομη δραστηριότητα του κυκλώματος στο οποίο εκτιμάται ότι συμμετείχαν τουλάχιστον 20 άτομα που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.). Επίσης ο τζίρος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 11 συλλήψεις, ανάμεσα στους οποίους δυο γιατροί μεγαλομέτοχοι της κλινικής.

Ειδικότερα όπως δήλωσε ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής Δημήτρης Γεωργατζής τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισήγαγαν παράνομα στην Ελλάδα και διακινούσαν φαρμακευτικά σκευάσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης με σκοπό τη περαιτέρω διάθεσή τους σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα.

Στο πλαίσιο των ερευνών, όπως είπε, έγιναν παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το Σ.Δ.Ο.Ε Περιφέρειας Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου, στις πόλεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, Κομοτηνή αλλά και στη Ρόδο. Συγκεκριμένα, έγιναν έρευνες σε φαρμακεία, φαρμακαποθήκες και ιδιωτικά ιατρικά κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Κατά τις επιχειρήσεις συνελήφθησαν 11 άτομα (ηλικίας 37 έως 60 ετών), με βασικό ή περιφερειακό ρόλο, ενώ στο ίδιο κύκλωμα εμπλέκονται άλλα δυο άτομα (51 και 58 ετών). «Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο γιατροί, ιδιοκτήτες ιδιωτικής κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μία γραμματέας της συγκεκριμένης κλινικής και δύο ιδιοκτήτες φαρμακευτικών εταιρειών» όπως είπε ο κ. Γεωργατζής.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας, της νομοθεσίας που αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε συνδυασμό με την εμπορία ανθρώπων (οργάνων), της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και της πλαστογραφίας.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Ασφάλειας Αττικής το κύκλωμα είχε προχωρήσει «σε αγορά από την Τουρκία, μεταφορά και λαθραία εισαγωγή στην Ελλάδα, φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα οποία αφού αποθήκευαν, στη συνέχεια τα πωλούσαν σε ιδιωτικές κλινικές της χώρας, χωρίς την καταβολή νόµιµων φόρων, τελών, δασμών ή άλλων επιβαρύνσεων προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία και χωρίς την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.)».

Επίσης έκαναν «αγορά φαρμακευτικών σκευασμάτων από φαρμακεία, χωρίς την έκδοση νόµιµων παραστατικών – τιμολογίων, τα οποία στη συνέχεια διακινούσαν εικονικά μεταξύ φαρμακαποθηκών, µε την έκδοση εικονικών τιμολογίων. Τα φάρμακα αυτά τα εξήγαγαν από τη χώρα και τα πωλούσαν σε φαρμακαποθήκη της Βουλγαρίας».

Επιπλέον τόνισε ότι από τον Οκτώβριο του 2012, το κύκλωμα είχε προμηθευτεί και εισάγει λαθραία από την Τουρκία, μεγάλη ποσότητα (περίπου 1.000) σκευασμάτων εξωσωματικής γονιμοποίησης και τα συγκεκριμένα σκευάσματα χρησιμοποιήθηκαν σε ιδιωτική κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Μέρος αυτών των φαρμακευτικών σκευασμάτων χορηγήθηκαν σε ενέσιµη μορφή σε δεκάδες υποψήφιες «δότριες ωαρίων» τα οποία, ο ένας από τους συλληφθέντες γιατρούς της κλινικής, εκµεταλλευόµενος την ευάλωτη οικονομική τους θέση, αφαιρούσε µε τη συναίνεση τους, αντί του χρηματικού ποσού των 1.000 ευρώ. Τα ωάρια στη συνέχεια χορηγούσε σε υποψήφιες «λήπτριες», οι οποίες είχαν απευθυνθεί στην κλινική προκειμένου να τεκνοποιήσουν µε την μέθοδο την υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» επεσήμανε ο κ. Γεωργατζής.

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός των γυναικών που «πούλησαν» τα ωάρια τους και τον επεμβάσεων που έχουν γίνει ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αναφορά για γυναίκα που να αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας μετά την χορήγηση των συγκεκριμένων σκευασμάτων.

 

Επίσης, συμπλήρωσε, προέκυψε ότι μέλη του κυκλώματος «προέβαιναν στην αγορά φαρμάκων υψηλής αγοραστικής αξίας, είτε φαρμάκων που η αξία τους στο εξωτερικό ήταν τέτοια που η εξαγωγή τους εξασφάλιζε υψηλά περιθώρια κέρδους, από το λιανεμπόριο (φαρμακεία), χωρίς την έκδοση παραστατικών. Τα φάρμακα αυτά εξάγονταν σε συνεργαζόµενη φαρμακαποθήκη της εγκληματικής οργάνωσης, στη Βουλγαρία».

 

Για να δείχνουν πως κατείχαν νόμιμα τα φάρμακα εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια, από εταιρεία που βρίσκεται στα Μέγαρα Αττικής και στην συνέχεια µέσω άλλης φαρμακευτικής εταιρείας που βρίσκεται στην Αθήνα, τα εξήγαγαν στη φαρμακαποθήκη της Βουλγαρίας.

 

Ο κ. Γεωργατζής πρόσθεσε ότι «για να υποστηρίξουν ακόμα περισσότερο τη συγκεκριμένη εγκληματική τους δράση, πρόσφατα προέβησαν στην κατάρτιση πλαστού δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, το οποίο έφερε φωτογραφία µέλους της οργάνωσης. Με το πλαστό αυτό δελτίο προέβησαν στην σύσταση εικονικής εταιρίας, προκειμένου αυτή να εκδίδει τιμολόγια για τα φάρμακα που προορίζονταν για παράνομη εξαγωγή».

 

Σε έρευνες που έγιναν το πρωί της Τρίτης στην ιδιωτική κλινική βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 340 σκευάσματα φαρμάκων και το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ.

 

Επιπλέον, στην κατοχή μελών του κυκλώματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, σημαντικές ποσότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων, η αξία των οποίων ξεπερνά τις 136.000 ευρώ. Τα σκευάσματα αυτά, όπως διαπιστώθηκε, είχαν αγοραστεί σε τιμές λιανικής από φαρμακεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ρόδου, χωρίς την έκδοση παραστατικών και προορίζονταν να διατεθούν προς πώληση παράνομα στο εξωτερικό.

 

Οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, οδηγούνται σήμερα Τετάρτη στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

 

Στις δηλώσεις του ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίες του ΣΔΟΕ Θεόδωρος Φλωράτος τόνισε ότι «έχουν ξεκινήσει έρευνες εδώ και έξι μήνες, έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 250 φαρμακεία και τέσσερις μεγάλες φαρμακαποθήκες. Έχει ξεκινήσει άνοιγμα λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων» και ανέφερε πως θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος όλων των ατόμων που συμμετείχαν στο κύκλωμα ενώ η έρευνα θα γίνει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα εξετάζεται και οικονομική ζημιά ασφαλιστικών ταμείων.

 

Όπως ειπώθηκε το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από έρευνα που έγινε σε φαρμακαποθήκη στην Αρκαδία. Όπως διαπιστώθηκε πως τα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως ο ΕΟΠΥΥ, κατέβαλε χρηματικά ποσά για χορήγηση φαρμάκων μέρος των οποίων κατέληγε στους ασφαλισμένους ενώ τα περισσότερα εξάγονταν στο εξωτερικό ενώ εξακριβώθηκε η εμπλοκή 250 φαρμακείων.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=509572

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *