Νέα από Αρκαδία. Σκουπίδια και πρόστιμα

ARKADIAΓίναμε ρεζίλι στο πανελλήνιο. Όχι πως δεν είχαμε ακουστεί όλο αυτό τον καιρό που η πόλη πνιγόταν στα σκουπίδια και ο κίνδυνος μολύνσεων παραμόνευε ώρα την ώρα. Όμως προ τριών ημερών με τη δημοσίευση της επιστολής του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την τραγική κατάσταση με τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων και την αναφορά στο σκουποδότοπο της πόλης μας είμαστε οι «αστέρες» πλέον ανά το πανελλήνιο. Τον τίτλο αυτό φαίνεται πως επάξια κατακτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια της αδράνειας και αδιαφορίας καθώς όλες λίγο ως πολύ οι δημοτικές αρχές αλλά και οι «τοπικές κοινωνίες» έχουν συμβάλει στο να καταστεί η Τρίπολη παράδειγμα προς αποφυγή στη διαχείριση των απορριμμάτων! Αυτό δεν σημαίνει πως κάποιοι δεν προσπάθησαν για να δώσουν μια κατεύθυνση ικανή να οδηγήσει σε κάποια λύση. Γνωστές είναι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν από προηγούμενους περιφερειάρχες ή δημάρχους και οι οποίες δεν τελεσφόρησαν είτε λόγω απομάκρυνσής τους είτε ισχυρών τοπικών αντιδράσεων, που επικαλούντο πότε περιοχές natura και πότε αρχαιολογικούς χώρους. Αλλά τι να κάνουμε όταν με αυτά δεν τελειώνουμε ποτέ, καθώς όταν ομνύεις σε τρισχιλιετή ιστορία είναι στατιστικά απίθανο να υπάρχει έστω ένα τετραγωνικό μέτρο το οποίο δεν έχει ιστορικό ενδιαφέρον. Οπότε όλη η Αρκαδία πρέπει να μείνει ΧΥΤΑ. Φυσικά το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν ήταν οι αυθόρμητες αντιδράσεις πολιτών, ακόμη κι αν αυτές γίνονται για λάθος θέμα. Το πρόβλημα ήταν η υπόθαλψη των αδιευκρίνιστου χαρακτήρα περιβαλλοντικών κινημάτων από πολιτικούς ή αυτοδιοικητικούς μηχανισμούς, προς άγραν πολιτικής πελατείας. Έτσι φθάσαμε στο μη παρέκει. Με τον επίτροπο να προειδοποιεί ότι κινδυνεύουμε, για άλλη μια φορά, όχι μόνο να απολέσουμε σημαντικά κονδύλια από τις καθυστερήσεις αλλά και να χρεωθούμε με μεγάλα πρόστιμα, επειδή εν έτει 2013 δεν έχουν κλείσει ακόμη οι παράνομες χωματερές. Σε άλλες πόλεις οι τοπικές κοινωνίες έχουν πολλαπλά οφέλη από τη διαχείριση των απορριμμάτων τους. Στην Αρκαδία έχουμε πάντοτε ένα πρόβλημα για κάθε λύση…

Όλοι για το Παναρκαδικό

Πρόσκληση απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας στους φορείς που προ ημερών παρενέβησαν με ψήφισμά τους στο δημοτικό συμβούλιο για τα σκουπίδια, όπως στέρξουν στη δημιουργία συλλόγου φίλων του Παναρκαδικού νοσοκομείου. Το σκεπτικό της πρόσκλησης έχει να κάνει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά το ίδρυμα, όπως η έλλειψη αναλώσιμου υλικού, οι ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, οι εκκρεμότητες στην ανακαίνιση του νοσοκομείου και πολλά άλλα, τα οποία μπορούν με τη βοήθεια ενός οργανωμένου συλλόγου και μέσα από συνεχείς παρεμβάσεις, κατά περίπτωση, να επιλύονται στο μέτρο του δυνατού.

Διακρίσεις;

Αρχισαν να μαζεύονται τα σκουπίδια και να ανασαίνει η πόλη σιγά σιγά. Βάσει σχεδίου ελπίζουμε και όχι κατά τη βούληση κάποιων που φροντίζουν πρώτα δι εαυτούς ή φίλους και ημέτερους. Τουλάχιστον αυτό το ερώτημα προκύπτει μετά τον δις, κατά το τελευταίο διάστημα, καθαρισμό της οδού Σόλωνος, απομεμακρυσμένου δρόμου της πόλης, σε σχέση με άλλους κεντρικούς που πνίγονται στα σκουπίδια. Και εδώ διακρίσεις; Νισάφι, πιά.

Η λύση στα χέρια μας

ΟΙ Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου επανέρχονται για μια ακόμη φορά στο θέμα των σκουπιδιών και τονίζουν πως οι μόνες που μπορούν να λύσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών προς όφελος της κοινωνίας και του φυσικού περιβάλλοντος είναι οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες, με φορείς, εταιρείες και δράσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Επαναλαμβάνουν αυτό που χρόνια ζητούν σαν τη μόνη ενδεδειγμένη λύση, δηλ. την πρόληψη δημιουργίας , τη Διαλογή στην Πηγή, την Ανακύκλωση / Κομποστοποίηση και τέλος την υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων. Τούτο γιατί οι δήμοι αποδείχθηκαν ανίκανοι, η δε κυβέρνηση και Περιφέρεια κάνουν ό,τι μπορούν (ώστε να αναθέσουν μέσω ΣΔΙΤ τη διαχείριση των σκουπιδιών σε ιδιώτες.

Μαντζούνειο

Μια ευχάριστη είδηση ακούσαμε μετά από καιρό από το δήμαρχο Γιάννη Σμυρνιώτη και τις συχνότητες του δημοτικού ραδιοφώνου σχετικά με το κτήριο του Μαντζουνείου. Εκδόθηκε επί τέλους η οικοδομική άδεια η οποία λύνει τα χέρια του δήμου ώστε να προχωρήσει τις διαδικασίες για την ένταξη της ανακαίνισης του κτιρίου στο ΕΣΠΑ, πριν αυτό καταρρεύσει.

Η επαιτεία στο ΔΣ

Ένα φαινόμενο που «Το σχόλιο της ημέρας», της ανά χείρας εφημερίδας είχε αναδείξει προ ημερών ως σημαντικό για την κοινωνική ζωή της πόλης, αυτό δηλ. της επαιτείας, ξενόφερτων αλλοδαπών με μωρά που είναι σε πλήρη ακινησία, συζητήθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης Νίκου Αναγνωστόπουλου . Επ αυτού συμφώνησαν όλοι οι σύμβουλοι που πήραν το λόγο (Καλτεζιώτης, Τσιαμούλος κλπ) γι αυτό και αποφασίστηκε να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα προς ενημέρωση των δημοτών.

Μουσική δωματείου

Μια σημαντική εκδήλωση με συναυλία μουσικής δωματίου διοργάνωσε από κοινού ο Δήμος Τρίπολης, ο Φιλοτεχνικός Όμιλος και το Αττικό Ωδείο Τρίπολης, σήμερα Σάββατο, 8:30 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης. Περιελάμβανε μια ιστορική διαδρομή της μουσικής δωματίου από τη μπαρόκ εποχή μέχρι τις κινηματογραφικές αίθουσες με ερμηνευτές τους καθηγητές του Αττικού Ωδείου Τρίπολης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Quest star της συναυλίας ήταν η υψίφωνος Γιελένα Γιοβάνοβιτς-Μπακοπούλου που καταχειροκροτήθηκε.

Χαμογελάτε

Αν εξαιρέσουμε την πραγματικότητα, όλα τα άλλα πηγαίνουν υπέροχα.

Η “δίαιτα από δευτέρα” είναι κινητή εορτή.

Οι ώρες 6,7,8 θα έπρεπε να βγαίνουν μόνο σε απόγευμα.

Είμαστε η γενιά που πρόλαβε τη φράση “κράτα τα ρέστα”.

Μου παραχώρησε ταξιτζής προτεραιότητα! Σταμάτησα, πήγα του άνοιξα την πόρτα, τον αγκάλιασα.. “μίλησέ μου αδερφέ, τι κακό σε βρήκε;; τι σε βασανίζει..;; Έλληνες, ένας λαός που όλη μέρα βλέπει φανατικά εκπομπές μαγειρικής και το βράδυ παραγγέλνει delivery!!

Πήγα σε ένα φαρμακείο να πάρω αντιβηχικό,30 ευρώ μου λέει και μου κόπηκε ο βήχας.-Εισιτήριο έχετε; -Υγεία να έχουμε κι όλα τ’ άλλα έρχονται κύριε ελεγκτά μου.

 

 

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Σκουπίδια και πρόστιμα”

  1. Ναι τωρα μας επιασε ο πονος για τις πετρες και τα απομειναρια της ενδοξης ιστοριας των αρχαιων Ελληνων !

    Οταν διαλυαμε τους ναους και τη μνημεια για να χτισουμε παλιοσπιτα και εκκλησιες ;
    Οταν βανδαλιζαμε τα αγαλματα γιατι παρεξηγιοταν ο παππας της ενοριας ;;;
    Οταν διαγραφαμε ιστορια χιλιετιων ;;; Τοτε δεν μας πειραζε ;;;
    Τωρα μας εμποδιζουν να σκαψουμε για να ξεβρωμισουμε τις πολεις μας ! Αφου τα καναμε κομματακια καποτε ,τωρα εχουμε παρει τη Logo και προσπαθουμε να τα κολλησουμε !!!

    Ποσο πιο ηλιθιος μπορει να ειναι ενας λαος !;!;!;!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *