Τραγικά λάθη και ελλείψεις παραλύουν τον 17χρονο

λέσβος νοσοκ. νευροπλοηγητηςΜια τελείως διαφορετική τροπή δείχνει να παίρνει η υπόθεση του 17χρονου Γρηγόρη Παπαγιάννη από τη Μυτιλήνη, ο οποίος, μετά από λεπτή χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο και στα 17 του χρόνια, έμεινε κατά το ήμισυ παράλυτος.

Η επέμβαση έγινε από τον νευροχειρουργό κ. Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης και είχε ως σκοπό της αφαίρεση σηραγγώδους αιμαγγειώματος που είχε εντοπιστεί προ τεσσάρων περίπου μηνών, στην περιοχή του εγκεφάλου του νεαρού. Ωστόσο, κατά την επέμβαση, κάποια πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά, με αποτέλεσμα την πλήρη παράλυση του αριστερού μέρους του σώματος του άτυχου Γρηγόρη.

 

Αρχικά, το πρόβλημα «αποδόθηκε» σε «ξαφνική βλάβη» του λεγόμενου νευροπλοηγητή, του ρομποτικού δηλαδή εκείνου συστήματος το οποίο μπορεί να προβαίνει σε τομές με ακρίβεια που κανένα ανθρώπινο χέρι δεν θα μπορούσε να κάνει.

 

Η πραγματικότητα όμως ήταν κάπως διαφορετική, με τον νευροχειρουργό κ. Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη, να παραδέχεται το κομμάτι της δικής του ευθύνης, το οποίο, -όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα δικά του λεγόμενα-, δεν είναι και ιδιαίτερα …μικρό.

Στις αποκλειστικές δηλώσεις που έκανε ο νευροχειρουργός στο zougla.gr, έδωσε όλο το μέγεθος του μπάχαλου που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, με τα μηχανήματα στην ουσία να …τεστάρονται πάνω στον κάθε δύσμοιρο ασθενή που θα έρθει στην ανάγκη τους, καθώς, όπως έκπληκτοι μπορούμε να ακούσουμε, «το μηχάνημα νευροπλοήγησης δεν ανήκει στο νοσοκομείο αλλά ενοικιάζεται και έρχεται την ημέρα του χειρουργείου»…

 

Αυτό, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περίπτωση του Γρηγόρη Παπαγιάννη, είχε ως αποτέλεσμα, να μην υπάρχει δυνατότητα προηγούμενου ελέγχου περί συμβατότητας μεταξύ νευροπλοηγητή και της συγκεκριμένης μαγνητικής, και αυτό με τη σειρά του οδήγησε στην κατάρρευση (κρασάρισμα) του λογισμικού, κάτι που φυσικά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να συμβεί αν το μηχάνημα αυτό ανήκε μόνιμα στο νοσοκομείο και ήταν γνωστές όλες οι παράμετροι λειτουργίας του.

 

Στη συνέχεια ο χειρουργός παραδέχεται πως ήταν λάθος του το ότι αποφάσισε να συνεχίσει χωρίς την βοήθεια του νευροπλοηγητή, και πως αν δεν έπαιρνε τη συγκεκριμένη απόφαση, η ζημία θα ήταν μικρότερη.

Παύλος Κιρκασίδης

http://www.zougla.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *