Ιατρικός Σύλλογος Έβρου. ΑΔΥ μαθητών

Ιατρικός-Σύλλογος-ΈβρουΠρος

τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο Κων/νο

Κοινοποίηση: 1) ΚΕΣΥ

2) ΠΙΣ – ΙΣ Χώρας

3) Επιστημονικές Οφθαλμολογικές εταιρίες

 

Με αφορμή τα έγγραφα που εστάλησαν στον ΙΣΕ για το ΑΔΥ μαθητών και τη συμμετοχή ιατρών – μελών του Συλλόγου μας,, επιθυμούμε να μας γνωστοποιήσετε τα κριτήρια με τα οποία αποφασίστηκε να μην συμπεριλαμβάνεται στο ΑΔΥ των εγγραφόμενων παιδιών σε Νηπιαγωγεία, η Οφθαλμολογική εξέταση.

Σας ενημερώνουμε και μπορείτε να το ελέγξετε από τις υπάρχουσες επιστημονικές οφθαλμολογικές εταιρίες και τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, ότι η αμβλυωπία, είναι μία σοβαρή οπτική αναπηρία, η οποία δημιουργείται τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, πολύ πριν την ηλικία των 6-7 ετών. Η αμβλυωπία μπορεί να προληφθεί αν διαγνωσθούν και αντιμετωπισθούν έγκαιρα οι καταστάσεις που την δημιουργούν και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο στη νηπιακή – προσχολική ηλικία.

Αν η αμβλυωπία διαγνωσθεί καθυστερημένα, η όραση του παιδιού θα είναι μόνιμα χαμηλή, δηλαδή μη-δυναμένη να βελτιωθεί, για όλη την υπόλοιπη ζωή.

Συνεπώς, αν κάπου ενδείκνυται – επιβάλλεται απόλυτα ο οφθαλμολογικός έλεγχος των παιδιών για την πρόληψη αυτής της σοβαρής κατάστασης – αναπηρίας, είναι στα προσχολικά – νηπιακά χρόνια (Νηπιαγωγείο).

Ο οφθαλμολογικός έλεγχος κατά το Δημοτικό και μετέπειτα, σαφώς και είναι σημαντικός για την έγκαιρη διαπίστωση παθήσεων, οι οποίες προκαλούν κοπιωπία ή άλλα προβλήματα στα παιδιά και επηρεάζουν τη σχολική τους επίδοση.

Περιμένουμε οπωσδήποτε την απάντησή σας και την άμεση τροποποίηση της σχετικής εγκυκλίου, ώστε στα παιδιά που εγγράφονται στο Νηπιαγωγείο να υπάρχει οπωσδήποτε και η εξέταση από Οφθαλμίατρο, σύμφωνα με τα γενικώς παραδεκτά επιστημονικά δεδομένα. Η πρώιμη οφθαλμολογική εξέταση των παιδιών της προσχολικής ηλικίας θα προλάβει την μόνιμη οπτική αναπηρία πολλών παιδιών. Ειδάλλως, οι ευθύνες θα ανήκουν σε αυτούς που έλαβαν τις σχετικές αποφάσεις χωρίς να λάβουν υπόψη τις απόψεις των φορέων και τις ισχύουσες επιστημονικές αντιλήψεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *